Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Dolomieten

Mensen van hout – kunstige boomstammen uit Val Gardena

Houtsnijwerk is onlosmakelijk verbonden met Val Gardena. Deze eeuwenoude traditie komt voort uit de koude winters – het is een prima tijdverdrijf voor de lange, gure avonden. Al sinds de zestiende eeuw maken de boeren houten speelgoed en religieuze beeldjes uit stukken boomstam. Inmiddels is het meer dan een tijdverdrijf en geven houtkunstenaars op unieke wijze uiting aan hun gevoelens en fantasieën. De eerste houtsnijschool wordt in de zeventiende eeuw opgericht. Niet in de Zuid-Tiroolse bergen, maar in Venetië. Enkele bewoners van Val Gardena leren daar de kneepjes van het vak en tillen ook de houtsnijkunst in Val Gardena naar een hoger niveau. Door de komst van het toerisme in de jaren vijftig wordt de houtsnijcultuur langzaam aan steeds bekender bij het grote publiek. De ongeveer tweehonderd kunstenaars in het gebied zoeken tegenwoordig allemaal naar hun eigen stijl, wat leidt tot een prachtige diversiteit aan kunstwerken. Hoewel er nog altijd voornamelijk religieuze beelden...
Emilia-Romagna

Labirinto della Masone – het grootste doolhof ter wereld waar je kunt dwalen tussen bamboe en bijzondere kunst

Vlak bij Fontanellato, een dorpje in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto della Masone, naar een idee van Franco Maria Ricci. Verzamelaar van schoonheid ‘Het enige waar ik echt goed in was, is mooi van lelijk onderscheiden,’ zo zei Franco Maria Ricci een paar jaar voor zijn dood in 2020. Marc Leijendekker werd jaren geleden al gegrepen door het prachtige kunsttijdschrift dat deze bruisende ‘verzamelaar van schoonheid’ uitgaf, misschien wel het mooiste magazine over kunst ter wereld. Benieuwd naar een andere tastbare erfenis van Ricci nam Marc op de autostrada in de buurt van Parma de afslag naar het Labirinto della Masone. Dat is niet zomaar een labyrint, maar een doolhof van bamboe met ook een museum waar je een deel van Ricci’s kunstcollectie kunt bewonderen. Droomdoolhof vol kunst Marc: ‘Een labyrint is nu niet direct het eerste waar ik Franco Maria Ricci mee associeer. Ricci was een wereldberoemd uitgever, een...
Trentino-Alto Adige

Een culinaire avond bij La Stüa de Michil in Corvara (Zuid-Tirol)

Gisteren liet Elena je al proeven van het culinaire Zuid-Tirol, vandaag neemt ze je mee naar een restaurant met een Michelinster: La Stüa de Michil. De naam is Ladinisch voor ‘de stübe van Michil’, verwijzend naar de houten kamers in het restaurant van eigenaar Michil Costa. Elena had de eer om te genieten van een diner in dit restaurant en ze deelt haar ervaringen graag! Elena: ‘Voordat we aan tafel gaan, brengen we een bezoek aan de, op z’n zachtst gezegd, eigenaardige wijnkelder, genaamd Mahatma Wine. Alles wat je niet verwacht, kom je hier tegen. Bij binnenkomst loop je tegen een muur aan met tientallen brilmonturen zonder glazen. ‘Kies een bril uit en zet hem op’, dat is de opdracht. Een lichte aarzeling gaat door ons heen, we voelen ons wat in de maling genomen. Gedurende onze reis door de wijnkelder wordt ons duidelijk waarom: we betreden een andere wereld, een wereld waarin we met andere ogen naar wijn kijken. De wijnkelder bestaat uit vele ruimtes met ieder een...
Trentino-Alto Adige

Skiën met smaak – sterrengerechten op de piste in Zuid-Tirol

In de blog van vanochtend lieten we al zien dat ze in Zuid-Tirol wel verstand hebben van culinaire vakanties. Nu nog zo’n smakelijk initiatief: Sciare con Gusto. Zuid-Tirol telt maar liefst negentien Michelin-sterrenrestaurants met in totaal ruim twintig sterren. Om die culinaire eigenschap van de regio ook op de piste te kunnen vieren, is Sciare con Gusto bedacht. Sterrenchefs uit de regio ontwikkelen recepten voor berghutten, waardoor ieder restaurant een of meerdere bijzondere gerechten op de kaart heeft staan. Door dit leuke evenement kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met de kookkunsten van sterrenchefs. Elena probeerde het uit! Elena: ‘Op wintersport eet je vaak niet de meest culinaire gerechten. Een flink bord pasta, frietjes met steak, goulashsoep en kaiserschmarrn zijn eerder regel dan uitzondering. Maar in Alta Badia ontkom je niet aan een bijzondere lunch. Bij maar liefst veertien berghutten geniet je van een lunch op sterrenniveau, en vervolgens weer...
Dolomieten

In een paardenslee door de besneeuwde Dolomieten

De Dolomieten staan sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet voor niets, want de verticale wanden, steile kliffen, pieken en smalle valleien vormen internationaal gezien een bijzonder landschap. De kalkstenen formaties behoren tot de hoogste ter wereld en hebben veel kunstenaars van inspiratie voorzien. De goed zichtbare fossielen hebben geologen tevens inzicht gegeven in de geschiedenis van de aarde. De grote variatie in de Dolomieten maakt de bergketen geschikt voor vele activiteiten. Gisteren stonden we op de ski’s, vandaag laten we de sportiviteit even voor wat hij is en leunen we lekker achterover terwijl we ondertussen genieten van het landschap in de Alpe di Siusi (Seiser Alm), het westelijke deel van de Dolomieten. Hoe dat kan? Heel simpel: door net als Elena plaats te nemen in een ouderwetse paardenslee. Elena: ‘Vandaag gaan we opnieuw met de skilift omhoog, maar ditmaal zonder ski’s. Eenmaal boven staat de paardenslee al voor ons klaar. We installeren ons...
Proef het beste van Italië

PaneAngeli – engeltjes uit Cremona voor hemelse taart en andere luchtige baksels

Wanneer je in de geschiedenis van PaneAngeli duikt, spreekt het voor zich dat het verhaal een combinatie is van creativiteit en magie. Met deze sprookjesachtige naam startte Ettore Riccardi een betoverend product, dat na bijna honderd jaar nog altijd een magische uitwerking heeft op taartdeeg. Hemels idee van Ettore Riccardi Voor het ontstaan van PaneAngeli reizen we naar Cremona, stad van de violen, maar dus ook van deze klinkende naam die niets aan de verbeelding overlaat. Ettore Riccardi werd hier in 1907 geboren. Al op jonge leeftijd ging hij aan het werk, eerst in de zuivelfabriek van zijn familie, daarna als knecht in een kruidenierswinkel. Later opende hij zijn eigen winkel, aan de rand van Cremona. In 1932 creëerde hij achter in deze winkel geurige gist in poedervorm, voor het rijzen van zelfgebakken taarten. Hij verkocht zijn eerste zakjes vanillegist in een hemelsblauwe verpakking. Door engelen gebakken Een van zijn trouwe klanten kocht dit nieuwe product en was zo...
Umbrië

Montone – een van de mooiste dorpjes van Umbrië

Tussen de groene heuvels in het noorden van Umbrië, waar de valleien van de Tiber en de Carpina elkaar ontmoeten, ligt het mooie Montone. Hier wandel je door middeleeuwse steegjes, in de voetsporen van de beroemde condottiere Braccio Fortebracci, maar je ontdekt ook hoe geschiedenis en technologie elkaar ontmoeten en proeft van het goede leven op sfeervolle piazza’s. Montone behoort niet alleen tot i borghi più belli d’Italia maar draagt ook de Bandiera Arancione, het keurmerk voor charmante dorpjes waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. In de voetsporen van Braccio Fortebracci Montone ontkiemde in de vroege middeleeuwen als een versterkte uitkijkpost hoog boven de Tibervallei. Dankzij die strategische ligging kon men de noordelijke grens van het hertogdom Spoleto nauwlettend in de gaten houden. Tot op de dag van vandaag vertellen de goed bewaarde vestingmuren en een wirwar van steegjes over dit verleden. Het middeleeuwse dorp is bijna onaangeroerd gebleven. De...
Sicilië

Schuif aan bij Ristorante La Siciliana in Catania en proef hun tortino di alici en ripiddu nivicatu

Saskia liet je laatst kennismaken met de Buon Ricordo-borden, een kleurrijke keramieken herinnering aan een bijzondere lunch of onvergetelijk diner in Italië. Dat artikel en jullie enthousiaste reacties vormden een mooie aansporing om ook haar eigen collectie uit te breiden. Tijdens haar recente verblijf in Catania wandelde Saskia dan ook naar Ristorante La Siciliana, dat al sinds 1974 aangesloten is bij de Unione Ristoranti del Buon Ricordo. De familie La Rosa opende het restaurant zes jaar daarvoor, in 1968. Al generaties lang is het in handen van deze gastvrije familie, met tegenwoordig de broers Salvo en Vito aan het roer. Al het andere personeel behoort inmiddels eveneens zo goed als tot de familie en ook als gast word je gastvrij ontvangen en in de watten gelegd. Tafelen tussen de Buon Ricordo-borden Saskia: ‘Ik heb om 13.00 uur gereserveerd, op een woensdagmiddag, en stap binnen in een bijna leeg restaurant. Salvo wijst me een plekje dicht bij de halfopen keuken, vanwaar...
Emilia-Romagna

Het culinaire imperium van de familie Spadoni – van eenvoudige molen tot hotspots vol historie

Op weg naar Vieste verbleef Marlou dit voorjaar bij Locanda Spadoni in Faenza, een antiek palazzo midden in een eeuwenoude parktuin, naast restaurant Casa Spadoni. Navraag leerde dat Spadoni een familienaam betreft, hetgeen direct haar nieuwsgierigheid naar de historie van deze plek wekte. Onlangs keerde ze dan ook even terug om meer te weten te komen over de familie Spadoni en hun prachtige projecten in Emilia-Romagna. Van bier en bloem tot squacquerone en speciale varkens Marlou: ‘Het begon allemaal met Molino Spadoni, ruim honderd jaar geleden. Een ongebreidelde passie voor de streek Romagna, met al haar bijzondere producten, was voor zijn opa Livio Spadoni de reden om in 1923 een molen over te nemen die al eeuwenlang bloem leverde aan de inwoners van Faenza en omstreken. Libero Spadoni trad vervolgens in de voetsporen van zijn vader en breidde het assortiment uit. Sinds de jaren tachtig staat Leonardo, de derde generatie, aan het roer. Onder zijn leiding zijn er verschillende...
Trentino-Alto Adige

Castello Presule (Schloss Prösels) – een imposant kasteel in de bergen van Zuid-Tirol

Omgeven door bossen, wijngaarden en bergpartijen schittert het indrukwekkende Castello Presule (Schloss Prösels in het Duits). Dit prachtige bouwwerk in renaissancestijl is het bezoeken meer dan waard. Simone wandelde naar het kasteel vanuit het nabijgelegen Tires al Catinaccio (Tiers am Rosengarten) en volgde een rondleiding om het slot ook van binnen te bewonderen. Aan de voet van de Monte Sciliar Simone: ‘Van welke kant je ook aan komt lopen, de witte muren en torens van Castello Presule zijn al van veraf te bewonderen. Mijn wandeltocht naar het kasteel startte in Tires al Catinaccio, dat is ongeveer anderhalf uur lopen (bergafwaarts). Onderweg geniet ik van de Dolomieten. Tijdens mijn tocht passer ik gigantische rotspartijen en bergen als de Croda del Maglio (Hammerwand) en de Monte Sciliar (Schlern). Het kasteel ligt aan de voet van de Monte Sciliar, een prachtig gezicht. Het kasteel is niet alleen gemakkelijk te voet te bereiken, je komt er ook eenvoudig met de auto, motor of...
Lombardije

Bagolino – bezoek de kathedraal van de bergen en proef de gouden Bagòss-kaas

Niet ver van het Lago d’Idro, het Idromeer, ligt Bagolino. Het behoort terecht tot de illustere lijst van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Ga er op een terras zitten, bestel wat Bagòss-kaas en een glaasje Genziana-grappa, beide lokale specialiteiten, en kijk om je heen de geschiedenis in. Voor een groot deel ziet het stadje er nog uit zoals het er in de middeleeuwen uit zag; dicht op elkaar gebouwde huizen en kronkelende straatjes, portieken, pleinen en fonteinen. Speelbal in de strijd Bagolino is een doorgangspunt naar de andere valleien van de provincie Brescia en het verkeer richting de regio Trentino-Alto Adige. Die strategische ligging maakte het een gewild bezit voor de omringende machten. De geschiedenis van het dorp wordt dan ook gekenmerkt door veel strijd. Bagolino is vaak een speelbal geweest bij het uitvechten van politieke belangen. Het heeft onder meer deel uitgemaakt van het bisdom Trentino, de Republiek Venetië, de Eerste Franse...
Lombardije

Lago d’Idro – verken het Idromeer en de Rocca d’Anfo vanaf het water (mét tip voor een fijne camping)

Ongeveer dertig kilometer ten westen van het Gardameer ligt het veel kleinere maar minstens zo mooie en veel rustigere Lago d’Idro. Je kunt er omheen lopen of fietsen maar wat is nu leuker dan het meer te verkennen vanaf een boot? Met de wind door je haren en de zon weerspiegeld in het blauwe water beleef je het Idromeer op zijn best! Wij gaan aan boord van de Idra, de veerboot die net als het meer is vernoemd naar het mythische monster Hydra dat in het meer zou hebben geleefd. Met de boot over het Lago d’Idro Onderweg varen we langs stranden met zwem- en zonliefhebbers, terwijl zeilschepen en kano’s rondvaren en suppers en kitesurfers door het heldere water klieven. De meeste mensen komen hier voor rust, ontspanning én recreatie want behalve de watersporten kun je rond het meer ook heerlijk wandelen, prachtige fietstochten maken en paardrijden. Ook voor klimmers zijn er via ferrata’s in elke moeilijkheidsgraad en je kunt er zelfs paragliden. De boot doet zeven...