Campanië Pisciotta – de Cilento in een notendop
Wat heeft de Cilento toch een heerlijk klimaat. Zelfs in het najaar is het water van de zee nog warm, de temperatuur vaak ruim boven de twintig graden en schijnt de zon volop. Een ideale maand om in alle rust te genieten van al het moois dat de Cilento biedt, zo laten Marga en Hans ons zien.
Dit keer reizen we naar het dorpje Pisciotta waar je de Cilento in een notendop vindt: een oude borgo vlak bij de zee, te midden van eeuwenoude olijfgaarden, met een prachtig vissershaventje.
We bezoeken Pisciotta op een zomerse dag in de laatste week van oktober. De lucht is stralend blauw en het wordt vijfentwintig graden. Op het piazza in het centro storico beginnen we met een caffè met cornetto op het terras van Bar Germania. Pisciotta is een geliefde plek voor Duitsers, die hier genieten van de authentieke sfeer en de prachtige omgeving. Zelfs Duitse kranten zijn er te koop. Toch is het hier heel rustig en absoluut niet toeristisch, ook niet in het hoogseizoen.
Op het plein zien we...
Amalfikust Op de scooter langs de Amalfikust – naar de kleurrijke plaatsjes Praiano en Positano
Ciao tutti-lezer Linda Draak genoot van het ultieme Italiëgevoel en toerde op een scooter langs de Amalfikust. Vandaag doet ze verslag van deze heerlijke tocht.
Linda: ‘Alleen al bij de naam Amalfi borrelt er een warm gevoel door mijn lijf en lijkt het of mijn cuore een sprongetje maakt. De adembenemende kust ten zuiden van Napels is, zoals de Italianen zelf zeggen, stupenda. Diepe ravijnen, unieke berg- en kustdorpen en de blauwe zee vormen het perfecte decor voor een rit met een scooter… Maar wel eentje met een Italiaans nummerbord!
We logeren in het plaatsje Furore, bij B&B Roccia Fiorita, hoog tegen de Costiera Amalfitana gebouwd, waar de bus vanuit Napels ons heeft gebracht. Furore is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië (zie ook deze blog over Furore). Vanaf het terras van de bed & breakfast heb je een geweldig uitzicht over zee.
Vanaf de fermata voor de deur rijd je met de bus via een duizelingwekkende strada naar de SS163, de beroemde...
Basilicata Ontdek de mooiste dorpjes van Zuid-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.
In onze vorige Specials zetten we de mooiste dorpjes in het noorden van Italië en de mooiste dorpjes in het midden van Italië al op een rijtje. Nu reizen we een stukje verder, naar het zuiden van de laars, met de regio’s Campanië, Calabrië, Basilicata, Puglia, Sicilië en Sardinië, met een bezoek aan alle borghi più belli die dit predicaat mogen dragen.
Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-ItaliëOpent in een nieuw tabblad:
In Campanië zijn dit Albori, Atrani, Castellabate, Conca dei Marini, Furore, Monteverde, Nusco, Sant’Agata de’ Goti en Zungoli.
De mooiste dorpjes van Calabrië zijn Aieta, Altomonte, Bova, Chianalea di Scilla,...
Campanië Caravaggio’s zeven werken van barmhartigheid voor de Pio Monte della Misericordia in Napels
In 1606 vluchtte Caravaggio vanuit Rome naar Napels, waar hij enige tijd verbleef voordat hij ook deze stad moest ontvluchten. Gelukkig was hij lang genoeg in Napels om voor de kerk Pio Monte della Misericordia een van zijn meesterwerken te schilderen, De zeven werken van Barmhartigheid.
Zijn opdrachtgevers, die deel uitmaakten van de grootste liefdadigheidsinstelling van Napels, stonden erop dat hij de belangrijkste werken van barmhartigheid, zoals ze in het evangelie van Matteüs vermeld stonden, op één altaarstuk zou weergeven: ‘Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven, Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen. Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik zat in de gevangenis en gij zijt tot Mij gekomen’ (Matteüs 25, 35-36).
Hoe Caravaggio tot de compositie op het altaarstuk kwam, zullen we helaas nooit precies weten, maar zeker is dat hij de kunst niet bij een collega-schilder af...
Campanië Geniet van middeleeuws spektakel in Teggiano
Hans en Marga nemen je mee naar de ongerepte Cilento. Een stukje onbekend Italië, met prachtige natuur, lieflijke dorpjes en eeuwenoude tradities. Vandaag delen ze zo’n traditie: het middeleeuwse feest in Teggiano.
Hans en Marga: ‘In Teggiano, het belangrijkste en oudste bestuurlijke centrum van de Cilento, wordt ieder jaar op 11, 12 en 13 augustus het grootste middeleeuwse spektakel van de regio gehouden.
Teggiano, strategisch gelegen op een heuveltop in Vallo di Diano, met zijn middeleeuws centrum met veel kerken, voorname palazzi en een robuust kasteel, vormt een prachtig decor voor dit schouwspel, dat een herleving is van een historische gebeurtenis in het jaar 1480. Teggiano werd toen vereerd met het koninklijk bezoek van de pas getrouwde prins van Salerno en zijn vrouw prinses Constanza, dochter van de graaf van Urbino. Ter ere van hen werden grote feesten en banketten gehouden, waar de adel van de hele regio aanwezig was.
Als we Teggiano binnenkomen, zien we overal...
Campanië De geschiedenis van de pizza – van Etruskisch platbrood tot de pizza margherita van Pizzeria Brandi in Napels
Pizza is de culinaire trots van Napels. Hoewel de oorsprong van de pizza niet met harde feiten valt te bewijzen, gaan de Napolitanen er prat op dat de pizza in Napels is uitgevonden.
Het feit dat de Etrusken al platte broden aten die zij picea noemden en dat we dankzij het Griekse pitta en het Turkse pide vermoeden dat de pizza de Italiaanse versie van de zeer oude, mediterrane traditie van platte broden betreft, doet niets af aan de Napolitaanse trots.
Zoals Mimmo, de eigenaar van de bed & breakfast waar ik verbleef stellig herhaalde: ‘Noi Napoletani abbiamo inventato la pizza’ – ‘wij Napolitanen hebben de pizza uitgevonden’.
In Delizia! schrijft John Dickie dat de term pizza in de achttiende eeuw in Napels werd gebruikt om allerlei soorten platte broden en pasteien aan te duiden. De pizza napoletana bestond toen al wel, maar dat was een zoete amandeltaart en had dus nog helemaal niets van doen met de pizza zoals we die nu kennen.
Een van de eersten die over de pizza met...
Campanië Een rondje varen rondom Capri – bootje varen, cocktails drinken
Een verblijf op Capri is eigenlijk niet compleet zonder een boottocht rondom het eiland. Je kunt een van de standaardbootjes nemen, maar veel leuker is het om zelf met een schipper op pad te gaan. Saskia, Gillian & Holly stapten aan boord bij Vittorio de Martino van Capri Excursions, die je graag de mooiste grotten, baaitjes en stranden van Capri laat zien. We nemen jou ook graag mee op een tocht langs de Caprese kust. Andiamo?!
Grotta Azzurra
Als je wil, vaart Vittorio je naar de Grotta Azzurra. Deze ‘blauwe grot’ is misschien wel een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als nymphaeum. Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken.
Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen. Ze...
Campanië Keizerlijk Capri – treed in de voetsporen van Augustus en Tiberius
Van de Romeinse keizers Augustus en Tiberius tot schrijvers als Alexandre Dumas en Pablo Neruda, van filmsterren als Leonardo di Caprio en Brigitte Bardot tot kunstenaars als Pablo Picasso: Capri heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op de rich and famous.
Nog steeds kun je beroemde acteurs, politici, prinsen en prinsessen tegenkomen op het eiland. Maar achter het elegante imago van Capri schuilt een wonderschoon eiland met authentieke eilandbewoners. Zoals zij zeggen: ‘Capri è sempre Capri’, oftewel ‘Capri zal altijd Capri blijven’.
Volgens schrijver Alberto Savini is Capri ‘een van de magnetische punten van de aarde’ – en volgens Holly heeft Savini helemaal gelijk. Holly werd op slag verliefd op het eiland – én op de Caprese chef-kok Gianluca van Ristorante Michel’angelo – toen ze er voor het eerst voet aan wal zette. Inmiddels is Capri haar thuis en kent ze er elk bijzonder uitkijkpunt, elk mooi strand en elke wandelroute.
Holly nodigde...
Campanië Pizza eten in Napels? Kies een van de beste authentieke pizzeria’s!
Sinds december 2017 staat de kunst van het pizzabakken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De lijst, die grotendeels bestaat uit monumentale steden, gebouwen en pleinen, kent ook immaterieel erfgoed.
De Italianen zijn trots, met name in Napels, waar de allereerste pizza margherita werd gemaakt. Het precieze verhaal over het ontstaan van de pizza, en de geschiedenis van deze hartige lekkernij, lees je in deze blog.
In Napels ontstond ook het idee om de pizza op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Maar liefst 850.000 pizzaliefhebbers ondertekenden de pizzapetitie die een Napolitaanse pizzabakker opstelde.
Met dank aan onder andere de culinaire historie, de speciale (in Napels zelfs tot in detail vastgelegde) productiewijze van de pizza en de bijbehorende gebaren (zoals het in de lucht ronddraaien van het pizzadeeg) prijkt de pizza nu naast onder meer de Toren van Pisa, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, het historisch centrum van Rome en de Amalfikust op Unesco’s lijst met Italiaans...
Ciao tutti Specials Ciao tutti Special Napels & de Amalfikust (met Capri, Ischia, Procida & de Cilento)
De Romeinen noemden dit stukje Italië Campania Felix, ‘Gelukkig Land’ – en daarmee sloegen ze de spijker op zijn kop. Met het bruisende Napels, de vruchtbare grond rondom de Vesuvius, de adembenemende Amalfikust, de schilderachtige eilandjes voor de kust en de overweldigende natuur van de Cilento mag duidelijk zijn hoe treffend de naam van de Romeinen gekozen is.
Ook historisch gezien is Campanië een interessant gebied. Bij de opgravingen in Paestum kun je sporen vinden van de vroege Griekse aanwezigheid in het gebied. Ten tijde van het Romeinse rijk groeide de Baai van Napels uit tot een soort paradijselijk vakantieoord voor de rijken en zelfs voor de keizers. Stuk voor stuk lieten ze hier luxueuze villa’s bouwen, om wanneer het ze maar uitkwam te kunnen ontsnappen aan het drukke, niet altijd even hygiënische stadsleven in Rome en te genieten van het milde klimaat en de schone lucht van Campanië. Keizer Tiberius regeerde het Romeinse rijk zelfs vanuit zijn villa op...
Campanië Mooie vergezichten in Castellabate
Marga en Hans Pilon verloren hun hart aan de Cilento. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur. In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag mooie vergezichten in Castellabate.
Marga: ‘Voorbij het oude kasteel in Santa Maria di Castellabate begint het Spiaggia Pozillo, een groot zandstrand dat de dorpen Santa Maria di Castellabate en San Marco di Castellabate met elkaar verbindt. Vanaf het strand kun je een mooie wandeling van ongeveer vier kilometer maken, naar het oude centrum van San Marco di Castellabate. De grote haven met jachten en vissersboten ligt iets verderop.
Bij de haven begint net achter hotel L’Approdo een mooie wandelroute naar Punta Licosa, een kaap met daartegenover het eilandje Licosa, waar de vuurtoren op staat. De wandeling is goed te lopen omdat er nauwelijks hoogteverschil is.
Volg er het oude...
Campanië Het gouden licht van Santa Maria di Castellabate
Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon voor het eerst in de Cilento en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur. In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag Santa Maria di Castellabate.
Magda en Hans: ‘Een van de mooiste kustplaatsen van de Cilento is Santa Maria di Castellabate, een eeuwenoud vissersplaatsje. In het middeleeuwse deel hangt een bijzondere sfeer, door de combinatie van prachtige oude gebouwen en de idyllische ligging aan het goudgele strand van een kleine baai.
Palazzo Perotti, het oude kasteel, met de robuuste Torre della Pagliarola, ligt direct aan het strand. Ook het Palazzo Belmonte staat met zijn muren in het zand. In het zonlicht harmoniëren de kleuren prachtig met het honingkleurige strand. Het werd vroeger als jachtverblijf voor de koning van Spanje gebruikt,...