Rome Waar drink je de lekkerste koffie in Rome?
Dol op koffie en op bijzondere plekken? Dan kun je in Rome je hart ophalen. De stad heeft namelijk veel bijzondere koffiebarretjes en authentieke cafés. De een heeft een eeuwenlange geschiedenis en kan zich beroepen op veel bekende stamgasten – vaak uit de wereld van film en literatuur – de ander brandt zijn eigen koffie en weer een ander biedt een spectaculair uitzicht.
We tippen een aantal fijne adressen, waar je vaak naast heerlijke koffie ’s ochtends ook cornetti en andere lekkernijen vindt voor een Italiaans ontbijt. Meer dolce adresjes vind je in dit artikel.
Antico Caffè Greco
Via dei Condotti 86, bij de Spaanse Trappen
het Griekse koffiehuis in Rome, waar de allereerste espresso werd gemaakt
Bar Amore
Via Florida 17, bij het kattenforum aan Largo di Torre Argentina
alleen al vanwege de naam, maar ook vanwege de kleine bignè voor bij de koffie
Er Baretto
Via del Boschetto 132, in Monti
waar elke cappuccino of macchiato wordt voorzien van een hartje
Bar Capitolino...
Toscane De mooiste (en lekkerste) mercati van Toscane
Het is vaste prik: elke woensdagochtend is er markt in Siena. Elke vrijdag wordt het Piazza Arnolfo in Colle Val d’Elsa omgetoverd tot een grote mercato, elke woensdagochtend is er markt in Certaldo en elke zaterdagochtend is Lucca het toneel van een boerenmarkt.
De hele stad of het hele dorp – en omstreken – loopt uit voor de markt. Allereerst om inkopen te doen: vers gebakken brood, net geoogste groente, kleurrijk fruit, een stuk kaas, een paar worstjes… Maar de markt is, zeker in de kleinere dorpjes, ook een sociale happening. Het is dé gelegenheid om vrienden en bekenden te treffen, samen een caffè te drinken en het laatste nieuws door te nemen.
Ook voor ons is een bezoek aan de markt vaste prik als we in Italië zijn. Saskia, die lange tijd in Toscane verbleef, kent het Toscaanse marktschema nog altijd uit haar hoofd. Een woensdag in Siena is immers niet compleet zonder een bezoekje aan de kramen vol lekkernijen, moka’s en ander huisraad.
Tijdens haar verblijf in...
Toscane 5 fotogenieke autoroutes in Toscane
Ze zijn betoverend mooi, de foto’s van slingerende wegen omzoomd door ranke cipressen, van uitgestrekte velden vol zonnebloemen, van diepgroene pijnbomen die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht, van heuvels vol wijngaarden met her en der een wijnkasteel en van de karakteristieke kapel die wordt geflankeerd door twee enorme cipressen.
Dit is het Toscane waar ons hart sneller van gaat kloppen. Vandaag vertellen we je waar je deze prachtige plaatjes met eigen ogen kunt zien – én kunt vastleggen!
1 Van La Foce naar Radicofani
Het is misschien wel de mooiste weg van Toscane, die tussen La Foce en Radicofani (een zijweg van de SP40). Je rijdt dwars door de Val d’Orcia, een prachtig stukje Toscane dat Unesco in 2004 op de Werelderfgoedlijst zette.
Terecht, want in de vallei van de Orcia, de rivier die door dit deel van Toscane stroomt, is het landschap als in een sprookje zo betoverend. Hier kun je je auto aan de kant blijven zetten om de schoonheid van dit stukje aarde te...
Rome 5x op pad met locals in Rome
Voor de derde keer op rij waren we van de partij tijdens de #WinterinRome tour die Linda en Steve van The Beehive elke winter organiseren, om bloggers, journalisten en fotografen kennis te laten maken met de schoonheid van Rome in de winter. Dit keer vlogen Saskia en Carola naar de Eeuwige Stad, voor een programma vol moois en lekkers.
Saskia: ‘Al meteen op het vliegveld worden we verwelkomd door een heldere winterlucht, van een misschien nog wel intenser blauw dan op een hete zomerdag, en een warm zonnetje. Voor een lunch in de zon is het nog nét iets te fris, maar het is geen straf om ons te warmen aan dampende schalen vol pasta bij Da Nazzareno, op een steenworp afstand van Station Termini.
We staan te popelen om de Romeinse lucht op te snuiven en door de stad te struinen. Nóg mooier dan de strakblauwe lucht die ons tijdens onze winterse avonturen vergezelt, is namelijk het gouden licht dat ’s winters nog stralender lijkt dan anders. Romes monumenten worden omhuld door een...
Rome Met de juiste schoenen kom je een heel eind – op bezoek bij calzolaio Nicola Petrelli in Rome
De Deense journalist en fotograaf Jesper Storgaard Jensen woont en werkt in Rome, waar hij altijd op zoek is naar bijzondere verhalen en markante personen.
Voor Ciao tutti maakt hij een reeks met artigiani romani in de hoofdrol, authentieke ambachtslieden in Rome die vol passie hun vak beoefenen en niets liever doen dan vertellen over wat hun handen creëren of vervolmaken. Jesper nam ons eerst mee naar fietsenmaker Alessandro van La Bicicletta, vandaag nemen we een kijkje in het atelier van calzolaio, schoenmaker, Nicola Petrelli.
Jesper: ‘In de buurt van de Trevifontein is het altijd druk. Toeristen van over de hele wereld banen zich een weg door de menigte, tussen nepgladiatoren, straatverkopers en politieagenten door, om een glimp op te vangen van de beroemdste fontein ter wereld. Van de vroege ochtend tot ver na middernacht gooien ze een muntje over hun schouder en vereeuwigen ze niet alleen dat moment, maar ook de grootsheid van de fontein. Het is duidelijk dat de fontein nog...
Rome Tom Sawyer, Pasolini & ongure types – street art in Torpignattara (Rome)
Op een zonnige zondagochtend in november reist Saskia naar een wijk in Rome die ze nog nooit eerder heeft bezocht: Torpignattara. De reden voor het bezoek is een bijzonder weekend vol street art dat wordt georganiseerd door Muri Sicuri, met als doel onder meer het veilig stellen van alle oude en nieuwe street art in deze wijk.
Er zijn verschillende rondleidingen en evenementen, maar er wordt ook live street art gemaakt. De Peruviaanse kunstenaar Carlos Atoche tovert de muur van de speelplaats van de basisschool aan de Via Francesco Laparelli 60 om tot een levend kunstwerk. Terwijl we wachten tot onze groep compleet is, kijken we hem op de vingers. Van een afstandje, dat wel, want het maken van zo’n grote murales in slechts twee dagen tijd vergt een enorme concentratie.
Een bijzondere ‘toren’
Voor gids Francesca van Joy of Rome ons de mooiste street art pareltjes van Torpignattara zal laten zien, vertelt ze ons eerst meer over de historie van de wijk. We nemen eerst de naam...
Rome C215 – doorleefde portretten op Romeinse muren
Rome is één groot openluchtmuseum, met monumenten als het Colosseum, het Pantheon, de Trevifontein en de Spaanse Trappen. Maar het houdt niet op bij die bekende bezienswaardigheden…
Dankzij het werk van honderden straatkunstenaars is er nóg veel meer moois te bewonderen als je door de straten van Rome wandelt. In de hele stad zijn muren, gebouwen en soms zelfs hele wijken onder handen genomen door bekende en minder bekende kunstenaars. Al deze street art zorgt voor een unieke poetica urbana, stadse poëzie.
Vandaag stellen we je graag voor aan een van onze favoriete street artists die Rome als decor gebruikt en ‘kunstwerken in het wild’ maakt: C215, alias Christian Guemy.
In 2008 signeerde de Franse stencil artist Christian Guemy zijn eerste gestencilde portret in het voormalige joodse getto, met zijn artiestennaam C215 (mooi geschetst in een kubus).
Nu vind je zijn werk verspreid over de hele stad, in de buurt van Castel Sant’Angelo en Borgo Pio, in het voormalige getto...
Lazio In het voetspoor van de Heilige Christina in Bolsena
Vandaag treden we in het voetspoor van de Heilige Christina, en wel aan de hand van Henk van Os. Meer dan een halve eeuw lang houdt deze kunsthistoricus namelijk al een map ‘raroria’ bij, die deel uitmaakt van zijn reproductieverzameling. Alle kunstwerken in deze map hebben een hoog ‘kijk nou eens’-gehalte. Zo ook de voeten van de Heilige Christina. Lees maar mee:
‘Gedurende de vijf jaar die ik besteedde aan de bestudering van reliekverering in de middeleeuwen raakte ik gefascineerd door heilige voeten. Veel reliekhouders zijn koppen en nog meer zijn reliekarmen, maar hier en daar vind je ook een reliekvoet van een martelaar die in het voetspoor van Jezus was getreden. Zulke kostbare voeten waren voor mij ontroerende tekens van de navolging van Christus. […]
Behalve kostbare voeten zijn er vele voetstappen nagelaten die aanleiding gaven tot religieuze opwinding. Meer nog dan vereerde voeten prikkelen heilige voetstappen mijn verbeelding. Dat komt omdat het bij voetstappen...
Lazio Vie cave – de holle wegen van de Etrusken
Betty en Martijn Franke emigreerden in 2015 naar Gradoli, aan het Lago di Bolsena. Sinds ze in het land van de Etrusken wonen, zijn ze gefascineerd door de mysterieuze geheimen die schuilgaan in het heilige landschap. Via deze blogs delen ze hun ontdekkingen en nemen ze ons mee op reis naar de antieke wereld diep onder de grond, met dit keer een wandeling door een via cava.
Martijn: ‘Een paar jaar geleden las ik Rosita Steenbeeks Schimmenrijk. In deze roman word je als lezer ondergedompeld in de Etruskische cultuur, nadat de Italiaanse vriend van de Nederlandse hoofdpersoon dood is gevonden bij een Etruskische opgraving. Het boek levert een sfeervol, enigszins romantisch beeld van het gebied en haar bewoners.
Omdat we inmiddels zelf midden in Etruskisch gebied wonen, herlas ik het boek recent. Daarbij werd mijn interesse met name geprikkeld door de ‘holle wegen’, in het Italiaans le vie cave.
De Etrusken waren een ontwikkeld volk dat voor de opkomst van de Romeinen tussen circa...
Basilicata De eeuwenoude bakkerstraditie van Panificio Perrone in Matera
Panificio Perrone is een begrip in Matera. Al sinds jaar en dag bakken ze het echte pane di Matera, dat vroeger werd gekneed door de vrouwen uit de grotwoningen en tegenwoordig in een moderne bakkerij wordt gemaakt.
Elena bezocht de bakkerij en laat jullie vandaag de kunst van het maken van dit speciale brood zien. Ook vertelt ze over de bijzondere, eeuwenoude bakkerstraditie van Matera.
Elena: ‘In de traditionele sassi van Matera begon de dag vroeg. De huisvrouwen stonden om vier uur ‘s ochtends naast hun bed om brood te gaan maken. Durum tarwemeel werd gemengd met water, zout en huisgemaakte gist en gekneed tot een stevig deeg.
Wanneer de man opstond om te gaan werken op de velden rondom Matera, werd het brood op zijn plek in het bed gelegd. Dat had precies de juiste temperatuur voor een goede rijzing van het brood.
Even later schalde de trompet van de bakkersjongen door Matera: het sein voor de huisvrouwen om het deeg nog een laatste keer te kneden voordat het opgehaald zou...
Venetië Casper van Wittel – uitvinder van de Venetiaanse vedute
Als je aan Venetië denkt, dan denk je aan de prachtige schilderijen van Canaletto. Maar voordat deze Venetiaanse maestro uit de achttiende eeuw beroemd werd, was er een Nederlandse schilder die een generatie eerder het Venetiaanse stadsgezicht begon vast te leggen: Casper van Wittel.
De Amersfoortse schilder reisde als jonge twintiger af naar Rome, het mekka van veel jonge schilders uit het noorden. Rome was vanaf dat moment zijn thuisbasis: hij trouwde er met een Italiaanse schone en zijn zoon kreeg een Italiaanse naam, Luigi. Toen hij zich eenmaal als schilder van stadsgezichten had gevestigd, reisde Van Wittel door heel Italië. Niet alleen ondernam hij diverse reizen naar Toscane en het diepe zuiden, hij trok ook naar het noorden, waarbij hij Venetië waarschijnlijk meerdere keren aandeed.
Een majesteitelijke stad
Venetië wordt door Casper van Wittel gepresenteerd als een majesteitelijke stad, uniek in de pracht van haar monumenten. Hij zag La Serenissima als een stad die, als...
Lombardije La Valle dei Segni – unieke rotstekeningen in Valcamonica
Eind augustus werd An uitgenodigd voor een ontdekkingsreis in Valcamonica. An dacht meteen aan de rosa camuna, een van de vele incisioni rupestri (rotstekeningen) in Valcamonica die wereldwijd bekendheid genieten. Deze rosa camuna is trouwens ook het symbool van de regio Lombardije.
An woont al jaren in Solferino, waar ze voor haar blog Garda Slow & More veel op pad is rondom het Gardameer. Hoewel de rotstekeningen van Valcamonica op slechts anderhalf uur rijden liggen, had An deze beroemde tekeningen nog nooit gezien. Barbara Panteghini, officiële gids voor het gebied, begeleidde haar daarom persoonlijk en vertelde haar vol passie over de vele segni, tekens, die de plaatselijke bewoners hier achterlieten.
De rotstekeningen van Valcamonica vormen een van de grootste verzamelingen van prehistorische kunst ter wereld. Ze staan sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco – als allereerste Italiaanse site. De verzameling rotstekeningen is niet alleen buitengewoon vanwege het grote...