Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verken de provincie Treviso (Veneto) op de fiets

Vandaag neemt Elena je mee op een fietstocht door het landschap van de Veneto. Deze verrassend groene regio heeft veel te bieden voor natuurliefhebbers, maar staat ook bekend om de markante villa’s die verscholen liggen in prachtig aangelegde tuinen. We starten in Badoere, fietsen naar Villa Ca’ Marcello voor de lunch en verkennen daarna het Parco Naturale del Fiume Sile.

Treviso-Veneto-fietsen (4)Treviso-Veneto-fietsen (3)

Elena: ‘Badoere is zo’n dorp waar iedereen doorheen jaagt, op weg naar werk, school en andere verplichtingen. Maar weinig mensen staan stil bij de schoonheid van La Rotonda, de cirkelgalerij die het centrum van Badoere vormt. Achter ieder luikje zat vroeger een winkel. Van kapper tot schoenmaker, alles was vertegenwoordigd. Die geschiedenis vind je nog terug in de symbolen boven de luiken.

Het is dit dorp waar ik op de fiets stap om de oevers van de rivier de Sile te gaan verkennen.  Met een hele groep Italianen ga ik op pad, om een kwartier later al de eerste pauze te houden voor de lunch. Ze vinden het geweldig om te fietsen, maar il pranzo (de lunch) blijft toch echt prioriteit nummer één.

Treviso-Veneto-fietsen (15)

We arriveren bij Villa Ca’ Marcello, een villa in Levada di Piombino Dese die, verscholen achter de botanische tuin, vanaf de weg niet eens zo opvalt. Dichterbij gekomen is de villa des te imposanter: een statig wit huis met een verscheidenheid aan kleurrijke flora als voortuin. De tuinman wandelt op zijn gemakje tussen de bloembedden en giet hier en daar wat water.

Treviso-Veneto-fietsen (2) Treviso-Veneto-fietsen (5)

Er staan een uitgebreide lunch met salumi, formaggi, frittata en nog veel meer Italiaanse lekkernijen te wachten. Een stevige maaltijd voordat we weer op fiets stappen, maar niet voordat we een rondleiding hebben gekregen door de villa.

Deze is tijdens on bezoek het historische decor van filmopnames, maar gelukkig mogen we tussen de camera’s door glippen om dit prachtige landhuis te bewonderen. De naam van Villa Ca’ Marcello is een samenvoeging van mare (zee) en cielo (hemel). Die betekenis is vastgelegd in het wapenschild van de familie, dat nog altijd een plekje heeft in het trappenhuis.

Treviso-Veneto-fietsen (16) Treviso-Veneto-fietsen (17)

De villa is een zogenoemde Villa Veneta: een residentie van de aristocratie, gesticht door de vroegere Repubblica di Venezia. Van de late vijftiende eeuw tot in de negentiende eeuw werden meer dan vijfduizend van dit soort villa’s gebouwd, onder andere door de beroemde architect Palladio. Villa Ca’ Marcello is gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw en in de achttiende eeuw uitgebreid, gedecoreerd en gemeubileerd.

Treviso-Veneto-fietsen (6) Treviso-Veneto-fietsen (7) Treviso-Veneto-fietsen (8) Treviso-Veneto-fietsen (9)

De passie van de eigenaren – de villa is namelijk altijd in familiebezit gebleven – heeft ervoor gezorgd dat de villa nog altijd in een geweldige staat verkeerd. De balzaal is in de achttiende eeuw waanzinnig versierd, met fresco’s van de hand van Giambattista Crosato. Doordat iedere ruimte de originele functie heeft behouden, is het niet zo moeilijk om je even een prinses te voelen terwijl je door de balzaal flaneert.

Dan is het tijd om weer op de fiets te stappen. Ditmaal leggen we wat meer kilometers af, door een landschap dat zo nu en dan haast Nederlands aandoet. Onder het genot van de Italiaanse zon en een heerlijk briesje trappen we met gemak heel wat kilometers weg.

Treviso-Veneto-fietsen (10)Treviso-Veneto-fietsen (11)

We fietsen het Parco Naturale del Fiume Sile in, het park rondom de Sile. Deze rivier ontspringt uit een zogenaamde karstbron, waarbij een rivier na een ondergrondse loop weer boven de grond verder stroomt. De Sile was vroeger een belangrijke waterweg voor het handelsverkeer tussen Treviso en de lagune van Venetië.

Nu heerst er een heerlijke rust. Al trappend maken we kennis met de fontanassi, zoals de vele waterbronnen in het park in het dialect van de Veneto worden genoemd. Langs deze bronnen zijn allerlei fiets- en wandelpaden aangelegd waarop je het park kunt doorkruisen.

Treviso-Veneto-fietsen (12) Treviso-Veneto-fietsen (13) Treviso-Veneto-fietsen (14)

Langs de oevers van de Sile vind je het zogenaamde ‘kerkhof van burci’. In het verleden trokken de ossen grote transportwagens (burci) over de taluds langs de Sile. Veel van die wagens zijn nu nog als wrakken terug te vinden op de oevers van de rivier. Een bizar gezicht, zo midden in het groen…’

Wil je zelf de omgeving van Treviso per fiets verkennen? Wij huurden onze fietsen bij Pro Loco del Comune di Morgano, Piazza Indipendenza 42 in Badoere. De route zoals beschreven is een klein deel van een langere fietstocht van in totaal 95 kilometer. De routekaarten voor deze tocht zijn ook verkrijgbaar bij de fietsverhuur in Badoere.

Treviso-Veneto-fietsen (1)

Met dank aan het Consorzio di Promozione Turistica Marca Treviso, de Camera di Commercio di Treviso-Belluno, de regio Veneto, de Città d’Arte del Veneto, Pedemontana Veneta e Colli en Aeroporto di Treviso Aer3 Antonio Canova voor het organiseren van de blog tour #MarcaTrevisoInVerde.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *