Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bankieren in het Florence van de vijftiende eeuw

Tijdens de renaissance was de macht over Florence in handen van de familie De’ Medici. Hun rol als mecenassen voor de kunst is legendarisch. Minder bekend is dat de familie aan de wieg van het moderne geldwezen heeft gestaan. Hun macht was geworteld in hun rol als bankiers. In Het Medicigeld legt Tim Parks uit hoe de kunst van het bankieren verbonden was met de bloei van de Florentijnse kunst in het algemeen en de Medici-familie in het bijzonder.

In de middeleeuwen werd geld tegen rente uitlenen gezien als immoreel, en de kerk verbood het. Toen de vijftiende eeuw aanbrak zagen de Medici’s in dat de wereld veranderde: de internationale handel en het lenen van geld door de staat vergden een nieuw en stabiel financieel systeem. In Het Medicigeld beschrijft Parks deze cruciale transformatie naar het moderne kapitalisme, en geeft hij en passant een schitterend beeld van het Florence van de renaissance.

Een voorproefje:

Portret van een man met medaille van Cosimo I de’ Medici de oudere – Sandro Botticelli

Lees het hele verhaal over de Medici’s en hun enorme invloed op de cultuur en het bankwezen in

Het Medicigeld | Tim Parks | vertaald door C. Kisling | ISBN 9789029564687 | € 18,95 | uitgeverij De Arbeiderspers | bestel Het Medicigeld via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Een super goed boek over dit onderwerp! Dankzij het geld van o.a. de familie De’Medici kwam er überhaupt een Renaissance. Lees meer op mijn blog: http://www.srcsocialmedia.nl/blogs/financiering-van-de-renaissance/.
    Bent u geinteresseerd over de familie De’Medici en hun geschiedenis in Toscane, kunt u met mij mee op reis: http://www.src-cultuurvakanties.nl/reizen-iframe.htm?header=De%20Medicis%20in%20Toscane&detailold=true&link=http://zomer.src-cultuurvakanties.nl/italie/de-medicis-in-toscane-188967

  2. Bettina Grissen

    Ik heb dit boek een paar jaar geleden gelezen en ik vond het een ontzettend interessant én goed geschreven boek, vol anecdotes en voorbeelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *