Italië dichtbij Aan tafel bij de beste Italiaanse chef-kok van België: Felice Miluzzi van Restaurant Rossi in Leuven
Saskia: ‘Alweer meer dan tien jaar geleden (waar blijft de tijd) logeerde ik een weekend bij een vriendin die toen in Leuven werkte. Bij toeval belandden we de eerste avond bij een eenvoudig Italiaans restaurant, waar ik vervolgens de lekkerste pasta met zwaardvis ooit at. Nog jaren later wist ik precies hoe we daar zaten, in het zaakje dat eigenlijk te klein was voor de grootse prestaties van de kok.
Ik wilde graag terug om meer te proeven, maar het kwam er niet van. Ik had een drukke baan in Amsterdam en elke paar dagen vakantie die ik had, reisde ik naar Italië. De vriendin verhuisde terug naar Nederland, ik startte met Ciao tutti en zo gingen jaren voorbij zonder dat we naar Leuven terugkeerden.
Het rood-witgeblokte tafeltje in het hoekje van het restaurant bleef echter in ons hoofd rondspoken. Twee weken geleden gingen we terug, om even een weekend offline te zijn na een paar drukke weken, maar stiekem vooral om te kijken of het restaurant er nog altijd was.
Dat bleek zo te...
Boeken uit & over Italië Rosita Steenbeek en de route Amsterdam-Delphi: drieduizend kilometer op de fiets, meer dan drieduizend jaar terug in de tijd
Driemaal fietste Art Khachatrian, de geliefde van Rosita Steenbeek, van Amsterdam naar Rosita’s huis in Rome. Telkens vroeg hij of ze meeging. Ten slotte besloot ze samen met hem op de pedalen te stappen. Niet met Rome als einddoel, maar met het orakel van Delphi als bestemming.
Vrienden en familie probeerden Rosita tegen te houden. ‘Je fietst nooit,’ was haar moeders voornaamste argument. Maar op een warme namiddag in Amsterdam toetste Art op zijn iPhone de kortste weg naar Delphi in en vertrokken ze op hun mountainbikes.
Ze reden langs de Rijn, over de Duitse Autobahn, door Oostenrijk, Liechtenstein, over de Zwitserse Alpen begeleid door donder, bliksem en zware regen om vervolgens na een daling van tweeduizend meter een zonoverspoelde Italiaanse appelboomgaard binnen te rollen.
Ze staken de Rubicon over, beklommen de Titanenberg van San Marino en zakten via fabelachtige steden als Mantova, Bologna, Ravenna, een bijna fatale zandverstuiving, door helse hitte en donkere nacht,...
Droomplekken voor een vakantie in Italië Luxcamp – lekker luxe kamperen in Italië
Op verzoek van een groot aantal lezers zijn we in een wereld gedoken die voor ons tot nu toe vrij onbekend was. We kregen zó veel e-mails met de vraag naar tips voor fijne campings, dat we besloten om zelf maar eens op onderzoek uit te gaan.
We verhuisden onze redactie een dag of tien naar een aantal mooie campings aan de Adriatische kust en aan het Gardameer. En dan niet zomaar campings, maar campings van Luxcamp, met net wat meer comfort.
Want als je zoals wij onderweg ook goed wil kunnen werken, dan heb je toch wel een beetje meer nodig dan alleen een tent en een gasbrander. Bovendien hebben we geen kampeeruitrusting, dus dan is het wel zo fijn als je tent of stacaravan al helemaal ingericht op je staat te wachten.
Luxcamp heeft meer dan twintig jaar ervaring op campings in Zuid-Europa. Ze beheren er mooie stacaravans en (safari)tenten. In Italië vind je Luxcamp onder andere aan de Adriatische kust, aan het Gardameer, het Lago Maggiore en het Lago d’Idro, in Toscane (ook op...
Veneto Killing Cangrande – speel een spannend moordmysterie in Verona
Je kunt het je bijna niet voorstellen als je de kleurrijke huizen rondom het Piazza Bra, de ranke klokkentorens en het gezellige Piazza delle Erbe aanschouwt, maar in Verona is heel wat bloed vergoten.
Tijdens de interactieve speurtocht Killing Cangrande van Play the City maak je kennis met de donkere kant van het Verona van 1329, het jaar waarin Cangrande della Scala, de Signore (heer) van Verona, overleed. Eeuwenlang was zijn dood een mysterie, tot de autopsie op het gemummificeerde lichaam in 2004 onthulde dat Cangrande vergiftigd was. Maar wie was de moordenaar?
Aan twee teams de taak om tijdens een interactieve speurtocht door de stad de moordenaar op te sporen én het motief van de moord te achterhalen.
Saskia zet haar speurneus op en neemt het samen met An van B&B Carpe Diem in Solferino en Antoinette Coops op tegen drie Vlaamse toeristen.
Op de binnenplaats van het Castelvecchio, het oude kasteel dat werd gebouwd in opdracht van de familie Scaligeri, geeft gids Francesco...
Lombardije GombitHotel – modern design tussen middeleeuwse muren in hartje Bergamo
In het hart van Bergamo Alta, het oude centrum van Bergamo, ligt het geweldige GombitHotel, ingeklemd tussen de Duomo en het Piazza Vecchia, het plein dat door Le Corbusier ‘het mooiste plein van Europa’ werd genoemd.
GombitHotel is vernoemd naar de aangrenzende Torre del Gombito, een ruim vijftig meter hoge, prachtige middeleeuwse toren, die ooit onderdeel was van de twaalfde-eeuwse verdedigingsmuur van de stad. De toren heeft een strategische locatie: precies op het kruispunt van de oude Romeinse hoofdwegen, de cardo en de decumanus.
Die historie komt tot leven bij GombitHotel, waar oud en nieuw harmonieus samengaan. De combinatie van de eeuwenoude muren met modern design in het ontwerp van Giò Pozzi biedt gasten een zeldzame ervaring van ‘oud ontmoet nieuw’. Niet voor niets is dit een van de mooiste designhotels van Italië, dat in het voorjaar van 2021 helemaal vernieuwd werd.
De vijftien kamers, verdeeld over vier verdiepingen, verschillen allemaal van elkaar. Er...
Lombardije Met de Treno dei Sapori langs het Lago d’Iseo
Het is nog vroeg als Saskia op een frisse septemberochtend bij An in de auto stapt. An, eigenaresse van bed & breakfast Carpe Diem in Solferino, heeft namelijk twee plekjes gereserveerd voor een ritje met de Treno dei Sapori, een speciale trein die elke zondag langs het Lago d’Iseo tuft, met onderweg volop mogelijkheden om de smaken van dit stukje Italië te proeven.
Saskia: ‘Als we na een uurtje rijden het Lago d’Iseo zien liggen, met de ochtendzon die weerkaatst op het bijna gladde wateroppervlak, zouden we zo een duik willen nemen. Gelukkig blijken we het meer tijdens de reis bijna nooit uit het oog te verliezen.
De Treno dei Sapori volgt namelijk de spoorlijn tussen Brescia en Edolo, die op veel plaatsen direct langs het meer loopt. We verzamelen bij het station van Iseo. Na een korte kennismaking met dit stadje, waarbij gidsen Barbara D’Attoma en Federica Martinelli ons de mooiste plekjes van Iseo laten zien, gaan we aan boord van de oranje trein die ons langs...
Lombardije De ‘Sixtijnse Kapel van de armen’ in Pisogne (aan het Lago d’Iseo)
Aan de rand van Pisogne ligt, ietwat verscholen, het kerkje Santa Maria della Neve. Aan de buitenkant wijst niets erop dat je binnen een waar spektakel aan fresco’s kunt bewonderen. Als je eenmaal voet over de drempel hebt gezet, zul je met open mond naar de schilderingen van Girolamo Romanino blijven kijken.
De Santa Maria della Neve werd gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw, net buiten het huidige Pisogne, op het kruispunt van de Strada Valleriana, die naar de Alpenpassen leidde, en de weg die naar de toenmalige mijnen en de Val Trompia voerde. Het was een drukke plek en het kerkje werd dan ook goed bezocht.
Daarom besloot men in de jaren dertig van de zestiende eeuw twee kleine portici, galerijen, toe te voegen, om de kerkgangers letterlijk en figuurlijk een warmer welkom te bieden. Ook kreeg het kerkje drie gotische ramen.
Maar dat was niet alles. In 1534 tekende Girolamo Romanino een contract voor het beschilderen van de gehele binnenzijde van de kerk. Hij moest het...
Lombardije Een hemel van parapluutjes in Pisogne (Lago d’Iseo)
Je ziet ze op steeds meer plekken opduiken: vrolijk gekleurde paraplu’s, hoog in de lucht, die gezamenlijk een kleurrijk en luchtig ‘plafond’ vormen voor straten en pleinen. Anonieme straatjes worden ermee omgetoverd tot fotogenieke hotspots, zoals we ontdekten tijdens ons recente bezoek aan Pisogne, aan het Lago d’Iseo, waar de Via San Marco dankzij deze parapluutjes veel bekijks trok:
De allereerste parapluutjes verschenen een jaar of vijf geleden, in het Portugese stadje Agueda, ter ere van het Agitagueda Art Festival. Ze werden enthousiast ontvangen en honderden keren gefotografeerd. Al snel waaiden de kleurrijke parapluutjes ook over naar andere steden en dorpen.
In Italië kun je ze behalve in Pisogne onder meer bewonderen in Assisi, Arona, Ferrara, Giaveno, Modena, Pietrasanta en Sassari:
Arona FerraraGiavoneModena Pietrasanta Sassari
In Brno (Tsjechië) vind je ook Italiaanse parapluutjes, in de kleuren van de Italiaanse vlag:
Heb jij ook al zo’n hemel vol...
Lombardije Ontdek la Città Alta, de bovenstad, van Bergamo
Benvenuti in het mooie Bergamo, de parel van Noord-Italië. Bergamo ligt in de regio Lombardije, ongeveer veertig kilometer ten oosten van Milaan, in de uitlopers van de Alpen.
Met honderdtwintigduizend inwoners mag Bergamo zeker een stad genoemd worden, maar door de bescheiden omvang en de tweedeling in de stad voelt Bergamo eerder aan als een dorp.
Bergamo is in feite verdeeld in twee steden: Bergamo Alta (in de volksmond Città Alta genoemd) is het oude centrum met de meeste monumenten, forten en kerken, Bergamo Bassa is de modernere ‘benedenstad’, het zakelijke en bestuurlijke centrum van de stad.
Ontdek Bergamo’s bovenstad
In deze stadswandeling maak je kennis met la Città Alta, de bovenstad, die overal geschiedenis en cultuur ademt. Als je vanaf een terrasje met een goed glas Valcalepio (de lokale witte of rode wijn van Bergamo) in de hand het publiek gadeslaat, kun je meteen twee dingen constateren: Bergamo is niet vergrijsd (studenten zorgen voor gezellige reuring) en...
Comomeer De mooiste villa’s en tuinen aan het Comomeer
De meest besproken villa aan het Comomeer is waarschijnlijk Villa Oleandra, het vakantiehuis van de familie Clooney. De pasgeboren tweeling Ella en Alexander zal er waarschijnlijk vele zomers doorbrengen, maar voor ons is de villa verboden terrein.
Gelukkig zijn er prachtige alternatieven voor wie zich voor even thuis aan het Comomeer wil wanen. We tippen in deze blog zes charmante villa’s met prachtige tuinen.
Villa d’Este
Dit superdeluxe hotel ligt in Cernobbio, direct aan de oevers van het Comomeer. De villa werd echter niet gebouwd als hotel, maar als privévilla voor kardinaal Tolomeo Gallio, naar een ontwerp van Pellegrino Tibaldi, in 1568. Eind achttiende eeuw werd het landgoed gekocht door markies Bartolomeo Calderara, voor zijn vrouw Vittoria Peluso. Dat was nog eens een cadeau!
In 1815 werd de villa door Caroline van Brunswijk, echtgenote van de toekomstige koning van Engeland, George IV, onder handen genomen. Zij gaf het landgoed de naam Nuova Villa d’Este.
In 1856...
Lombardije Een bezoekje aan de Mostra Mercato in Bienno
Benvenuti a Bienno, een middeleeuws dorpje in het hart van Valcamonica. Het wordt ook wel il paese del ferro, ‘het dorpje van het ijzer’, genoemd, vanwege de eeuwenlange ijzerbewerking in en om Bienno. Het ijzer bracht het plaatsje veel rijkdom, hetgeen nog altijd te zien is aan de elegante palazzi en het grote aantal kerken.
Tussen dit alles schitteren de zogenaamde tresendei, smalle steegjes met tegen elkaar aanleunende huizen, pittoreske cortili (binnenplaatsen), idyllische plekjes, talloze fonteinen en trotse torens.
Bienno is dankzij al dat moois uitgeroepen tot een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, en kreeg ook een Bandiera Arancione van de Touring Club Italiano, het keurmerk voor gastvrije dorpjes.
Bienno is elke zomer het toneel van een van de grootste en bijzonderste markten van Noord-Italië, die elk jaar circa honderdvijftigduizend mensen aantrekt: de Mostra Mercato. An nam er vorig jaar een kijkje.
An: ‘Dit jaar vindt de Mostra...
Gardameer Sirmione, de parel van het Gardameer
Sirmione wordt ook wel ‘de parel van het Gardameer’ genoemd. Erwin neemt je er mee naartoe en laat je zien waarom deze bijnaam meer dan terecht is.
Erwin: ‘Vanuit Desenzano del Garda zetten we per boot koers naar de zuidkant van het meer, naar het schiereiland waar Sirmione op ligt. Dit schiereiland is een landtong van wel vijf kilometer lang, met aan het einde het pittoreske Sirmione. Vanaf de boot zijn direct de contouren van het meest herkenbare gebouw van het stadje te zien, de Rocca Scaligera.
Bij aankomst in de haven heb je een schitterende blik op het kasteel. Hier is goed te zien dat het stadje alleen te bereiken is via een eeuwenoude ophaalbrug. Het kasteel, dat in de dertiende eeuw werd gebouwd door Mastino della Scala, is een van de best bewaarde kastelen van heel Italië.
De villa van Maria Callas
We lopen via de ophaalbrug door het drukke centrum met allerlei toeristische winkeltjes en ijssalons. Het is duidelijk, Sirmione is een echte toeristische...