Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Herculaneum – een wandeling langs de highlights

Op 24 oktober 79 na Christus werd Herculaneum, net als het iets verderop gelegen Pompeï, opgeschrikt door een allesverwoestende uitbarsting van de Vesuvius. Anders dan Pompeï werd Herculaneum niet bedolven onder gloeiende lava en as, maar onder dikke, kokende modderstromen.

Herculaneum-Campanie (1)

De gevolgen voor beide steden waren desastreus, van het ene op het andere moment stopte het leven in Herculaneum en Pompeï. Herculaneum kwam op sommige plekken onder tien tot twintig meter modder te liggen.

Maar juist die modder zorgde ervoor dat Herculaneum na de vulkaanuitbarsting zo bijzonder goed geconserveerd bleef, nog beter dan Pompeï. Tijdens de opgravingen in Herculaneum werd zelfs hout teruggevonden, materiaal dat normaliter de tand des tijds niet doorstaat. Dankzij de modder zijn nu nog altijd houten trappen en andere constructies te zien als je door Herculaneum wandelt.

Herculaneum-Campanie (5)

Van de vele prachtige fresco’s tot mozaïekvloeren, van de twee badhuizen tot de bakkerij van het stadje – Herculaneum is echt indrukwekkend. Anders dan op andere archeologische sites waar je je verbeeldingskracht soms moet aanspreken, ademt Herculaneum de sfeer van een ‘verlaten stad’ die je een bijzondere inkijk geeft in het leven van voor de vulkaanuitbarsting.

Herculaneum-Campanie (6) Herculaneum-Campanie (7)

Herculaneum is een stuk kleiner dan het wereldberoemde Pompeï, maar stukken minder toeristisch en volgens ons mede daardoor indrukwekkender. Wandel je met ons mee door de straten van Herculaneum, langs de mooiste en meest indrukwekkende plekken in de stad?

Het stratenplan van Herculaneum kenmerkte zich door een schaakbordpatroon, een zogenaamde rasterindeling die de stad in regelmatige rechthoeken verdeelde. Je ziet hier dezelfde hoge trottoirs als in de straten van Pompeï, maar de afdrukken van karrensporen zoals je die in de straatstenen van Pompeï ziet, ontbreken hier. Waarschijnlijk was er in Herculaneum veel minder verkeer dan in Pompeï, aangezien de economie veel meer gericht was op de lokale bevolking.

straat-Herculaneum

Er zijn twee bakkerijen teruggevonden in de stad, waarvan je de grote maalstenen en stenen ovens nog kunt zien. Loop ook binnen bij een zogenaamd thermopolium, een soort cafetaria waar je naast koude drankjes en versnaperingen ook warme drankjes kon krijgen. De marmeren toonbank met potten van aardewerk is prachtig bewaard gebleven.

thermopolium-Herculaneum thermopolium-Herculaneum-2

In de stad vind je ook een grote palestra, gebouwd in de tijd van Augustus. De palestra was een sportveld omgeven door zuilengalerijen, met in het midden een groot bassin met een fontein. Onder de zuilengalerij waren er verschillende winkeltjes.

palestra-Herculaneum palestra-Herculaneum-2

De Romeinen spendeerden ook veel tijd in het badhuis. Een bezoek aan de thermen was in die tijd erg populair. Een badhuis was echter niet alleen een plek om even te ontspannen, maar het was ook een plek om anderen te ontmoeten.

In Herculaneum zijn maar liefst twee thermencomplexen teruggevonden. Het oudste complex lag midden in de stad en was verdeeld in een mannen- en vrouwengedeelte, met elk een eigen ingang, aan verschillende straten.

Allereerst kom je in de kleedruimte (het apodyterium), met zitplekken en schapjes aan de muur waar je je spullen kon neerleggen. Hier zijn overal kleine decoraties te zien.

apodyterium-Herculaneumapodyterium-Herculaneum-2 (1) apodyterium-Herculaneum-2 (2)

Daarna was het tijd voor een koud bad in het frigidarium, waarna je je onderdompelde in een lauw bad, in het tepidarium. Hier is een prachtig vloermozaïek te zien. Tot slot nam je een heerlijk warm bad in het caldarium.

tepidarium-Herculaneum

Het vrouwengedeelte was kleiner en minder rijk gedecoreerd. Ook het vrouwengedeelte had een apodyterium, een tepidarium en een caldarium. In het apodyterium van de vrouwen is eveneens een mooie zwart-wit vloermozaïek te zien. Zeegod Triton is afgebeeld met dolfijnen en andere zeewezens.

apodyterium-Herculaneum-mozaiek apodyterium-Herculaneum-mozaiek-2

Een van de mooiste mozaïeken kun je bewonderen in het Huis van Neptunus and Amphitrite. Hier is een schitterend bewaard gebleven wandmozaïek te zien waarop de zeegod Neptunus en Amphitrite zijn afgebeeld. De kleuren zijn nog altijd helder en de details fascinerend om naar te kijken.

Huis-Neptunus-Amphitrite-Herculaneum (1) Huis-Neptunus-Amphitrite-Herculaneum (2) Huis-Neptunus-Amphitrite-Herculaneum (3)

Op de andere wanden in het huis hangen marmeren theatermaskers boven mozaïeken waarop jachttaferelen zijn afgebeeld.

masker-Huis-Neptunus-Amphitrite-Herculaneum (1) masker-Huis-Neptunus-Amphitrite-Herculaneum (2)

Andere wandmozaïeken vind je in het Casa dello Scheletro, genoemd naar het skelet dat hier tijdens opgravingen in de negentiende eeuw werd aangetroffen. Het huis heeft een prachtig nymphaeum, een plek in het huis gewijd aan de verering van de nimfen, met erboven zeven kleurrijke mozaïeken.

nymphaeum-Herculaneum-1nymphaeum-Herculaneum-2 nymphaeum-Herculaneum-3 nymphaeum-Herculaneum-4

Als je door Herculaneum loopt, is het niet moeilijk om je een beeld te vormen van hoe een Romeins huis er vroeger uit heeft gezien. Van veel huizen is ook nog de bovenverdieping bewaard gebleven.

De meeste huizen in de Romeinse tijd hadden een atrium, het centrale gedeelte van het huis waar het grootste deel van de vertrekken op uit kwam.

In Herculaneum kun je verschillende huizen met nog een goed bewaard gebleven atrium bekijken, waaronder het Casa dei Cervi, het Casa Sannitica en het Casa dei due Atri, het huis met twee atriums. Mooie mozaïekvloeren vind je in het Casa del Atrio a Mosaico.

atrium-Herculaneum (1) atrium-Herculaneum (2) atrium-Herculaneum (3)

Door de grote modderstromen waar Herculaneum eeuwenlang onder bedolven lag, is ook van de binnenkant van de huizen veel geconserveerd gebleven. Zo zijn er veel indrukwekkende fresco’s te zien. Bewonder in elk geval de prachtige fresco’s in de Hal van de Augustales, waar je op de wanden van het heiligdom dat midden in de grote ruimte staat afbeeldingen van de goden Minerva, Juno en Hercules ziet.

augustales-Herculaneum augustales-Herculaneum-1 augustales-Herculaneum-2 augustales-Herculaneum-3

Maar ook elders in Herculaneum schitteren fresco’s in heldere kleuren:

Herculaneum-fresco Herculaneum-fresco-1

Herculaneum was omgeven door een stadsmuur, waarbuiten de luxe villa’s van de welgestelde Romeinen lagen. De beroemdste villa die net buiten Herculaneum is teruggevonden, is de Villa dei Papiri uit de eerste eeuw voor Christus, die nog altijd niet volledig is opgegraven. Deze villa was van Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, de vader van de vierde vrouw van Julius Caesar.

In de villa werd tijdens de opgravingen een bibliotheek ontdekt met een grote verzameling papyrusrollen, vandaar de naam van de villa. Piso bleek een liefhebber van literaire werken van dichters en filosofen. Er werd ook een groot aantal bronzen beelden gevonden, waarvan de meeste ooit in het grote peristylium, binnentuin, rond het zwembad stonden. Een deel van de beelden kun je bewonderen in het Museo Archeologico Nazionale in Napels.

Wil je Herculaneum bezoeken? Via deze link reserveer je je ticket, al dan niet met een rondleiding en eventueel in combinatie met je ticket voor Pompeï.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

4 reacties

  1. Absoluut schitterend!

  2. Elly en Ton van Passel

    In een woord prachtig! Hebben wij geluk dat wij dat volgende week allemaal mogen bekijken!

  3. Heerlijk vooruitzicht, geniet ervan volgende week!

  4. Heb nu toevallig dit stuk opgezocht omdat ik via WATTPAD een verhaal moet schrijven historische fictie.
    helaas heeft niet iedereen zich kunnen redden. velen doden vielen in de zgn boothuizen daar kwam de lava naartoe nadat Pompei de rook en as kreeg kreeg deze stad de lava ;-(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *