Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vijf gebieden voor een onvergetelijke wandelvakantie in Italië

Eindelijk! Je hebt genoeg geld bij elkaar weten te sparen voor je droomvakantie in Italië. Je wandelschoenen zijn al van zolder gehaald en je paspoort ligt klaar. Nu is het tijd om alle leuke wandeltochten op een rijtje te zetten om erachter te komen wat je bestemming wordt.

Italië heeft prachtige bergen, kustlandschappen en eeuwenoude pittoreske dorpjes. Bovendien is er tijdens en na een wandeling volop gelegenheid om te proeven van de Italiaanse keuken en de heerlijke wijn. Maar welke wandelbestemmingen bieden nu de perfecte mix van deze Italiaanse ingrediënten?

wandelpad aan de kust van de Cinque Terre

1 Il Sentiero degli Dei (het Pad van de Goden)
Het zit hem natuurlijk al in de naam. Het Pad van de Goden aan de Amalfikust wordt als een van de meest bijzondere wandelingen van Italië beschouwd. Laat je meeslepen door het prachtige landschap, waarbij je getrakteerd wordt op adembenemende uitzichten: diepe afgronden, wijnranken, vijgenbomen en diep onder je voeten de zee. Wandel het pad op eigen houtje of boek een tour om samen met een lokale gids op pad te gaan.

2 De Italiaanse Dolomieten
Natuurlijk mag een wandeling in de Dolomieten niet op je verlanglijstje ontbreken. De Italiaanse bergen vormen een spectaculair decor voor wandeltochten.

Je vindt er bijvoorbeeld de Tre Cime of Drei Zinnen, die de streken Trentino, Zuid-Tirol en Veneto met elkaar verbinden. Deze drievoudige bergtop van wel drieduizend meter hoogte staat garant voor een onvergetelijke wandeltocht.

3 Cinque Terre
De Cinque Terre zijn vijf kleurrijke Italiaanse dorpjes die zich stevig vasthouden aan de steile hellingen van de Ligurische kust. Al wandelend geniet je van de adembenemende omgeving, terwijl je tussendoor wat sfeer kunt snuiven in de winkelstraatjes.

De wandelroutes zijn hier wel zeer populair, dus zorg dat je vroeg op pad gaat. Beter nog is echt buiten het seizoen te gaan, in maart bijvoorbeeld. Of kies een van de wat hoger gelegen wandelpaden, waar je bijna niemand tegenkomt.

4 Toscane
Wie heeft er niet gehoord van de charme van Toscane? Deze geliefde regio is bij uitstek geschikt voor wandelaars. De routes voeren je langs de druivenranken, door de glooiende heuvels met uitzicht op cipressen, strobalen en hier en daar een eeuwenoud dorpje.

Sluit je wandeltocht af op het terras met een heerlijk glas wijn, terwijl je alvast de route voor de volgende dag uitstippelt. Kies bijvoorbeeld de Via Francigena, die van Canterbury naar Rome loopt, dwars door Toscane, langs middeleeuwse borghi en ongekende landschappen.

5 Molise
Wandelen in een ongerepte omgeving? Aan de Adriatische Zee, net ten noorden van Puglia, ligt de regio Molise. Dit bergachtige wandelgebied biedt een mix van rivieren, meren, bossen en uitgestrekte vlaktes. In deze streek zijn verschillende wandelgebieden beschermd door organisaties als het Wereld Natuur Fonds en Unesco.

De paden zijn van goede kwaliteit dankzij de boeren die al honderden jaren lang met hun vee door de bergen trekken. Een unieke ervaring om deze zogenaamde tratturi te volgen en je te laten verrassen door Molise!

Voorbereid op risico’s
Voordat je een of meerdere van deze prachtige streken in Italië te voet gaat ontdekken, is het verstandig ook de risico’s af te wegen. Zo kun je een hoop narigheid voorkomen door thuis al je zorgverzekering te checken. Je zorgverzekering vergelijken kan helpen om te bepalen of je voldoende verzekerd bent in geval van een ongeluk in het buitenland.

Wanneer dit niet het geval is, kan het verstandig zijn om over te stappen (let wel: dat kan alleen in de laatste zes weken van het jaar). Zorg er daarnaast voor dat je tijdens je wandeling altijd op pad gaat met een EHBO-doos, zodat je voorbereid bent op wondjes en blaren, voldoende water, bescherming tegen de zon en een goed opgeladen mobiele telefoon.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *