Italiaanse films & series Een schitterend gebrek – over de eerste en grootste liefde van vrouwenversierder Giacomo Casanova
Vanaf 12 september is in de Nederlandse bioscopen de film Een schitterend gebrek te zien, naar de gelijknamige bestseller van Arthur Japin. De film vertelt het meeslepende verhaal van Lucia, de eerste en grootste liefde van vrouwenversierder Giacomo Casanova.
Na een betoverende ontmoeting in Italië, beloven Giacomo Casanova en Lucia elkaar eeuwige trouw. Maar dan wordt Lucia getroffen door de pokken en sluit ze zich af van de buitenwereld – en dus ook van haar geliefde.
Zestien jaar later, wanneer ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als de mysterieuze en gesluierde courtisane Galathée, ontmoeten ze elkaar weer in Amsterdam. Zonder dat Lucia haar gezicht laat zien, vallen zij en Casanova opnieuw voor elkaar.
Terwijl hun liefde weer opbloeit, moet Lucia een beslissing nemen. Durft ze haar masker te laten vallen en haar ware identiteit te onthullen?
Succesvolle roman van Arthur Japin
De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Arthur Japin, die met ruim zeventig...
Piemonte Gavi – grandioos wijnwalhalla in Piemonte
In de Piemontese provincie Alessandria is de plaats Gavi een beetje een vreemde eend in de bijt. De inwoners spreken er Italiaans met een onmiskenbaar Ligurisch accent en vanaf het oude fort van Gavi kun je de zee bijna ruiken.
Vanuit Gavi ben je dan ook in ongeveer drie kwartier rijden aan de kust van Ligurië, die zich achter de bergen verschuilt.
Gavi is een bekende naam, niet alleen in Piemonte maar in heel Italië en zelfs daarbuiten. Dat komt niet zozeer door het hierboven genoemde fort (dat ook de moeite waard is), maar vooral door de wijn. Van Cortese-druiven wordt namelijk in deze streek een heerlijke witte wijn gemaakt, die simpelweg Gavi wordt genoemd.
Voordat we Gavi gaan proeven, rijden wij tijdens onze tour door de Monferrato eerst nog even helemaal naar boven, naar het fort van Gavi, om wat van de geschiedenis van deze plaats te beleven. Het zal je niet verbazen dat het uitzicht vanaf dit hooggelegen castello adembenemd is…
Maar ook de rest van het bezoek is...
Piemonte Canelli – bezoek de ondergrondse wijnkathedralen van Contratto en spot verliefde stelletjes op de Sternia
Canelli staat sinds juni 2014 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege de bijzondere ondergrondse kathedralen vol wijn die je er kunt vinden. Maar Canelli heeft meer moois, zoals de Via degli Innamorati en rijk versierde barokke kerkjes.
Canelli – hoofdstad van de spumante
Dankzij de ondergrondse wijnkathedralen wordt Canelli ook wel de hoofdstad van de spumante genoemd. De mousserende wijn wordt opgeslagen in kelders die tussen de zestiende en negentiende eeuw in de tufstenen heuvels zijn uitgegraven en tot op de dag van vandaag intact zijn.
Het was Carlo Gancia die na een bezoek aan Reims om de geheimen van champagne te leren kennen, de méthode champenoise ‘importeerde’. Hij wist het proces een beetje te vereenvoudigen en paste het toe op muskaatdruiven, die in de streek rondom Canelli groeien.
Cattedrali sottoterranee – ondergrondse kathedralen
De wijn die zo wordt gemaakt, wordt opgeslagen in unieke wijnkelders, die ook wel bekend staan als cattedrali...
Chianti Tour langs de mooiste dorpjes van de Chianti
De Chianti is een van de meest tot de verbeelding sprekende streken van Toscane. Het wijngebied is niet alleen beroemd om de krachtige rode wijn die er wordt gemaakt, maar ook vanwege de adembenemende landschappen en betoverende dorpjes.
Samen met Posarelli Villas hebben we een mooie route uitgestippeld die je vanuit Florence langs de mooiste dorpjes van de Chianti voert. Eindpunt is Castello di Brolio, de bakermat van de Chianti-wijn.
Via deze link vind je de Google Maps-route; in het artikel beschrijven we de route in detail, met ook wat culinaire tips onderweg!
Strada in Chianti
Ten zuidoosten van Florence begint de Strada Regionale 222 – de voormalige Via Chiantigiana – die je dwars door de Chianti voert. Deze eerste etappe slingert door de Chianti Fiorentino en brengt je allereerst naar Strada in Chianti.
Dit dorpje vormt de poort tot de Chianti-streek. Vanaf hier zijn de heuvels bedekt met wijnranken en olijfbomen, bijna zover je kunt kijken.
Een idyllisch landschap, dat...
Sicilië Caffè Morettino – heerlijke koffie gemaakt van bonen van Siciliaanse bodem
In Italië is koffie een uiterst serieuze zaak. Het zetten van een perfecte kop koffie is er bijna tot kunst verheven.
Made-in-Italy koffie – of liever gezegd Made-in-Sicily – was dan ook een droom van de Siciliaanse Arturo Morettino. Na heel wat jaren experimenteren met een eigen koffieplantage op Sicilië lukte het hem om een unieke koffieblend te maken.
Cadeau van de botanische tuin in Palermo
Het verhaal van de koffie van Morettino begint al in 1920, maar niet meteen met een eigen koffieplantage op Sicilië. Morettino selecteert al meer dan honderd jaar de allerbeste koffie van plantages van kleine koffieboeren in Midden- en Zuid-Amerika en in Afrika, van Peru en Brazilië tot Costa Rica en Ethiopië.
In de jaren negentig kreeg Arturo Morettino zestig Arabica-koffieplanten van de botanische tuin in Palermo. Hij besloot deze in zijn eigen tuin te zetten, al was dat van begin af aan een uitdaging.
Arturo wist maar al te goed dat al zijn koffieplantages op zo’n vijftienhonderd...
Piemonte Nizza Monferrato – smaakvolle straatjes aan de voet van de Campanone
Nizza Monferrato is een van de belangrijkste plaatsen in de Alto Monferrato, een wijnstreek die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het plaatsje wordt omringd door wijngaarden waar de Barbera-druiven rijpen, maar ook in Nizza Monferrato zelf is wijn nooit ver weg.
We nemen je mee naar de mooiste en lekkerste plekken van Nizza Monferrato, van een pasticceria met de lekkerste amaretti di nocciole tot het Palazzo del Gusto, van de middeleeuwse Campanone tot een kleurrijke collectie moderne kunst.
Campanone – het symbool van Nizza Monferrato
Andrea en Lieve van Viva! nemen ons vanuit Casa di Gallo mee naar het hart van Nizza Monferrato. Een bezoek aan Nizza Monferrato kan eigenlijk alleen maar beginnen op het Piazza Martiri d’Alessandria, aan de voet van het symbool van de stad, zo vertelt Andrea.
Deze Campanone, de meer dan dertig meter hoge klokkentoren, maakt nu deel uit van het gemeentehuis, maar dateert al uit de dertiende eeuw. Hij deed ooit dienst als wachttoren, maar...
Piemonte Egelopvang La Ninna – het levenswerk van dierenarts Massimo Vacchetta
Al in 2017 maakten we kennis met de egelwereld van dierenarts Massimo Vacchetta, toen zijn boek 25 gram geluk verscheen. We waren meteen gegrepen door zijn bijzondere verhaal.
Massimo kwam per toeval in aanraking met een egeltje van maar vijfentwintig gram, dat niet alleen de aanleiding was voor het boek maar ook voor een speciale egelopvang. Dit voorjaar brachten Annerike en Saskia een bezoek aan het Centro Recupero Ricci La Ninna in Novello, een dorpje vlak bij Barolo en La Morra, in Piemonte.
Ontmoeting met een weesegeltje
Massimo is samen met vrijwilliger Silvana nog druk bezig met zijn ‘egelronde’ als hij ons ontvangt. Terwijl Silvana een egeltje van medicatie voorziet, vertelt Massimo ons zijn verhaal.
In 2013 paste hij op de dierenartspraktijk van zijn vriend Andrea, waar hij de zorg kreeg over een piepklein kwetsbaar weesegeltje. Massimo noemde haar Ninna, wat slaapje betekent, aangezien ze bijna de hele dag door dutjes deed.
Hij raakt helemaal in de ban van het...
Umbrië Museo del Vetro – ontdek de eeuwenoude traditie van glasblazen in Piegaro
Net ten zuiden van het Lago Trasimeno ligt Piegaro, een dorpje dat werd gesticht door de Romeinen, die het de naam Plagarium gaven.
In de middeleeuwen was Piegaro een aantrekkelijke plek, vanwege de hoge ligging en de vele bossen en weilanden in de omgeving, maar vooral vanwege de traditie van glasblazen, die de economie van Piegaro en omgeving sinds de dertiende eeuw sterk heeft beïnvloed, net als op het Venetiaanse eiland Murano.
Het was lange tijd de belangrijkste activiteit van het dorp en ook nu nog kun je er niet omheen als je Piegaro bezoekt, met name vanwege het kleine maar kleurrijke Museo del Vetro.
Museo del Vetro – museum vol glas
Vanaf Polmone Turismo Verde rijdt Elke naar Piegaro voor een bezoek aan het kleine maar kleurrijke glasmuseum.
Elke: ‘Ik loop door de rustige, smalle straten terwijl de inwoners een caffè drinken en een praatje maken voor ze aan hun werkdag beginnen. Als ik de Via Garibaldi in wandel, zie ik aan de linkerkant de voormalige glasfabriek,...
Recepten Tricolore risotto met rode biet, geitenkaas en citroen
Nu het voorjaar nog maar niet wil doorzetten, toveren we de lente tevoorschijn met een heerlijke risotto van rode bietjes met geitenkaas en citroen.
Het zoete van de rode biet combineert perfect met de geitenkaas. Deze unieke smaak wordt door de citroen nog eens lekker versterkt en opgefrist.
Met dit recept kan iedereen aan de slag, ook als je nog nooit risotto gemaakt hebt. Het vergt wat tijd, maar het is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Voor wat extra hulp verwijzen we graag naar deze tips voor het maken van risotto.
Wat heb je nodig?
Voor vier personen: 400 gram risottorijst (arborio of carnaroli) | 2 sjalotjes | boter| 1,5 liter groentebouillon | scheutje witte wijn | extra vergine olijfolie | 300 gram gekookte rode bieten | 200 gram geitenkaas | sap en geraspte schil van 2 citroenen | flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas | basilicum, rucola of babyspinazie
Gebruik goede geitenkaas
In Italië is het niet zo lastig om echt lekkere geitenkaas op de kop te tikken. Met een...
Italiaanse films & series Nata per te – ontroerende film naar het waargebeurde verhaal van Luca Trapanese en Alba Stellamia
Vanaf 20 juni 2024 is Nata per te in de bioscoop te zien, een ontroerend en waargebeurd verhaal over Luca, een alleenstaande vader die baby Alba wil adopteren, maar moet opboksen tegen de starre rechterlijke regels.
Het is 2017 en de rechtbank in Napels is op zoek naar een gezin voor Alba Stellamia, die het syndroom van Down heeft en meteen na haar geboorte in het ziekenhuis werd achtergelaten.
Haar naam kreeg ze van een verpleegkundige, omdat ze bij dageraad werd geboren. Verder heeft de kleine Alba niets. Of misschien toch wel…
Luca (vertolkt door Pierluigi Gigante) heeft een sterk verlangen naar vaderschap. Hij vecht om de voogdij over Alba te verkrijgen, met hulp van advocaat Teresa Ranieri (een prachtige rol van Teresa Saponangelo, die ook speelde in de film È stata la mano di dio van Paolo Sorrentino).
Maar hoeveel ‘traditionele’ gezinnen moeten nee zeggen voordat Luca in aanmerking komt?
Bekijk de trailer van Nata per te
Een klein voorproefje van het verhaal van Luca...
Recepten Semifreddo met amaretti en frambozen uit Ti amo Roma
Al bladerend door het kook- en kijkboek Ti amo Roma dwaal je door de straten van Rome. De pagina’s zijn niet alleen gevuld met vijftig heerlijke recepten uit de Romeinse keuken, maar ook met prachtige foto’s van de monumenten en mooie doorkijkjes, koepels en kerken, fonteinen en Fiats die Rome zo kenmerken.
Elke foto, elk recept en elk verhaal wakkert de heimwee aan. De ultieme verleiding om weer een tripje naar Rome te boeken!
La dolce vita – slenteren door de Eeuwige Stad
De Duitse food blogger Lisa Nieschlag van Liz & Friends en Lars Wentrup dompelen je in Ti amo Roma onder in vier thema’s, elk met eigen verhalen en recepten.
La dolce vita – slenteren door de Eeuwige Stad laat je onder meer kennismaken met de Romeinse koffiecultuur, met recepten voor Italiaanse ijskoffie, crostata, maritozzi en torta della nonna. Lisa en Lars schotelen je in dit deel ook allerlei street food voor, van pizza’s tot pinsa en panini.
Een aperitivo met vrienden
Aperitivo-tijd is een van...
Recepten Ricotta fritta (gefrituurde ricotta) uit Fabrizia Lanza’s kookboek De keuken van Sicilië
Verscholen op een landgoed ten zuiden van Palermo ligt de Anna Tasca Lanza Cooking School, een unieke plek waar de rijke culinaire cultuur van Sicilië wordt behouden en doorgegeven.
De kookschool wordt tegenwoordig gerund door Fabrizia Lanza, de dochter van oprichtster Anna. Om zo veel mogelijk mensen mee te laten genieten van haar Siciliaanse recepten, bundelde ze al haar favorieten in het kookboek De keuken van Sicilië.
Fabrizia maakte er echter meer dan alleen een verzameling recepten van; ze schetst een levendig portret van de kleurrijke Siciliaanse keuken en de liefde van Sicilianen voor (h)eerlijk eten.
Binnen Italië neemt Sicilië namelijk een bijzondere plek in. Alsof de tijd er stil heeft gestaan, een tikje geheimzinnig misschien. Het eiland heeft ook en vooral een bijzonder rijke keuken, vol van de zonnige smaken die de natuur te bieden heeft.
Fabrizia Lanza
Van antipasti als panelle en arancini tot dolci als cannoli en cassata
In De keuken van Sicilië vind je volop...