Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wintersport in Italië: ontdek je plekje

Vandaag willen we een paar bijzondere wintersportplaatsjes in het zonnetje zetten, die zelfs de meeste Italiëliefhebbers waarschijnlijk nog niet (zo goed) kennen: Alagna Valsesia, Breuil-Cervinia en Madesimo.

We hebben al eerder geschreven over wintersport in Italië, en nu is het tijd voor concrete aanbevelingen voor wintersporters die hun eigen ski-avontuur op touw willen zetten.

Breuil-Cervinia

Het dorp Breuil-Cervinia in de regio Valle d’Aosta biedt toegang tot het skigebied Monte Rosa, dat ook grenst aan het Zwitserse Zermatt, aan de voet van de Matterhorn. Vanaf Trockener Steck op de Zwitsers-Italiaanse grens kun je zelfs een reis met Europa’s hoogste skilift naar de Kleine Matterhorn (3883 meter) maken.

Matterhorn

Opvallend aan het relatief hoge gebied zijn de flauwe pistes. Je vindt hier veel blauwe en rode, maar eigenlijk weinig zwarte afdalingen. Dit resulteert wel in ‘s werelds langste afdaling van maar liefst 22 kilometer. Het dorp zelf is klein, gezellig en perfect voor gezinnen.

Alagna

Alagna ligt hemelsbreed ongeveer twintig kilometer van Breuil-Cervinia en biedt ook toegang tot Monte Rosa. Met de auto rijd je trouwens niet zomaar van het ene naar het andere dorp. Je moet dan behoorlijk omrijden: wel honderdnegentig kilometer. Op ski’s ben je sneller!

Alagna is een plek voor avonturiers, want het skigebied dat bereikbaar is vanuit het kleine dorp is een paradijs voor freeriders. Vooral Malfatta geldt als een van de mooiste en uitdagendste gebieden in de Alpen. Alagna is perfect voor off-piste veteranen, maar vereist een goede voorbereiding en gedegen kennis van de omstandigheden (op deze pagina lees je daar meer over).

Ook de autorit naar je bestemming kan soms onnodig spannend worden als je niet goed bent voorbereid, zoals dit verhaal op grappige wijze illustreert. Het beste is om voor vertrek in Nederland al het één en ander in te slaan voor je auto. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn bijvoorbeeld op de meeste bergwegen verplicht!

Madesimo

Madesimo ligt nog een flink stuk verder naar het oosten, niet al te ver van Milaan en Bergamo. Het is een authentiek dorp met karakter, dat pistes van hoge kwaliteit heeft voor een redelijke prijs. Het skigebied is niet bijzonder groot, maar zeer gevarieerd, met ongerepte natuur en echte bergromantiek. Een hoogtepunt is de Canalone-route, een buitengewone belevenis voor ervaren skiërs.

Madesimo is klein en groeit niet meer, omdat het smalle dal is volgebouwd. Doordeweeks is het in het gebied ook nog steeds relatief rustig, maar in het weekend is het aanzienlijk drukker. Dit komt omdat het gebied voor Italianen uit de steden goed bereikbaar is – en betekent een heerlijke Italiaanse sfeer na het skiën…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *