Italië dichtbij Sicily is my Love – kleurrijke collectie van Smeg en Dolce&Gabbana
Dit staat met stip boven aan ons verlanglijstje: de nieuwe Sicily is my Love-collectie van Smeg en Dolce&Gabbana. De twee Italiaanse topmerken hebben hun creatieve krachten gebundeld voor een uniek Made in Italy project, met het kleurrijke Sicilië in de hoofdrol.
De collectie bestaat uit een waterkoker, een broodrooster, een citruspers, een koffiemachine, een blender, een keukenmachine en een slowjuicer. Allemaal geproduceerd door Smeg, met een onmiskenbaar vleugje Dolce&Gabbana.
Elk apparaat is voorzien van typische Siciliaanse decoratie, zoals de crocchi, een driehoekig motief met gouden citroenen, limoenen, cactusvijgen en rode kersen. Er zijn ook subtiele bloemmotieven geïnspireerd op de kust en het landschap van het eiland, schilderingen van de indrukwekkende Etna, de pittoreske ruïnes van de Griekse tempel van Castor en Pollux in de Valle dei Templi bij Agrigento en de trinacria.
De keuze voor Sicilië is niet zo vreemd. Het is namelijk niet alleen een prachtig...
Recepten Arancini – het recept voor gefrituurde Siciliaanse risottoballetjes
De lekkerste Siciliaanse snack, zowel als tussendoortje of als lunch, is voor ons een arancino, een gefrituurde risottobal. In Catania hebben de arancini de vorm van een soort piramide, gemodelleerd naar de vulkaan de Etna waar je zelf een krater in mag happen.
In Palermo heten deze risottobommetjes arancine, omdat ze net zo groot en rond zijn als sinaasappels – en omdat ze het er net even anders willen doen dan in Catania. Er heerst bepaald geen broederschap tussen deze beide steden, maar met onderstaand recept kun je je zowel aan de zijde van de Catanesi als aan de kant van de Palermitani scharen, afhankelijk van de vorm die je kiest.
Voor beginners is de ronde arancina het makkelijkst, maar een extra kegeltje voor de gevorderde arancini-maker doet natuurlijk niets af aan de smaak.
Wat heb je nodig?
Voor zes tot acht personen heb je nodig: 80 gram boter | 1 ui, fijngesneden | 150 gram ham, fijngehakt | 100 gram gehakt | zout en peper | 175 ml witte wijn | een restant van 500 gram...
Calabrië Ontdek Calabrië met Enotria Travel
Het allereerste huis dat Tina Altieri verhuurde was het huis van haar eigen familie in Calabrië. Tina: ‘Ik had ons heerlijke huis aangeboden aan een paar van mijn collega’s. Ze kwamen terug en waren helemaal verliefd geworden op dit onbekende stukje in het zuiden van Italië!
Bijna niemand wist toen nog – inmiddels vijftien jaar geleden – waar Calabrië precies lag – en in de toerismewereld was er niemand die Calabrië aanbood. Samen met een Calabrese collega dachten mijn man Lex en ik: waarom starten we geen bedrijf dat reizen naar Calabria aanbiedt?
Lex & Tina
Uit een van de oude namen van Calabrië kozen we de naam van ons nieuwe bedrijf: Enotria. Het aanbod was nog lang niet zo groot als nu: we hadden drie of vier huizen en een paar agriturismo’s.
Mijn moeder deed de schoonmaak, mijn vader (die geen Engels spreekt) ontmoette de klanten bij een lokale bar en bracht ze naar hun vakantiehuis. En: iedere gast werd bij mijn ouders thuis uitgenodigd om te komen eten! Zonder...
Boeken uit & over Italië Vier prachtige nieuwe boeken voor een Italiaanse zomer
Met deze vier bellissimi boeken kan de zomer niet meer stuk! Strijk neer op een ligbedje in de tuin, bij het zwembad, op het terras of waar je ook maar lekker leest en geniet van de meeslepende verhalen van deze vier Italiaanse auteurs.
Als van lucht – Ada d’Adamo
‘Je bent Daria. Je bent d’Aria, van lucht. De apostrof verandert je in iets ongrijpbaar lichts.’ Als van lucht is de hartverscheurende memoir van een moeder (en voormalig balletdanseres) gericht aan haar zwaar gehandicapte dochter van zestien.
Ada heeft borstkanker, maar juist die ziekte brengt haar dichter bij haar dochter. Eerlijk en zonder zelfbeklag, maar ook met ironie en een nuchtere zelfspot, schrijft ze over haar liefde voor Daria (met wie ze in feite alleen fysiek kan communiceren), voor haar man en voor de dans.
Als van lucht | Ada d’Adamo | vertaald door Jan van der Haar (oorspronkelijke titel: Come d’aria) | ISBN 9789029552455 | € 20,- | De Arbeiderspers | bestel Als van lucht bij je lokale...
Boeken uit & over Italië Bijzondere wijnbars in Italië uit 150 wine bars you need to visit before you die
Jurgen Lijcops, auteur van de bestseller 150 bars you need to visit before you die, selecteerde voor 150 winebars you need to visit before you die honderdvijftig wijnbars die je moet bezocht hebben, van Bordeaux tot Kaapstad en van Bangkok tot Sydney.
Sommige zijn uniek omwille van hun exquise inrichting, andere omwille van het adembenemende uitzicht en nog andere staan bekend om hun uitzonderlijke service, maar allemaal hebben ze een unieke wijnkaart die zelfs voor de grootste kenners verrassingen in petto heeft.
Wij mogen alvast een voorproefje geven met vijf bijzondere wijnbars in Italië, van Bologna, Venetië en Milaan tot Rome en Palermo.
foto’s: Ferramenta Palermo
Vineria Favalli – Bologna
Nu we komende twee weken in Bologna verblijven, delen we eerst Jurgens enige tip in deze culinaire stad: Vineria Favalli (aan de Via Santo Stefano 5a).
Vineria Favalli ligt vlak bij het levendige Piazza Santo Stefano, in de straat die naar dit altijd sfeervolle plein leidt, met aan een...
Reizen door Italië Verken vier Italiaanse wijnregio’s – een afwisselend palet aan smaak en tradities
Italië staat wereldwijd bekend om de heerlijke en uitzonderlijke wijnen. Het land kent veel verschillende wijnregio’s, met elk een eigen uniek karakter en wijnproductie.
In dit artikel nemen we je mee naar vier van deze Italiaanse wijnregio’s, van Piemonte in het noorden tot Sicilië in het zuiden. Wie weet doe je inspiratie op en zit jij binnenkort onder een pergola te genieten van een glas Italiaanse wijn!
Piemonte – wijn, truffels & meer lekkers
In het noordwesten van Italië ligt de regio Piemonte, een voortreffelijke bestemming voor de nazomer. Piemonte is beroemd om de verfijnde wijnen, maar ook om de voortreffelijke kwaliteit truffels.
Hier wordt de misschien wel bekendste Italiaanse wijn gemaakt, de Barolo. Deze wijn – die wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif – wordt vooral geroemd om zijn krachtige smaak. Je kunt een glas Barolo natuurlijk het beste proeven in het plaatsje Barolo of de directe omgeving daarvan.
Nog meer proeven? Barbera en Barbaresco zijn eveneens...
Italiaanse films & series La ragazza del futuro – indrukwekkende film over strijd tegen een eeuwenoude traditie
Vanaf 22 juni geniet je in de bioscoop van de film La ragazza del futuro, van regisseur Marta Savina.
De film (die in Italië verschenen is als Primadonna) vertelt het verhaal van de dappere Lia die in de jaren zestig op Sicilië strijdt tegen de eeuwenoude traditie van het ‘herstellende huwelijk’. Namens Arti Film mogen we alvast een voorproefje geven van deze indrukwekkende film.
Lia, la ragazza del futuro
Lia Crimi wordt prachtig neergezet door de Siciliaanse Claudia Gusmano, die je wellicht kent van La mafia uccide solo d’estate en Guida astrologica per cuori infranti.
Ze woont samen met haar ouders en broertje in een klein dorp op het Siciliaanse platteland, niet ver van de zee. Lia heeft een sterk karakter en kan moeilijk tegen de aldaar oeroude gebruiken van de jaren zestig.
Ze is goed bevriend met de flamboyante Lorenzo Musicò, de zoon van de burgemeester (gespeeld door de eveneens Siciliaanse Dario Aita).
Als hij na een aantal maanden terugkeert naar zijn...
Boeken uit & over Italië De geur van de vrijheid – de magische reis van Sicilië naar Amerika
In het nieuwe boek De geur van de vrijheid van Giovanna Giordano reis je met een jonge Siciliaan mee naar Amerika. Het is het begin van een magische reis naar de vrijheid.
Van Sicilië naar de Verenigde Staten
In het voorjaar van 1923 stapt een zachtmoedige jongen van twintig jaar oud aan boord van een schip dat hem van Sicilië naar de Verenigde Staten moet brengen. Hij heet Antonio Grillo, hij houdt zielsveel van zijn eiland maar de roep van het onbekende is te sterk.
In zijn koffer neemt hij stukjes van zijn geboortegrond mee: puimsteen voor lichtheid, zwavel voor energie en een kussensloop met de woorden ‘wees altijd gelukkig’ erop geborduurd. Het is het begin van een reis vol onverwachte ontmoetingen en bijzondere belevenissen; zijn tocht is als een omgekeerde odyssee, weg van huis en op zoek naar vrijheid.
Hij komt in aanraking met piraten en rovers, wordt getroffen door onheil, maar ziet ook barmhartigheid en liefde. In de wervelstorm waarin zijn leven tijdens de tocht naar...
Droomplekken voor een vakantie in Italië Op vakantie bij Nederlanders in Italië
Droom je wel eens van een eigen bed & breakfast of agriturismo in Italië? Veel Nederlanders gingen je al voor en verwelkomen je graag op hun droomplek in Toscane, in Umbrië en Le Marche, in Puglia en op Sardinië of in een van de andere prachtige regio’s die Italië rijk is.
In dit artikel delen we – van noord naar zuid, per regio – onze tips voor kleinschalige bed & breakfasts en agriturismo’s in Italië die worden gerund door Nederlanders.
Casa le Rondini – ToscaneHartje Puglia
Het zijn stuk voor stuk heerlijke uitvalsbases voor een onvergetelijke vakantie, met volop natuur binnen handbereik en prachtige steden en dorpjes, waar nog veel onontdekte pareltjes te vinden zijn.
Al meteen na aankomst voel je je thuis en wil je hier – net als de eigenaren van de genoemde adressen – nooit meer weg!
PIEMONTE
Casa Passero
kleinschalige vakantieappartementen in de vallei van de rivier Erro
Casavabene
voor een heerlijke vakantie in het grensgebied tussen de regio’s Piemonte en...
Recepten 3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië
Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten.
Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs.
Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak.
Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen
Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de zomer. Verfrissend! Je eet ze in Sicilië met een briochebol. De Siciliaanse manier om granita te eten is door eerst het bolletje van de briochebol te plukken en dan wat granita erin te scheppen.
De smaken variëren van citrusvruchten tot koffie en noten. Mijn lievelingsgranita? Amandelgranita (in sommige regio’s...
Boeken uit & over Italië Visjes – een avontuur op Salina
Met zijn boek Visjes – een avontuur op Salina neemt Joost Oomen je mee naar het eiland Salina, een van de Eolische Eilanden ten noorden van Sicilië.
Salina bestaat uit twee uitgedoofde vulkaantoppen, vijf dorpjes en een vuurtoren. Het ligt in een kristalheldere zee, met aan de linkerkant de rokende Stromboli en aan de rechterkant de besneeuwde toppen van de Etna.
Maar het eiland is in mineur. Al maanden blijven de toeristen weg. Midden in de coronacrisis, in mei 2021, wordt Joost Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op Salina. Hij besluit de uitnodiging aan te nemen en de eilanders te helpen.
Om de toeristen terug naar het eiland te lokken, wil hij bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel voor poëzie hebben. Hoe? Door ze met een gedicht te vangen.
Visjes is een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis, maar tegelijkertijd ook een lofzang op het eilandleven op Salina én het logboek van een artistiek avontuur.
Een fragment uit Visjes
‘Ting,...
Boeken uit & over Italië 15 nieuwe Italiaanse boekentips voor de herfst & winter van 2021
Prego, vijftien heerlijke nieuwe Italiaanse boekentips voor de lange winteravonden. Al lezend waan je je onder meer in het oude Rome, op Sicilië, in Florence en in Umbrië. Je wandelt over de Amsterdamse Keizersgracht in Italiaans gezelschap, maakt kennis met bijzondere Romeinse vrouwen en duikt in intrigerende witwaspraktijken.
Nestel je lekker op de bank of geef een van deze prachtige boeken cadeau onder de kerstboom, voor onbezorgde uurtjes in Italiaanse sferen. Buona lettura!
Cosimo aan de Keizersgracht
Voor liefhebbers van geschiedenis is Cosimo aan de Keizersgracht een aanrader. Het boek vertelt over de reizen die de Toscaanse kroonprins Cosimo de’ Medici op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw maakte naar het Nederland van Rembrandt, Johan de Witt, Willem III en Michiel de Ruyter.
Dankzij een verslag waarin die reizen van dag tot dag worden beschreven, kunnen we een idee krijgen van hoe ons land er toen voor vreemden uitzag. Maar het verslag roept ook vragen op. Wat kwam een...