Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Sardinië

Ontdek kleurrijk Bosa (Sardinië) – de mooiste bezienswaardigheden en beste tips

Een van de kleurrijke plaatsjes van Sardinië is Bosa. Het ligt tegen een heuvel aan de westkust van het eiland. De rivier de Temo stroomt door de stad, waarna deze bij het nabijgelegen Bosa Marina uitmondt in zee. Vanaf de boogbrug uit 1871 heb je prachtig uitzicht over de kleurrijke huisjes, het kasteel bovenop de heuvel, de vissersbootjes en de statige panden aan het water, met palmbomen die zachtjes wuiven in de wind. We delen een aantal tips voor een heerlijk dagje in Bosa. Ontdek de mooie bezienswaardigheden, heerlijke adresjes voor koffie, ijs, lunch, aperitivo en diner én fijne plekken om te overnachten. Naar de markt voor Sardijnse streekproducten Bosa telt slechts achtduizend inwoners. Je vindt er smalle straatjes en kleurrijke huizen. Op dinsdagochtend is het extra gezellig, want dan is er markt in Bosa. De ideale gelegenheid om op zoek te gaan naar Sardijnse streekproducten. We zien de bekende messen uit Pattada, geitenbellen uit de binnenlanden en allerlei artikelen...
Sardinië

De leukste tips voor een dagje Alghero, aan de westkust van Sardinië

Alghero is een heerlijke stad, aan de noordwestkust van Sardinië. Het wordt ook wel ‘klein Barcelona’  genoemd, vanwege de Spaanse invloeden die je hier terugziet. Gelukkig is de stad wel op en top Italiaans, met authentiek geplaveide smalle straatjes met wasgoed onder de ramen, oude mannetjes die al keuvelend de stoeltjes van een koffiebar bezet houden en op de achtergrond de glinsterende zee met kleine dobberende vissersbootjes tegen een strakblauwe hemel. In deze blog delen we tips voor een bezoek aan Alghero, van mooie bezienswaardigheden tot fijne culinaire adresjes én tips voor de omgeving. Klein Barcelona Maar eerst vertellen we je graag iets meer over het Spaanse tintje dat Alghero heeft. Sardinië ligt tussen Europa en Afrika in, waardoor de havensteden van het eiland zeer in trek waren. Met name Alghero was interessant, vanwege de ligging in het noordwesten van Sardinië. Het Spaanse koninkrijk Aragon had het in de middeleeuwen lange tijd voor het zeggen in Alghero....
Italiaanse taal

Auguri per tutto l’anno

Un felice anno nuovo a tutti, we wensen jullie allemaal een heel gelukkig 2025! Hopelijk kunnen we daar elke dag een kleine bijdrage aan leveren, vooral aan de laatste regel van onderstaand Nieuwjaarsversje van Gianni Rodari: Fammi gli auguri per tutto l’anno: voglio un gennaio col sole d’aprile, un luglio fresco, un marzo gentile, voglio un giorno senza sera, voglio un mare senza bufera, voglio un pane sempre fresco, sul cipresso il fiore del pesco, che siano amici il gatto e il cane, che diano latte le fontane. Se voglio troppo, non darmi niente, dammi una faccia allegra solamente. FELICE ANNO NUOVO! Wens me het beste voor het hele jaar: ik wil een januari met de zon van april. een frisse juli, een zachte maart, ik wil een dag zonder avond, ik wil een zee zonder storm, ik wil altijd vers brood, op de cipres de bloem van de perzikboom, dat de kat en de hind vrienden zijn, dat er melk stroomt uit de de fonteinen. Als ik te veel wil, geef me dan niets, geef me dan slechts een...
Proef het beste van Italië

Bij de paus aan tafel – culinaire cultuur in de renaissance en de barok

Is koken een kunst? Al in de Romeinse tijd en de middeleeuwen bestonden receptenboeken, bijeengebracht door de koks van kloosters en van vorstelijke en adellijke families. Dus daar waar goed gegeten werd en grote huishoudens in goede banen geleid moesten worden. Dikwijls gingen deze teksten, gekopieerd en wel, van generatie op generatie over. Later werden ze gedrukt. Zo publiceerde Bartolomeo Sacchi (later Platina genaamd) in 1474 zijn De honesta voluptate et valitudine – ‘Over eerlijke genoegens en gezondheid’ – waarin hij de culinaire cultuur van het pauselijke Rome in kaart bracht, van recepten tot tafelmanieren. Er kwam ook een Italiaanse editie uit en beide boeken kregen, honderd jaar lang, vele tientallen herdrukken, tot in de late zestiende eeuw. Dit ene kookboek veranderde in heel Europa de eetcultuur want, zoals op zovele terreinen, gingen ook op dit vlak Europeanen leven ‘volgens het boekje’. Peter Rietbergen, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Radboud...
Nieuws uit Italië

Albero di Yule – een boom vol wensen in Lignano Sabbiadoro

De schitterende zandsculpturen die samen het Piazza Marconi in Jesolo omtoveren tot een grote kerststal, zijn niet de enige kerstfiguren die van deze korrelige materie zijn gemaakt. In Rimini gaat elk jaar de Accademia della Sabbia, de Academie van Zand, aan de slag om eveneens een kerststal van zand te fabriceren. Op het strand in de buurt van het Terrazza a Mare in Lignano Sabbiadoro huizen van 8 december tot en met 6 januari Maria, Jozef, het kindje Jezus en alle andere hoofdrolspelers in het kerstverhaal. Albero di Yule Je kunt je in deze periode echter niet alleen scharen rond een kribbe van zand, maar ook rond een boom vol wensen. De medewerkers van de Accademia della Sabbia hebben namelijk de oude traditie van de Albero di Yule (Joelboom) in ere hersteld. Het Joelfeest is het winterse zonnewendefeest, dat reeds door oude stammen werd gevierd. Het duurt twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar – 21 december – de belangrijkste is. Tijdens dit feest worden er...
Nieuws uit Italië

Kerststal in de Grotte di Stiffe (Abruzzo)

In de regio Abruzzo waan je je in deze periode bijna in Bethlehem. In het grottencomplex van Stiffe vind je namelijk een schitterende kerststal, die dankzij zijn behuizing wel heel echt aanvoelt. Alsof je ruim tweeduizend jaar terug in de tijd bent gereisd om getuige te mogen zijn van deze gebeurtenis… Nog tot en met 6 januari is deze bijzondere kerststal te zien, met op de achtergrond de enorme waterval die dankzij de hoogteverschillen in de grot te zien is. Als je bedenkt dat het water hier ondergronds een parcours van ruim drie kilometer aflegt, met een hoogteverschil van zo’n zeshonderd meter, dan begrijp je waar al dat geweld vandaan komt. Het water stroomt en kolkt, en klatert bij de waterval echt in een vrije val naar beneden. De Presepe in Grotta, zoals de kerststal hier wordt genoemd, wordt op 26 december echter overtroffen door een nog specialere kerststal. Tussen 15.00 en 18.00 uur huist dan in het grottencomplex namelijk een presepe vivente, een levende kerststal –...
Proef het beste van Italië

Kerststal in een panettone

Dit kunstwerkje, een heuse kerststal in een panettone, is gemaakt door de ambachtelijke banketbakkers van het Siciliaanse Fiasconaro. Als je het voor de eerste keer ziet, valt je mond open van verbazing en verwondering. Dat je zoiets prachtigs – en smakelijks! – kunt maken! De figuren in de kerststal zijn gemaakt van witte chocolade en noga. De kerststal is een echte panettone, gemaakt met Siciliaanse ingrediënten als sinaasappel, rozijnen en Marsala. Helaas voor ons is het niet mogelijk om dit jaar van deze panettone te genieten. De panettones moeten namelijk al in het voorjaar besteld worden, omdat ze slechts in een beperkte oplage worden gemaakt…
Italiaanse taal

Zing mee met Lasciatemi cantare… van Toto Cutugno

Saskia: ‘Veel van mijn vrienden zullen bij het lezen van deze titel hun wenkbrauwen fronsen, want als ik één ding niet kan, dan is het zingen. Gelukkig kan ik dat bij deze woorden met een gerust hart overlaten aan degene die ze zo uitbundig zong, Toto Cutugno, en hopelijk aan jullie. Luister mee naar dit Italiaanser dan Italiaanse lied!   Songtekst Lasciatemi cantare ‘Lasciatemi cantare con la chitarra in mano lasciatemi cantare sono l’italiano. Buongiorno Italia gli spaghetti al dente e un partigiano come Presidente con l’autoradio sempre nella mano destra un canarino sopra la finestra. Buongiorno Italia con i suoi artisti con troppa America sui manifesti con le canzoni, con amore, con il cuore con più donne sempre meno suore. Buongiorno Italia, buongiorno Maria con gli occhi pieni di malinconia, buongiorno Dio lo sai che ci sono anch’io Lasciatemi cantare con la chitarra in mano lasciatemi cantare una canzone piano piano Lasciatemi cantare perché ne sono fiero sono...
Proef het beste van Italië

Santa polenta! – recept voor polenta-crostini met courgette en gerookte ham

Heilige polenta! We begrijpen dat dit wellicht een ietwat vreemde uitroep is voor iedereen die een Italiaan wel eens in volle hevigheid heeft horen tieren en vloeken – en wie heeft dat nu niet… Hoe heftig een Italiaan kan discussiëren, weten we allemaal, maar dat is nog niets vergeleken bij een stevige verwensing aan het adres van Maria of een hartgrondig uitgeroepen Vaff… We zullen het hier niet herhalen, wees gerust, we houden het bij Santa polenta! – het Italiaanse equivalent voor onze Nederlandse kindvriendelijke uitroep ‘chips’. Hoewel het voor ons geen dagelijkse bezigheid is, voedsel aanroepen als heilig, is eten voor de Italiaan iets anders dan voor de gemiddelde Nederlander. Een Italiaan is trots op ‘zijn’ keuken en vooral op de lokale ingrediënten en gerechten. Nu zijn we over het algemeen dol op wat er uit de Italiaanse keuken komt (en op de trots die ermee gepaard gaat), maar voor polenta hoefde je ons niet wakker te maken. Sinds we echter een paar keer...
Campanië

Roscigno Vecchio – de magie van de oude stenen, het geluid van de vogels en het ruisen van de wind

Na een rit door de prachtige bergen in het binnenland van de Cilento, waar ze nauwelijks iemand tegenkomen, rijden Marga en Hans van Cilento Casa opeens een andere wereld binnen. Een wereld waar ze jou graag mee laten kennismaken: ‘We zijn een paar vervallen huizen gepasseerd op het smalle weggetje en komen op een groot, groen veld met een fontein en een paar grote bomen, omringd door oude huizen en een kerk. Dit moet het oude plein zijn van Roscigno Vecchio, het dorp in het ongerepte en afgelegen binnenland van de Cilento, dat ruim honderd jaar geleden plotseling verlaten werd wegens gevaar voor aardverschuivingen. We zijn hier helemaal alleen op deze mooie zomerdag, omhuld door stilte die alleen onderbroken wordt door het gekwetter van de vogels. Op een oud bankje bij de met gras overwoekerde keien van het plein gaan we zitten om de bijzondere sfeer op ons te laten inwerken. Alle huizen hebben dezelfde okergele kleur van zandsteen en mooie oude portalen met verweerde deuren...
Nieuws uit Italië

Italian Inventions

De Britse ontwerpster Emily Isles weet precies wat Saskia nodig heeft tijdens het maken van de eerste opzet van haar nieuwe boek over Rome: Deze twee prachtige Italiaanse uitvindingen, de moka en de Olivetti typemachine Lettera22, zijn door Emily niet alleen op een unieke manier op papier gezet, maar worden ook kort omschreven. Emily heeft in haar reeks Italian Inventions bovendien twee iconen opgenomen die in mijn boek niet zullen ontbreken: de Ape en de Vespa, beide van Piaggio – met een uniek museum in het Toscaanse Pontedera. Van deze inspirerende Italian Inventions kunnen we er niet genoeg hebben, dus wat mij betreft mag Emily er alvast wat meer maken. Wie alvast een van deze vier illustraties wil bestellen, kan terecht in Emily’s webshop. Een Italian Invention op A4-formaat kost twintig pond (plus verzendenkosten), op A3-formaat betaal je tien pond meer.
Proef het beste van Italië

Mass Bianchet – proosten met sprankelende prosecco’s uit Valdobbiadene

Mooie wijnen met een goed verhaal, dat is waar het hart van Wijndivas Heskia en Kim sneller van gaat kloppen. Ze letten voor hun wijnwebshop Wijndivas niet alleen op de kenmerken van de wijn, maar ook op het verhaal áchter de wijn. Regelmatig delen ze op Ciao tutti een bijzonder wijnhuis uit hun collectie dat je zeker wil ontdekken. Dit keer is dat Mass Bianchet in Valdobbiadene, een wijnhuis van een introverte wijnboer die ontzettend extraverte prosecco’s maakt! Valdobbiadene: de bron van de allerbeste prosecco’s Reis mee vanaf Venetië richting de indrukwekkende Dolomieten, landinwaarts, naar het gebied waar de beste prosecco vandaan komt. We nemen je mee naar het kloppend hart van het proseccogebied: Valdobbiadene, waar je de allerbeste prosecco’s kunt vinden. Vanaf het zonnige Piazza Guglielmo Marconi, midden in het centrum van Valdobbiadene, is het zo’n tien minuutjes rijden naar wijnhuis Mass Bianchet. Je rijdt over smalle landweggetjes die tussen de heuvelachtige...