Piemonte Truffel – het witte goud van Piemonte
Truffels zijn dit keer schaars in Piemonte. De combinatie van een warme nazomer én gebrek aan voldoende neerslag betekent dat de beroemde witte truffel uit deze regio in Noord-Italië peperduur is. Prijzen tussen de drie- en vierduizend euro per kilo zijn in Alba, de wereldhoofdstad van de witte truffel, geen uitzondering.
We zijn alweer een paar maanden onderweg in het seizoen van de witte truffel, dat afhankelijk van het weer tot eind januari kan duren. Restaurants, trattoria’s, osteria’s en agriturismi op het Piemontese platteland hebben vrijwel zonder uitzondering de witte truffel op het menu staan. Je moet er diep voor in de buidel tasten, dat wel, maar voor wie een authentiek Piemontese verse truffel krijgt opgediend, is het de investering dubbel en dwars waard.
En wie ’s ochtends heel vroeg opstaat, maakt zelfs kans een truffeljager met zijn hondjes tegen te komen, op weg naar truffelgronden die hij – en hij alleen – kent en nooit met iemand zal delen. Zelfs niet...
Italiaanse muziek Il sale della terra – Italiaanse songtekst met vertaling van dit lied van Ligabue
Luciano Ligabue, vooral bekend onder de naam Ligabue (Correggio, 1960) is een Italiaans rock zanger, maar ook een regisseur, scenarioschrijver en auteur. Van hem vertaalde René voor ons het nummer Il sale della terra; een protestsong gericht aan hen die op de een of andere manier Italië, of welk land dan ook, naar de knoppen aan het helpen zijn.
Ligabue heeft het onder meer over de geblindeerde ramen van de politici en machthebbers, over de loze beloften, de nieuwe populistische taal vol racisme, beledigingen, lichtzinnigheid, laster en smaad en banale slogans. Er is zelfs een subtiele verwijzing naar de kapitein die verantwoordelijk was voor het zinken van de Costa Concordia, omdat hij op het fatale moment op zijn minst afgeleid was.
Boven alles is het lied zeker ook een signaal naar de kiezers, die zich te makkelijk laten misleiden. Zelfs door ‘figuren achter de figuren’; politieke beunhazen die alleen maar marionetten zijn van hun bazen. Het is kortom een rock nummer met...
Piemonte Verken het Lago Maggiore per fiets – op de pedalen langs tuinen en eilanden
Voor de Italianen is het soms nog even wennen, maar in het noorden van Italië, waar de bergen met hun voeten in de blauwe meren baden, is het heerlijk fietsen. We namen jullie al mee op pad langs de oostzijde van het meer en naar het pittoreske Angera, maar we zijn nog niet uitgetrapt.
Tussen Verbania Fondotoce en Baveno loopt namelijk ook een prachtig fietspad, dat je onder meer door het pittoreske Feriolo leidt, een dorpje van vissers en beeldhouwers dat wordt omgeven door zeldzaam mooie natuur.
Onderweg trap je van het ene adembenemende uitzicht naar het andere: van de hoge, vaak besneeuwde toppen van de Alpen tot het schitterende Lago Maggiore, met de drie parels van eilanden (Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori) die als het ware door het meer omarmd worden.
Een boottocht over het Lago Maggiore
Je kunt doortrappen tot aan Stresa, langs kleurrijke hotels uit de belle époque, waar je je even een filmster uit vervlogen tijden waant.
Aan het Piazza Marconi verruil je je...
Piemonte Drink een hartverwarmende Bicerin – koffie met chocolade en room – in Turijn
Tijdens een bezoek aan Turijn moet je in elk geval een keer koffie drinken bij het oudste café van Turijn, Al Bicerin, dat al in 1763 de deuren opende.
De koffiebar tegenover het Santuario della Consolata was al snel een populaire ontmoetingsplek. Onder anderen Italo Calvino, Camillo Benso di Cavour, Alexandre Dumas, Nietzsche en Puccini genoten er van hun koffie, van de smeuïge chocoladetaart en van de onovertroffen chocoladetoast.
Heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room
Ze maken bij Al Bicerin heerlijk romige cappuccino’s en sterke espresso’s, die met elegantie worden geserveerd op de marmeren tafeltjes in de kleine ruimte, die sinds de negentiende eeuw niet meer veranderd is. Maar eigenlijk moet je er een bicerin bestellen, een heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room.
Bicerin betekent ‘klein glaasje’ – maar het wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen warm wordt.
De Franse schrijver Alexandre Dumas was een groot...
Piemonte De pracht en praal van het Palazzo Reale in Turijn
In het centrum van Turijn schittert het Piazza Castello, het kloppend hart van de stad, met rondom prachtige zuilengangen. Aan het plein vind je het Palazzo Reale, dat in 1646 werd gebouwd in opdracht van Christina van Frankrijk.
Het paleis moest het oudere bisschoppelijke paleis vervangen. Je ziet nog altijd de originele façade, gemaakt door Carlo Morello, die een van de bekendste bewoners van het palazzo, koning Vittorio Emanuele II, vaak zal hebben aanschouwd.
Binnen in het palazzo, dat tot 1865 het thuis van de Savoia’s was, wordt je blik allereerst getrokken door de monumentale trappartij, maar wat volgt is nog veel mooier: koninklijke kamers vol met prachtige fresco’s, kristallen kroonluchters, schitterend porselein uit het verre oosten, prachtig ingelegde vloeren, plafondhoge spiegels, kleurrijke tapijten en gobelins, goud-smeedwerk, authentieke meubels, koninklijke portretten en sprekende (plafond)schilderingen.
Slenter door de troonzaal, de eetzaal, de balzaal (die...
Chianti Druiven plukken & wijn proeven bij Villa Medicea di Lilliano
Langzaam kleuren de wijngaarden goudgeel, dieprood, kastanjebruin en donkerpaars. De druiven zijn geplukt en geperst, de vaten zijn gevuld. Nu is het afwachten hoe deze nieuwe oogst zal smaken…
© Valentina Dainelli | Too Much Tuscany
Van druivenrank tot vat
We kregen deze zomer opvallend veel vragen over de druivenoogst in Italië. Jullie wilden niet alleen weten waar je kunt helpen bij de druivenpluk, maar ook hoe de druivenoogst nu precies in zijn werk gaat.
Om daar antwoord op te kunnen geven, nemen we een kijkje bij een van onze favoriete plekjes in Toscane: Villa Medicea di Lilliano. Hier plantte de Malenchini-familie in 1930 de eerste wijnstokken. Het land rondom de schitterende Medici-villa werd omgetoverd tot een groene lappendeken van wijngaarden en olijfboomgaarden.
Na een paar jaar werden de eerste flessen Chianti gebotteld. Tegenwoordig maakt de Malenchini-familie naast Chianti ook Chianti Colli Fiorentini en de Super Tuscan Bruzzico, allemaal onder het toeziend oog...
Amalfikust Op de scooter langs de Amalfikust – naar de kleurrijke plaatsjes Praiano en Positano
Ciao tutti-lezer Linda Draak genoot van het ultieme Italiëgevoel en toerde op een scooter langs de Amalfikust. Vandaag doet ze verslag van deze heerlijke tocht.
Linda: ‘Alleen al bij de naam Amalfi borrelt er een warm gevoel door mijn lijf en lijkt het of mijn cuore een sprongetje maakt. De adembenemende kust ten zuiden van Napels is, zoals de Italianen zelf zeggen, stupenda. Diepe ravijnen, unieke berg- en kustdorpen en de blauwe zee vormen het perfecte decor voor een rit met een scooter… Maar wel eentje met een Italiaans nummerbord!
We logeren in het plaatsje Furore, bij B&B Roccia Fiorita, hoog tegen de Costiera Amalfitana gebouwd, waar de bus vanuit Napels ons heeft gebracht. Furore is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië (zie ook deze blog over Furore). Vanaf het terras van de bed & breakfast heb je een geweldig uitzicht over zee.
Vanaf de fermata voor de deur rijd je met de bus via een duizelingwekkende strada naar de SS163, de beroemde...
Recepten Lasagne en pasta uit het kookboek van Spaghetteria Pastabar
Veel heb je niet nodig om in Italiaanse sferen te raken: mooie tomaten, verse basilicum, olijfolie, wat geraspte Parmezaanse kaas… Een goed kookboek met eenvoudige maar smakelijke recepten doet de rest.
Ons nieuwe keukenmaatje – dat meteen na binnenkomst een vaste plek op het aanrecht heeft veroverd – is Pasta – 61 authentieke pastagerechten uit de keuken van Spaghetteria Pastabar, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam (zoals je ook in deze blog kunt lezen).
Het boek is het culinaire meesterwerk van Stefano Cavallari, chef-kok in de keuken van Spaghetteria. Hij neemt je mee naar het Italië van zijn jeugd, naar de pasta’s die zijn oma hem leerde bereiden. Met Pasta haal je 61 authentieke Italiaanse pastarecepten in huis, van klassiekers tot uitdagender recepten met verrassende combinaties van ingrediënten.
Stefano: ‘Wie denkt dat de verschillende pastasoorten en -sauzen te pas en te onpas met elkaar gecombineerd kunnen worden, heeft het mis. De twee...
Italiaanse films & series Beleef een spannende herfst met het tweede seizoen van Gomorra
Sinds vandaag is het tweede, twaalfdelige seizoen van Gomorra verkrijgbaar op dvd en Blu-ray. De misdaadserie over de Napolitaanse Camorra, naar de gelijknamige internationale bestseller van Roberto Saviano, is een wereldwijd succes en werd al aan ruim honderddertig landen verkocht. In thuisland Italië waren de kijkcijfers van het tweede seizoen met 1,3 miljoen hoger dan ooit.
Nieuwsgierig? Het tweede seizoen is via deze link op dvd verkrijgbaar bij bol.com en via deze link als Blu-ray.
Een bloederig strijdperk
Met de ontsnapping van godfather Pietro Savastano uit een gevangenisbusje en de aanslag van zijn voormalige rechterhand Ciro op Pietro’s zoon Genny lijkt er een einde gekomen aan de alleenheerschappij van Savastano. Ciro ‘de Onsterfelijke’ staat klaar om met zijn vroegere rivaal Salvador Conte de macht te grijpen.
Maar dan betreden twee vrouwen hetzelfde bloederige strijdperk om hun deel van de macht over Napels op te eisen. Wat volgt is een gewelddadig steekspel vol...
Ligurië Dolceacqua en Apricale – twee juweeltjes in Ligurië
Na Saskia’s bezoek aan Levanto werden we uitgenodigd om als eerste gasten in een recent gerenoveerd vakantiehuisje in Pigna te komen logeren. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.
Paul pakte zijn koffer en reisde samen met zijn vrouw Lianne af naar Ligurië. Maar voordat ze Rachel van Liguria Holiday Homes ontmoetten, ontdekten ze twee prachtige pareltjes in het Ligurische binnenland, die Paul vandaag met ons deelt.
Paul: ‘In no time zoeven we vanaf het vliegveld van Nice langs de zonnige Franse Rivièra. We passeren het mondaine Monaco en Menton en voordat we er erg in hebben, zijn we de grens gepasseerd en rijden we langs de Italiaanse Rivièra richting Bordighera.
Hier draaien we landinwaarts de bergen in, op weg naar onze eindbestemming, het bergdorpje Pigna. Het is een heerlijke zomerdag: de lucht is strakblauw, de zon schijnt volop en we besluiten dan ook een mooie omweg te maken langs Dolceacqua en Apricale.
De boogbrug van Dolceacqua
Voor ons verschijnt al snel het...
Recepten Tomatenfrittata met Parmezaanse kaas
Tomaten liggen altijd in onze fruitschaal, of we nu thuis in Nederland zijn of tijdelijk even in Italië verblijven. De kleine pomodori eten lekker weg tijdens het schrijven, zo uit het vuistje, en met de grote exemplaren maken we salades (van panzanella tot insalata caprese), topping voor bruschetta’s, soep, pastasauzen en ander lekkers.
Nieuwe inspiratie vonden we in Tomaten – 75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol. Jenny Linford vertelt in dit kookboek het verhaal van de tomaat, van oorsprong tot heden, en laat zien welke variëteiten en zaden er zijn, inclusief oude rassen.
Ook geeft ze praktische tips voor het kweken, behandelen, bewaren en laten rijpen van tomaten. Daarnaast deelt ze haar passie voor de unieke smaak van de tomaat in meer dan vijfenzeventig recepten van over de hele wereld.
We smulden onder meer van zongedroogde tomatenkoekjes met Parmezaanse kaas, tomatengranita met basilicum, pappa al pomodoro, tomaten/venkelsalade, tomatenfrittata met...
Recepten Pompoentaart van de Italiaanse maestro Martino uit de vijftiende eeuw
We weten allemaal dat er in Italië in de vijftiende eeuw grootse ontdekkingen werden gedaan, architectonische wonderen werden verricht en de mooiste kunst werd voortgebracht, allemaal onder invloed van de renaissance.
Maar wist je dat er ook in de keuken wonderen werden verricht? Hier vond de geboorte van de moderne Europese keuken plaats. Manon Henzen laat ons kennismaken met een vijftiende-eeuwse keukenmaestro én een van zijn recepten!
Maestro Martino
Rond 1465 verscheen er een handgeschreven kookboek van de hand van Maestro Martino. We weten heel weinig over hem, maar zeker is dat hij in dienst was van kardinaal Ludovico Trevisan, een van de grootste gastronomen van die tijd. In de keukens van Trevisan experimenteerde Martino enerzijds met smaken uit de middeleeuwen en anderzijds met nieuwe ingrediënten uit de Arabische wereld, zoals suiker, sinaasappel en aubergine.
De nieuwe gerechten legde hij vast in zo’n tweehonderdvijftig recepten in zijn kookboek De arte coquinaria....