Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Winterpret – skiën en sleeën in de Italiaanse sneeuw

Skiliefhebbers kunnen in de Italiaanse Dolomieten hun hart ophalen aan de mooiste pistes. Een van de meest fascinerende plekken is waarschijnlijk de Alpe di Siusi, met een oppervlakte van ruim 6000 hectare de grootste bergweide van de Alpen, die ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Deze bergweide maakt bovendien deel uit van het Parco Naturale dello Sciliar-Catinaccio, waardoor de natuur er goed beheerd wordt. Elke keer als je afdaalt – op behoorlijk hoge snelheid – geniet je van dit bijzondere stukje Alpen.

. .

Dolomiti Superski
De Alpe di Siusi maken deel uit van het netwerk Dolomiti Superski, dat met 1200 kilometer piste zo groot is dat je tijdens een week wintersport geen enkele piste twee keer hoeft te skiën. Dankzij de 450 (!) moderne kabelbanen en skiliften zijn zowel de legendarische Sellaronda, het hart van Dolomiti Superski, als alle aangrenzende skiregio’s en -gebieden snel bereikbaar.

Elke dag ontdek je nieuwe en nóg mooiere afdalingen en maak je een tussenstop voor de lunch in een van de 45 sfeervolle bergdorpjes in het gebied. Maar ook tijdens het skiën zul je regelmatig pauzeren, om te genieten van het uitzicht. Het Sellamassief, de Catinaccio, de Civetta, de Sassolungo en de Sassopiatto, ze zijn stuk voor stuk adembenemend mooi!

.

Het gebied geeft de mogelijkheid om van ’s ochtends vroeg tot zonsondergang diverse tochten te maken. Bij een lange tocht is het wel erg belangrijk dat de juiste skischoenen en ski’s gedragen worden. Heb je deze zelf niet, dan zijn er verschillende skiverhuurlocaties en winkels waar je terecht kunt voor wintersportartikelen.

.foto’s: Süd-Tirol Marketing

Op de slee!
Maar ook voor niet-skiërs is er genoeg te beleven in de bergen. Zo kun je in de Alpe di Siusi heerlijk sleeën. Kleed je wel warm aan, want op de slee is het vele malen kouder dan wanneer je actief aan het skiën bent. Zorg voor beschermende kleding en eventueel zelfs een skihelm voor de veiligheid. De slee kan op sommige stukken een flinke vaart krijgen, tot wel 60 kilometer per uur.

.

Een mooie sleetocht is, zowel voor kinderen als voor volwassenen, een heerlijke manier om te genieten van de Italiaanse bergen. De sleeroutes variëren van een tot vijf kilometer. Een van de makkelijkste is La Panorama (een kilometer lang, met een hoogteverschil van 160 meter), die een prachtig uitzicht biedt op de Sciliar-bergketen.

De langste sleeroute heet Zallinger, net als het bergdorpje, en meet een lengte van vijf kilometer en een hoogteverschil van 410 meter. Je vertrekt dicht bij het kerkje van Malga Zallinger en slingert over de alpenweide, waarna je verder sleet door het bos en uiteindelijk uitkomt op de piste die je van Malga Molignon naar beneden leidt (en waar je alleen te voet kunt komen). Een uniek uitzicht biedt ook de Bullaccia-piste (twee kilometer lang, met een hoogteverschil van 250 meter), met vergezichten over de Sassolungo en de Sassopiatto.

wintersport-Zuid-Tirol (5)

De vereniging Slitto Sicuro heeft niet alleen gezorgd voor duidelijke bewegwijzering, maar ook voor aanwijzingen op de pistes. Zo kan iedereen, groot en klein, veilig genieten van de sneeuw. Uiteraard kun je ter plekke een slee huren (hiervoor betaal je ongeveer € 9,- per dag of € 45,- voor een hele week).

winter-slee-wintersport-Italië (1)

Sleeën onder de sterren
Nog leuker is het om ’s avonds, na een bezoek aan een van de gezellige eetgelegenheden op de alpenweide, terug naar je appartement of hotel te sleeën. De bergen worden schitterend verlicht door de maan, er flakkeren her en der toortsen en je krijgt bovendien een lampje op, zodat de piste genoeg verlicht is. De slee suist door de sneeuw, met boven je hoofd twinkelende sterren, en in de verte besneeuwde daken van huizen, een kerktoren of een berghut. Zoefzoef, buon divertimento!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *