Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Umbrië

Proeven van Paciano – onze favoriete restaurants

Het prachtig bewaard gebleven Paciano dateert uit de dertiende eeuw. Het is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Hoe klein het dorp ook is (met minder dan duizend inwoners), voor een heerlijke lunch of diner met mooi uitzicht of midden in het groen is Paciano de perfecte plek. Parkeer je auto op het Piazza Matteotti en slenter even rond de Santa Maria Assunta om je smaakpapillen op te warmen. Vanaf het plein kun je het Lago Trasimeno al zien liggen. Locanda Manfredi – warme gastvrijheid, ook voor wereldsterren Naast de Porta Fiorentina begint je culinaire avontuur, bij het charmante Locanda Manfredi (Via Marconi 35). Massimo en Emanuela openden hier in 2016 het restaurant van hun dromen. Hij is afkomstig uit Milaan, zij is een echte local. Manfredi, Emanuela’s vader, gaf zijn naam aan deze plek, zijn dochter werd er de koningin van de keuken. Massimo verwelkomt je met zwier en temperament en begeleidt je naar de mooiste tafeltjes, op het...
Gardameer

Giardino Botanico Heller – groene oase in Gardone Riviera

Tussen het hoger en lager gelegen gedeelte van Gardone Riviera ligt een ware ecologische oase, uniek in zijn soort: Giardino Botanico Heller. Op een oppervlakte van tienduizend vierkante meter vind je in deze botanische tuin een bijzondere collectie plantensoorten uit de hele wereld: edelweiss te midden van orchideeën, metershoge varens tussen hoge granaatappelbomen, primula’s uit Tibet, bamboebosjes, kleine beekjes en watervalletjes, vijvers met koikarpers en forellen, rondvliegende libellen, dolomietrotsjes en cactussen. Hedendaagse kunst in het groen Deze grote verscheidenheid aan plantensoorten wordt harmonieus verrijkt met hedendaagse sculpturen van onder anderen Keith Haring, Roy Lichtenstein, Mimmo Paladino en Susanne Schmöger. Ook Indische en Marokkaanse beelden van André Heller zelf, de Oostenrijkse dichter/kunstenaar die sinds 1988 de trotse eigenaar is van dit paradijs, maken deel uit van de tuin. Zijn voorganger Arthuro Hruskan, een dokter en tandarts,...
Italiaanse films & series

C’è ancora domani – Italiaanse kaskraker nu ook bij ons in de bioscoop

Vorig jaar steeg de sterrenstatus van regisseur Paola Cortellesi tot ongekende hoogte. Haar film C’è ancora domani was een grote bioscoophit in Italië. Het prachtige verhaal over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man, was de best bekeken film in de Italiaanse bioscopen in 2023 en een van de hoogst gewaardeerde films van vorig jaar. Dat komt niet alleen door de verhaallijn, maar ook door de sfeer van de film, in het naoorlogse Rome dat soms nog zo herkenbaar is, maar tegelijkertijd zo ver van ons af staat. In dit artikel vertellen we je meer over de film, de locaties waar de film is opgenomen en de muziek die een belangrijke rol speelt in de film, die dankzij Arti Film sinds 21 maart ook in Nederland in de bioscoop te zien is. Waar gaat de film C’è ancora domani over? Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s bejaarde vader in een souterrainwoning aan de binnenplaats van een typisch Romeins...
Sicilië

Sicilië per klassieker – ontdek het eiland per oldtimer

Nu we het westen van Sicilië hebben ontdekt, maken we plannen om ook op pad te gaan aan de oostkant van het eiland. Een deel van de route is al tot in detail uitgestippeld, met hulp van Ben Hofman. Hij runt Sicilië per klassieker en zorgt ervoor dat je in een mooie, klassieke auto over het eiland kunt toeren. We weten nog niet precies wanneer we onze koffers pakken, maar we weten wel alvast wat voor bijzonders ons te wachten staat! Ben heeft alvast beloofd ons op te halen zodra we voet zetten op de bodem van Catania Fontanarossa. In zijn blauwe Alfa Giulia brengt hij ons naar Villa Neri in Linguaglossa, de eerste pleisterplek tijdens de reis. Voor de deur van het hotel zal ‘onze’ Fiat 124 Sport Spider al staan te glimmen. Dromen jullie even mee? Na een drankje aan de bar schuiven we aan bij het voor ons gereserveerde diner. Na een heerlijk flesje rode Etna-wijn hoeven we alleen nog maar de trap op te wandelen naar onze kamer. Na twee dagen rondtoeren rond en om de Etna, met...
Le Marche

Senigallia – stijlvolle badplaats met een strand van fluweel

Aan de kust van Le Marche schittert Senigallia, de stad die beroemd is vanwege haar ‘fluwelen strand’. Tussen Pesaro en Ancona – de hoofdstad van de regio Le Marche – strekt zich hier inderdaad een dertien kilometer lang zandstrand uit waar het goed toeven is. Ook de stad zelf heeft veel te bieden. In deze blog nemen we je mee naar de mooiste plekken van Senigallia, van de beroemde Rotonda a Mare tot de Rocca Roveresca. Rotonda a Mare – het symbool van Senigallia Hét symbool van Senigallia is de Rotonda a Mare. Dit karakteristieke ronde gebouw dat werd ontworpen door Vincenzo Ghinelli staat symbool voor de lange traditie die Senigallia al sinds 1853 heeft als belangrijke badplaats. Oorspronkelijk werd het gebouwd als platform voor hydrotherapie en recreatie, vanwege het niet te stuiten strandtoerisme in die tijd. Met financiële steun van de staat om het toerisme in de stad en de regio een boost te geven, werd het een belangrijke en exclusieve plek voor de happy few....
Sicilië

Liccamuciula (Marzamemi) – heerlijk eten tussen de boeken en Siciliaanse streekproducten

In Marzamemi, een karakteristiek vissersdorpje in het zuidoosten van Sicilië, ligt het kleine maar fijne Liccamuciula. Aan het prachtige piazza van het kustdorpje, vlak bij het betoverende Palazzo di Villadorata, strijk je neer voor Siciliaans lekkers en betoverende verhalen. Je zou deze winkel annex restaurant zo tegen kunnen komen in een sprookje uit een van de vele boeken die er te vinden zijn. De bedenker van deze combinatie van restaurant met concept store is Barbara Fronterrè, die haar liefde voor koken en lezen heeft gecombineerd met een ode aan de traditionele winkeltjes van haar dorp. Taverna La Cialoma – het kloppend hart van Marzamemi De geschiedenis van Marzamemi, dat al sinds mensenheugenis leeft van de visserij, is altijd bepaald door de tonnara, een tonijnfabriek waar tonijn werd gevangen en vervolgens verwerkt. De tonnara van Marzamemi was lange tijd de belangrijkste van Oost-Sicilië. Hij werd al gebouwd in het jaar 1000, onder de Arabische overheersing, en...
Sicilië

Adrenalinekick op de Altalena Gigante delle Madonie (Sicilië) – de hoogste schommel van Europa

Aan de rand van het Parco delle Madonie, ten zuidoosten van de populaire kustplaats Cefalù, ligt het dorpje San Mauro Castelverde. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar als dat aan de Sicilianen ligt, verandert dat snel. Ze bouwden hier namelijk de hoogste schommel van heel Europa. De schommel zelf is al zestien meter hoog, maar het is vooral de diepte die zich onder je voeten uitstrekt die je doet duizelen. Je kijkt hier meer dan driehonderd meter naar beneden, de vallei in. Brividi, koude rillingen, en pelle d’oca, kippenvel, gegarandeerd! Zwier heen en weer op de Siciliaanse reuzeschommel Je kunt alleen plaatsnemen op de schommel, maar ook met z’n tweeën of met z’n drieën. Er zijn drie opties: Volo Heidi, Volo Adrenalinico en Volo del Diavolo. Hoe hoger het niveau, hoe sneller de schommel gaat en hoe hoger je gaat. Je vindt alle details via de website van de Altalena Gigante delle Madonie. Voor meer informatie en reserveringen kun je contact opnemen via...
Italiaanse films & series

Gomorra – de Napolitaanse maffia in twaalf delen

Na het succes van de film Gomorra, naar het gelijknamige boek van Roberto Saviano, is er nu ook de schitterende twaalfdelige Italiaanse serie Gomorra, geregisseerd door Stefano Sollima (bekend van Romanzo Criminale). De serie omvat andere hoofdstukken uit de bestseller van Roberto Saviano dan Matteo Garrones gelijknamige speelfilm. Centraal staan de levens, de leugens en vooral ook de menselijke dilemma’s achter de Camorra, de maffia in Napels.  Gomorra – de serie volgt de genadeloze Napolitaanse maffia van binnenuit. Je kijkt mee door de ogen van de jonge Ciro Di Marzio, de trouwe rechterhand van godfather Pietro Savastano en mentor van diens zoon Gennaro, die allesbehalve klaar is om zijn vader op te volgen. Wanneer Pietro bij een nutteloze wraakactie verschillende leden van zijn eigen clan opoffert, breekt er iets in Ciro. Hij vertrouwt zijn baas niet langer. Als Pietro vervolgens in de cel belandt, ziet Ciro de kans schoon om chaos te zaaien en een machtsstrijd te...
Italiaanse films & series

Il Boemo – klinkend kostuumdrama met Venetië als decor

Vanaf 14 december geniet je in de bioscoop van de film Il Boemo, een weelderig kostuumdrama over de achttiende-eeuwse musicus Josef Mysliveček die als buitenstaander wist door te breken in Italië en daar een van de meest gevierde componisten van zijn tijd werd. Josef Mysliveček – vergeten muzikale grootheid Il Boemo neemt je mee naar Venetië, in het jaar 1765. De Bohemer – beter bekend als Josef Mysliveček – droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat onmogelijk. Mysliveček is echter niet alleen getalenteerd maar ook onweerstaanbaar charmant. Wanneer hij de minnaar wordt van een vooraanstaande markiezin die hem onder haar hoede neemt, lijken zijn kansen op een doorbraak te groeien. Hij krijgt een unieke opdracht: een opera componeren voor het Teatro San Carlo in Napels, destijds het grootste theater van Europa. Al gauw groeit ‘de Bohemer’ uit tot de beroemdste componist van het moment, tot een slopende...
Recepten

Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia

De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan. Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto. Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt. Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese? Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 kilo rijpe kerstomaatjes | 2 grote, rijpe vleestomaten | 500 gram mozzarella | een grote bos (of twee supermarktverpakkingen) basilicum | 100 milliliter volle melk | 150 milliliter extra vergine olijfolie | 1,5 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een blokje) | 2 teentjes knoflook | zout en peper | ijsblokjes Hoe maak je de...
Recepten

Vitello Negroni uit het kookboek Identità van chef-kok Peppe Giacomazza

De sympathieke Siciliaanse chef-kok Peppe Giacomazza weet je altijd weer te verrassen met zijn gerechten die hij samen met zijn broer Gaspare in Italiaans restaurant La Botte in Genk serveert. Ze zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de Italiaanse keuken – met een kenmerkende eigen signatuur, net als zijn gloednieuwe boek Identità, waarin Peppe Giacomazza je mee op reis neemt naar zijn roots. Hij gaat op zoek naar de basis van zijn keuken én naar zijn eigen identiteit. Tijdens zijn avontuurlijke ontdekkingstocht ontrafelt hij enkele iconische Italiaanse gerechten en haalt hij herinneringen op aan zijn leermeesters, squadra (team), vrienden en familie. Zo is Identità ook een eerbetoon aan de Italiaanse keuken en aan alle mensen die deze levend houden. Identità – luxe koffietafelboek vol verhalen, foto’s en recepten Al die belevenissen en herinneringen bundelde hij in het prachtige Identità, een luxe koffietafelboek vol verhalen, recepten en schitterende foto’s (van de...
Recepten

Toscaanse pappa al pomodoro met burrata en verse pesto naar recept van Soep-er

In het kookboek Soep-er serveert Janine de Roode soep uit alle uithoeken van de wereld, voor elke dag van het jaar. Ook uit Italië, met bijvoorbeeld herfstige champignonsoep met truffel en citroen, Toscaanse pappa al pomodoro, soep met orzo, huisgemaakte pesto en citroen, soep van geroosterde cherrytomaten en basilicum en courgettesoep met pecorino en huisgemaakte gerookte citroenolie. Dankzij de heldere stap-voor-stap-uitleg van Janine de Roode van Soep-er – Utrechts eerste soepbar – maak je de heerlijkste soepen nu ook thuis. Of het nu een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is, er is voor ieder wat wils. Pappa al pomodoro met burrata en pesto Wij mogen alvast een voorproefje geven, met het recept voor pappa al pomodoro, een stevige Toscaanse tomaten-broodsoep, met een topping van burrata en huisgemaakte pesto. Janine: ‘Als ik aan comfort food denk, schiet deze soep me te binnen. Een heerlijk verwarmende en vullende soep, die extra lekker wordt...