Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Macaronikroketjes – een historisch recept voor Milanese croquettes gevuld met pasta

Als Manon van eet!verleden vertelt over pastarecepten in Nederlandse kookboeken uit de achttiende en negentiende eeuw, neemt niet iedereen haar meteen serieus. Zeker niet als ze horen dat de pasta voor ovenschoteltjes vijfenveertig minuten moet koken. Een doodzonde, denk je nu. Totdat je de proef op de som neemt en je het resultaat ziet en proeft! foto: Jeroen Savelkouls | Historisch Kookboek restjes Manon: ‘Het klinkt misschien gek, maar de langdurig gekookte macaroni levert een zijdezachte smeuïge schotel op die perfect is voor echt comfort food. Maak je de historische recepten met pasta gekookt naar onze maatstaven, dan gaat het mis. De pasta droogt uit, wordt hard en is nauwelijks eetbaar. Oude pastarecepten in Nederland Behalve deze ovenschoteltjes van macaroni zijn er veel meer pastarecepten in Nederlandse kookboeken van ruim tweehonderdvijftig jaar geleden te vinden. Vaak heeft de Italiaanse receptuur een Nederlandse twist. In de Nederlandse en Belgische eetcultuur heeft...
Italiaanse films & series

Klem – van serie naar speelfilm in het schitterende decor van Toscane

Vanaf vandaag, 2 februari, in de bioscoop: Klem, een speelfilm van regisseur Frank Ketelaar, met in de hoofdrollen onder anderen Jacob Derwig als Marius Milner, Georgina Verbaan als Kitty van Mook, Barry Atsma als Hugo Warmond, Ellen Parren als Sophie Winter én het prachtige Toscane. De Italiaanse actrice Claudia Vismara (die je wellicht kent van Nero a metà en Rocco Schiavone) maakt haar debuut in een Nederlandse film, in de rol van Isabella Garboni. Criminele draaikolk in Toscane Marius en Kitty wonen alweer enige tijd in Italië, waar ze de hand hebben weten te leggen op een wijngaard in Toscane. Marius heeft zijn leven gebeterd, dus vertrekt Hugo vol goede moed samen met Sophie en zijn dochter Suus naar Italië. Maar er blijkt een luchtje te kleven aan de aankoop van de wijngaard. Hugo is nog niet aangekomen of alles escaleert; voor hij het weet vliegt zijn auto in brand en begint er een strijd op leven en dood. Opnieuw wordt Hugo door Kitty en Marius meegesleurd in een...
Recepten

Chiacchiere – Siciliaanse kletskoppen voor carnaval

Een kleine vijf jaar geleden startte Ko Sliggers zijn Italiaanse avontuur. Hij laadde zijn spullen in een bus en vertrok naar het zuiden. Gewapend met een woordenboek Italiaans vroeg hij koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over hun Italiaanse keuken. Hij deed hiervan verslag in het VPRO-programma De zaterdagbijlage van de Avonden. Het leven in Zuid-Italië beviel Sliggers zo goed dat hij bleef. Hij ging aan de slag als kok op het eiland Lipari en bleef ondertussen speuren naar de culinaire geschiedenis van deze streek. En naar de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte in de keuken. Het bleek de perfecte basis voor een prachtig kookboek. Een boek waarin Sliggers het beste van zichzelf laat zien als kok én vormgever. Drieduizend jaar culinaire cultuur in de pannen Koken tussen vulkanen is gevuld met meer dan tweehonderdveertig recepten en informatie over een groot aantal ingrediënten. Ook de bijzondere culinaire geschiedenis van het...
Ligurië

Volg de Strada Balcone – van Il Funtanin (bij Ventimiglia) naar de Curva del Marzocco (bij Coldirodi)

Langs de kust van Ligurië loopt de Strada Balcone, een route met zeven balconi, balkons, waar je geniet van de allermooiste uitzichten. De route kronkelt van Ventimiglia, vlak bij de Franse grens, verder langs de kust om net voor Cervo het achterland in te slaan. Jessica volgde deze route en neemt je in een reeks van drie blogs mee langs de zeven uitkijkpunten van deze Strada Balcone en andere pareltjes op de route die je niet mag missen. Pays Aimables – grensoverschrijdend project Jessica: ‘De Strada Balcone maakt deel uit van Pays Aimables, een Europees project waarin Frankrijk en Italië samenwerken om slow toerisme te introduceren aan de Bloemenrivièra, in de Alpi Marittime en in het overige gedeelte van de Italiaanse en Franse Alpen. Pays Aimables wil een wat fijnmaziger vorm van toerisme promoten, duurzamer en met meer aandacht voor kleine, lokale ondernemers en producenten. Dat is fijn voor die ondernemers, maar vooral fijn voor jou, want zo ontdek je de mooiste plekken...
Italiaanse films & series

Bekijk een voorproefje van de prachtige film Piccolo Corpo

De prijswinnende Italiaanse film Piccolo Corpo is binnenkort ook in Nederland en België te zien. Wij mogen alvast een voorproefje geven van deze prachtige film, die zich afspeelt in de regio Friuli-Venezia Giulia. De barre reis van Agata In Piccolo Corpo neemt regisseur Laura Samani je mee naar het Italië van begin twintigste eeuw. De jonge Agata besluit in haar eentje een barre reis te maken, op zoek naar verlossing voor haar stilgeboren dochtertje. Door het betoverende maar intimiderende landschap gaat ze op zoek naar een wonder voor haar kindje. Deze missie is niet geheel zonder gevaren, maar onderweg krijgt Agata hulp van de rondtrekkende Lynx. Samen trotseren ze de elementen. Maar weten ze hun bestemming te bereiken? Mythisch sprookje over moederschap Het ruige landschap vormt het decor voor een mythisch sprookje over moederschap, onverwachte vriendschap en de kracht van een vrouw. De film wordt grotendeels in het Friuliaans gesproken, wat het geheel nog meer sfeer geeft en...
Recepten

Fruitige dipsaus voor bij pauselijke gehaktballetjes naar recept uit Borreltijd!

In de twintigste eeuw kwam in Nederland voor de tijd rond vijf uur de term ‘borreltijd’ op, hoewel het Nederlands toen ruim zevenhonderdvijftig (!) synoniemen voor een ‘borrel’ kende, zoals neutje, druppel en kopstoot. Oorspronkelijk betekende een borrel een klein glaasje sterke drank, hoofdzakelijk jenever. Tegenwoordig is werkelijk ieder drankje toegestaan als de vijf in de klok is. We borrelen met wijn, bier, een cocktail of een alcoholvrij drankje. Borrelen en borreltijd gaan tegenwoordig meer om het samenzijn en om de combinatie van hapjes en drankjes dan om het drankje alleen. Dat is in Italië niet anders dan in Nederland. foto: Jeroen Savelkouls Eeuwenlang waren kleine hartige en zoete hapjes voornamelijk onderdeel van de hoofdmaaltijd van de dag. In gegoede kringen telden deze diners meerdere gangen, waarbij de hapjes vooral in de eerste en laatste gang op tafel kwamen. Het serveren van kleine gerechtjes stond voor elegantie en verfijning en liet zien wat de gastheer...
Recepten

Tagliolini met citroen naar recept van Claudia Roden

De naam Claudia Roden wordt tot in de hoogste gastronomische kringen met eerbied uitgesproken. In Med, een gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten uit de keukens van de landen aan de Middellandse Zee, vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Mediterraneo zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt. Claudia Roden zegt in het voorwoord: ‘Toen mijn kinderen vijfendertig jaar geleden alle drie tegelijk het huis verlieten, besloot ik om ook te vertrekken en rondom de Middellandse Zee te gaan reizen. Ik ging alleen, a l’aventure, zonder een plan en zonder afspraken. Ik heb een goede jeugdherinnering aan het overweldigende moment dat we via de weg door de woestijn vanuit Caïro aankwamen in Alexandrië en opeens de zee zagen. Voor mij was Alexandrië een andere wereld met andere bomen, bloemen en nieuwe geuren, waar de huizen geel en roze waren. In vergelijking met het bedeesde...
Valle d'Aosta

Eeuwige sneeuw en een sterrenlunch bij Plateau Rosa

Hoog boven het dorpje Breuil-Cervinia steekt een roomwitte vlakte af tegen de helderblauwe lucht. Het is Plateau Rosa, de gletsjer op de grens van Italië en Zwitserland, op een duizelingwekkende hoogte van 3500 meter. Plateau Rosa maakt deel uit van het grensoverschrijdende skigebied Cervino Ski Paradise, dat de dorpen Zermatt in Zwitserland en Breuil-Cervinia in Italië verbindt. Het is het enige skigebied in Italië waar het geheel jaar grensoverschrijdend geskied kan worden. Erwin: ‘Het is nog vroeg als ik gids Luca ontmoet bij de skilift in Breuil-Cervinia. Luca staat nog wat te kletsen met Ivan, de gids die mij eerder op de mountainbike de omgeving heeft laten zien (zoals je in deze blog kunt lezen). Het blijken goede vrienden van elkaar. Luca vertelt dat het een hechte gemeenschap is in Breuil-Cervinia, dat slechts drie- tot vierhonderd vaste inwoners telt. Bijna iedereen kent elkaar in dit dorp. Samen met Luca ga ik vandaag naar Plateau Rosa om iets unieks te doen:...
Recepten

Arancini alla Norma – Siciliaanse risottoballetjes uit Vegetalia van Luna Trapani

Na het succes van haar eerste kookboek Veganista laat de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani in Vegetalia zien dat vegan koken heel goed aansluit op de Italiaanse keuken. Ze serveert honderd nieuwe recepten die allemaal makkelijk te maken zijn. Haar inspiratie heeft Luna opgedaan in alle streken van Italië. Zo geniet je van bloemkoolkoteletten uit Milaan, taralli (hartige venkelkoekjes) uit Puglia of couscous alla siciliana, maar ook van risotto met aardpeer, pastinaak en truffel. De recepten zijn duidelijk ingedeeld: na basisrecepten als tomatensaus en pesto volgen de antipasti, de primi (aangevuld met enkele heerlijke salades), de secondi, de contorni en tot slot de verrukkelijke dolci. Wij verlekkeren ons al bladerend aan risotto met sinaasappel, polpettone ripieno al marsala, torta alla ricotta e limone, panna cotta allo zafferano… Vegan recepten uit heel Italië Luna Trapani: ‘In Veganista staan mijn eerste plantaardige recepten. Dit nieuwe boek is uitgebreider en neemt je...
Piemonte

Cannobio – het mooiste dorpje aan het Lago Maggiore

Op slechts vier kilometer afstand van de Zwitserse grens, aan de westelijke oever van het Lago Maggiore, ligt een van de meest elegante dorpjes van Noord-Italië: Cannobio. Alles aan dit dorpje straalt allure en romantiek uit, aldus Mirjam Viveen van Travel Store. Ze is tot over haar oren verliefd geworden op Cannobio en vertelt je er graag meer over. Mirjam: ‘Cannobio is net een ansichtkaart, met zijn oude, geplaveide straatjes, de pastelkleurige gevels met klassieke balkonnetjes vol met bloeiende bloemen en het uitzicht op het Lago Maggiore dat nooit verveelt. Zeker niet als je onderstaande tips ter harte neemt. Een wandeling door het historisch centrum van Cannobio Cannobio was vroeger een belangrijke Romeinse handelsstad. Een van de oudste gebouwen die je nu nog in het dorp kunt bewonderen, is de elfde-eeuwse kerk San Vittore, met een prachtige klokkentoren. In de zeventiende eeuw is deze kerk volledig gerestaureerd, zodat de San Vittore er nog altijd stralend bij staat. Neem...
Recepten

Ciambella – een Italiaans broodje met een lange geschiedenis

Helaas zijn er niet veel broodrecepten overgeleverd uit de geschiedenis – en dat terwijl brood al duizenden jaren het belangrijkste voedingsmiddel is voor de mens. Brood bakken was zó gewoon dat het niet nodig werd geacht om een recept op te schrijven; iedereen bezat deze kennis. Het is dan ook goed speuren naar broodrecepten in de vele historische kookboeken die in archieven, bibliotheken en privécollecties bewaard zijn gebleven. Manon Henzen van eet!verleden verzamelde de afgelopen jaren historische broodrecepten uit Europa en was verrast over de veelzijdigheid aan broodsoorten en de heerlijke smaken. Dit moest de wereld weten! Manon bundelde de mooiste broodrecepten in het Historisch Bakboek Brood, met daarin ook een bijzonder broodrecept uit Italië. Prenten van ciambella-verkopers Manon: ‘Hoe schaars de broodrecepten ook zijn, schilderijen en prenten met broden en broodjes erop zijn dat niet. Ze laten een rijke schakering aan brood in allerlei vormen, formaten en kleuren...
Amalfikust

Villa Cimbrone in Ravello – wandel door de schitterende tuin naar het Terras der Oneindigheid

We hebben inmiddels heel wat mooie tuinen in Italië bezocht. Mede vanwege de spectaculaire ligging, hoog boven de Amalfikust, hebben de tuinen van Villa Cimbrone en Villa Rufolo in Ravello een buitengewoon bijzonder plekje in ons hart. In dit artikel namen we je al mee naar Villa Rufolo; in deze blog wandelen we door de tuinen van Villa Cimbrone naar het Terrazza dell’Infinito, het Terras der Oneindigheid, waar een eindeloos uitzicht over zee wacht. Op een rots boven zee Villa Cimbrone is, zoals we het nu kunnen bewonderen, nog geen honderdtwintig jaar oud, maar de eerste villa op deze plek werd al in de elfde eeuw gebouwd, in opdracht van de familie Acconciajoco. Het landgoed stond in die tijd bekend als cimbronium, als verwijzing naar de rotsformatie waarop het zich bevond. Ook na de Acconciajoco’s bleef deze plek in trek, vanwege de vruchtbare grond en de strategische positie. Het landgoed werd in de loop der eeuwen bewoond door verschillende rijke families, maar aan het eind...