Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Piemonte

Vijgentijd in Piemonte

Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen vooral mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit die je ook kunt huren en van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Dit keer vertelt hij over de vijgentijd: ‘Het is vijgentijd in Piemonte. Overal hangen volrijpe paarskleurige vijgen te wachten om geplukt te worden. Het is een kunst om er de goede uit te kiezen. Als ik te vroeg pluk, zijn de vruchten nog niet zoet genoeg en als ik de vijgen te lang laat hangen dan worden ze melig. Ik vind het maar lang duren voor het zover is dat de rijpe vijgen geplukt kunnen worden. De vijgenboom komt in de lente als een van de laatste bomen in het blad te zitten, waarna in juli de eerste piepkleine vruchten te zien zijn: officieel de bloemen van de boom. Die zitten binnenin de vijg en worden, als het even meezit, bevrucht door een kleine wesp die door het gaatje bovenin het vruchtje voorzichtig naar binnen kruipt om zijn werk te doen. De vijgenboom is uiterst...
Recepten

Romige lasagne met paddenstoelen en Parmezaancrème uit De Zilveren Lepel Kookschool Pasta

De Zilveren Lepel heeft net drie gloednieuwe kookboeken uitgebracht: De Zilveren Lepel Kookschool Pasta, De Zilveren Lepel Kookschool Pizza en De Zilveren Lepel Kookschool Dolci (waar we al deze heerlijke amaretti, amandelkoekjes, uit maakten). Vandaag duiken we in De Zilveren Lepel Kookschool Pasta, met meer dan vijfenzeventig recepten voor authentieke Italiaanse pastagerechten. Natuurlijk deelt De Zilveren Lepel het recept voor het beste pastadeeg en de klassieke lasagne alla bolognese, maar ook voor cannelloni gevuld met artisjokken en ravioli met witte truffel. Wij maken een heerlijk herfstige lasagne con crema di parmigiano e funghi, een romige lasagne met Parmezaancrème en paddenstoelen. Voor zes personen heb je nodig: voor de verse lasagnebladen: 300 gram bloem, type 00 | 3 eieren | een halve theelepel olijfolie | en verder: 100 gram boter, plus extra om in te vetten | 4 tot 5 verse salieblaadjes | 50 ml slagroom | 100 gram geraspte Parmezaanse kaas | 3 eetlepels olijfolie...
Recepten

Pizza rossa – recept uit De Zilveren Lepel Kookschool Pizza

De Zilveren Lepel Kookschool Pizza bevat meer dan vijfenzeventig recepten voor authentieke Italiaanse pizza’s, calzone, focaccia en hartige taarten. Je vindt er het recept voor de ultieme pizza margherita en een klassieke quattro stagioni maar ook voor een focaccia met salie en pecorino of een crostata met courgette en prosciutto. Wij maken een pizza rossa, een rode pizza, die haar kleur dankt aan heerlijk sappige tomaten. Hiervoor heb je nodig: voor 500 gram brooddeeg 10 gram verse of een halve theelepel actieve droge gist | 500 gram broodbloem type 0 | 1 theelepel suiker | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | zout En verder: 1 kilo heel rijpe pruimtomaten, fijngesneden | 4 tot 5 eetlepels olijfolie, plus iets voor het bakblik | 2 tot 3 eetlepels verse basilicum, in kleine stukjes gescheurd | 2 tenen knoflook, fijngehakt | 2 eetlepels verse blaadjes oregano of 1 royale mespunt gedroogde oregano | zout Verkruimel de gist in een kom en voeg 40 gram bloem, de suiker en vier...
Recepten

Pasta primavera – met tuinboontjes, groene asperges en venkel

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Italianen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen. Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten met krullen of blokjes pecorino. Simpeler kan bijna niet, maar tuinbonen smaakten nog nooit zo heerlijk als in het eerste voorjaarszonnetje op een Romeins terrasje. Uiteraard lenen de jonge, groene tuinboontjes zich uitstekend voor pasta of risotto. Op Sicilië proefden we ooit een heerlijke pasta primavera, met naast verse tuinboontjes ook groene asperges, venkel en sperzieboontjes in...
Recepten

Biancomangiare – een heerlijk Siciliaans toetje met amandelmelk

In het kook/leesboek De Siciliaanse keuken van Mary Taylor Simeti staat het paasmenu van jonge aristocraten die in het klooster van San Michele Arcangelo in Troina werden opgeleid: antipasto del monastero en biancomangiare pasta di sostanza timbalen gebraden kip varkenskarbonaden farsumagru (rollade) wild (haas, konijn, houtduif) gevulde cantharellen sfinci (oliebollen) schiumone (ijsbombe) gebak likeuren koffie De auteur vertelt: ‘Dit menu is interessant, zowel omdat het betrekkelijk modern is (het dateert van rond 1800) alsook omdat het uit een klooster komt dat hoog in de bergen lag. Het huisvestte waarschijnlijk geen leerlingen van de grote adellijke families in Catania en Palermo, maar eerder de zoons van de lagere plattelandsaristocratie. De gerechten moeten behoord hebben tot de achttiende-eeuwse cucina baronale, waarop de Franse mode nog betrekkelijk weinig invloed had. Groot favoriet bij de Sicilianen Het valt niet te achterhalen wat die ‘antipasto van het klooster’...
Le Marche

Summer Jamboree in Senigallia – the hottest rockin’ holiday on earth

Nadat Paul in 2014 kennismaakte met de swingende Summer Jamboree in Senigallia (Le Marche), keerde hij deze zomer samen met zijn vrouw Lianne terug om zich volledig over te geven aan het rock & roll-virus van de Summer Jamboree. Jamboree betekent letterlijk ‘grote party’ of ‘feest met muziek en entertainment’, perfect dus voor Italiaanse zomernachten. Dit jaar vierde men alweer de zestiende editie van de Summer Jamboree. Organisator Angelo di Liberto keek er ook dit keer weer enorm naar uit. Angelo: ’Het is een fantastisch festival dat door duizenden mensen van over de hele wereld bezocht wordt en opgedragen wordt aan een muziekgenre dat het verdient om herontdekt te worden. Het is een van de grootste zomerfestivals in Italië en het staat in de top drie van ’s werelds grootste rock & roll-festivals.’ Vanuit de hele wereld komt men hier tien dagen lang bij elkaar om de sfeer van de fifties op te snuiven. Volgens oude rocker en deelnemer vanaf het eerste uur Greg (uit...
Piemonte

Piemontese tafe(re)len bij wijnmaker Cossetti in de Monferrato

Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Ciao tutti’s wijnblogger Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Ze neemt je regelmatig mee naar een specifieke Italiaanse wijnregio. Dit keer reizen we naar Piemonte. ‘Creatieve workshops, teambuildingsurvivals of steengrillen; niets daarvan is terug te vinden op het programma van het jaarlijkse personeelsuitje van Wijnkoperij De Gouden Ton. Turijn is het vertrekpunt van onze teamtrip dit jaar, waarna een verkenningstocht door een van de mooiste wijngebieden van de hele wereld volgt, Piemonte. Wijn en spijs is het jaarlijks terugkerende thema van ons reisje en de wijnfamilie Cossetti draagt daar dit jaar ruimschoots aan bij. Piemonte is veelal bekend door zijn roemrijke en buitenproportioneel geprijsde Barolo’s en Barbaresco’s. Maar er wordt oneindig veel meer mooie wijn gemaakt. Noem het maar op: Barbera, Dolcetto of Moscato, wit, rood, mousserend en zoet: Piemonte heeft het – en de familie Cossetti...
Recepten

Pastiera napoletana – taart gevuld met ricotta naar recept van Locatelli

Voor wie de colomba pasquale, de Italiaanse paasduif naar recept van Artusi, een beetje te bewerkelijk is, delen we vandaag het recept voor een iets minder bewerkelijke paastaart, de pastiera napoletana. Dit is de traditionele taart die door Napolitaanse moeders en oma’s wordt gebakken voor de paasdagen. Giorgio Locatelli is voor zijn vuistdikke culinaire bijbel Made in Italy op zoek gegaan naar het originele recept van deze taart. Locatelli: ‘De combinatie van ingrediënten lijkt misschien wat vreemd, maar ze houden verband met de oude Romeinse rite rond het begin van de lente: bloemen, eieren voor nieuw leven, ricotta van de ooien, tarwe en bloem van het land – hoewel men ook zegt dat de taart zoals wij die kennen door een non in een plaatselijk klooster is ontwikkeld. In een van de vele legenden rond dit gerecht komt een zeemeermin voor, Partenope. Een van de mooiste verhalen is dat ze in de Golf van Napels woonde, en elk jaar aan het begin van de lente tevoorschijn kwam om...
Veneto

Antica Bottega del Vino – daal af in de mooiste wijntempel van Verona

Benvenuti nel tempio del vino, welkom in de wijntempel van Antica Bottega del Vino! Dit historische, culinaire symbool van Verona is al sinds 1890 een van de meest prestigieuze restaurants van Verona. Het is in heel Italië beroemd aangezien je hier een van de grootste wijnkelders vindt. Een absolute must do is dan ook een kort bezoek aan de wijnkelder onder het restaurant. De obers leiden je er na je lunch of diner graag even rond. Hier vind je bijna alle Italiaanse wijnen, maar ook een uitgebreide selectie buitenlandse wijnen van over de hele wereld. Het lijkt hier wel of de menukaart een bijlage is van de uitgebreide wijnbijbel. Ook bij de unieke streekgerechten is wijn vaak de hoofdrolspeler. Proef bijvoorbeeld de risotto all’amarone of de varkenswangetjes gestoofd in Amarone. Een andere lokale lekkernij is het gebraden Brogno-lamsvlees uit Lessinia. Het succesverhaal van dit restaurant is het resultaat van de passie en het vakmanschap van de mensen die hier werken en...
Italiaanse films & series

Fantastisch filmnieuws: La Meglio Gioventù in gerestaureerde versie te zien!

Het is misschien wel onze favoriete Italiaanse film ooit: La Meglio Gioventù. Een bijna vierhonderd minuten durend drama waarin veertig jaar Italiaanse geschiedenis voorbijkomt. Vanaf deze zomer is de film beschikbaar in een gerestaureerde versie. Lees gauw verder en ontdek alles over deze bijzondere nieuwe release! Van de grote overstroming in Florence tot het terrorisme van de Rode Brigades, van het verzet tegen de maffia tot de crisis bij Fiat – La Meglio Gioventù neemt je mee in de laatste circa veertig jaar van de wervelende geschiedenis van Italië. Het is echter niet die geschiedenis die de hoofdrol speelt, maar een gewone Italiaanse familie. We volgen de belevenissen van de broers Nicola en Matteo, die aanvankelijk al hun dromen, boeken en vrienden delen. Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst echter noodgedwongen een andere wending. Nicola besluit psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt...
Recepten

Timballo di tagliatelle uit de film Il Gattopardo (De tijgerkat)

Sicilië is een dankbaar onderwerp voor films en verhalen. Il Gattopardo, in het Nederlands vertaald als De tijgerkat, van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, is misschien wel het bekendste verhaal dat zich op het eiland afspeelt. Het verhaal speelt zich af in 1860, vlak voor de Italiaanse eenwording dus. Die staat op het punt te ‘ontstaan’: Garibaldi is net bij Marsala aan land gekomen om het eiland bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië in te lijven. Het is gedaan met de feodaliteit: de platte, berekenende burgerij neemt de macht over. Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. Hij staat echter machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in de studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi weet zich verbazend goed aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij sluit zich aan bij Garibaldi en trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester. Een fragment uit De tijgerkat ‘De avondmaaltijd in villa Salina werd opgediend in een...
Recepten

Sgroppino al limone – verfrissende cocktail van prosecco, wodka & citroensorbetijs

Na het eten genieten we zo af en toe graag van een sgroppino. Dit heerlijk zomerse drankje kun je ook makkelijk thuis maken. Met onderstaand recept haal je in no time Italië in huis! Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus. Dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio, maar met Siciliaanse citroenen smaakt het  lekkerder dan ooit! Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term is eigenlijk onjuist; een sorbet is namelijk een non-alcoholisch drankje waar geen melk in voorkomt, terwijl een sgroppino het alcoholpromillage in je bloed behoorlijk kan doen stijgen. Een perfecte sgroppino is niet te dik, noch te vloeibaar en is aan te passen naar eigen smaak. Voor zes glazen heb je nodig: 500 gram citroensorbetijs, 170...