Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rive Vive – proseccofeest in de wijngaarden rondom Treviso

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (6)

Om het zomerseizoen in te luiden, wordt in de regio Veneto – het land van de prosecco – ieder jaar een uitgebreid proseccofeest gevierd. Een paar weken lang vind je in alle dorpjes festiviteiten, van uitgebreide diners met alle dorpsbewoners in een grote tent tot wandeltochten door de prosecco-wijngaarden.

Elena maakte zo’n wandeltocht mee en vertrok op de laatste zondag van mei van Farra di Soligo voor een wervelende, gastronomische route door de groene wijngaarden. Wandel je vandaag met haar mee?

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (2)Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (7)

Elena: ‘Rive Vive werd dit jaar voor het zevende jaar op rij georganiseerd. Het concept is simpel: je wandelt van heuveltop naar heuveltop voor een proeverij van prosecco, met bijbehorende hapjes. Er zijn twee routes, die beide bestaan uit acht locaties die je in een wandeling van ongeveer anderhalf uur bezoekt.

mappa Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (4)

Waarom dit feest in mei? Onze gids vertelt dat dit seizoen simpelweg het mooist is in de wijngaarden. Alles staat volop in bloei en dat resulteert in een prachtig groen landschap. Ik kan haar geen ongelijk geven!

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (5)

Bij vertrek krijg je een tasje met een wijnglas, routekaart en strippenkaart. Bij elke stop kun je je glas twee keer laten vullen met de prosecco die ze daar schenken. Een goede gelegenheid om de verschillende wijnproducenten uit deze omgeving te leren kennen. Soms kun je kiezen uit twee soorten prosecco (al kun je natuurlijk ook van beide een glas nemen): de brut of de extra dry. Cin cin!

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (3) Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (8)

Prosecco krijgt zijn kenmerkende frisse smaak deels doordat de wijngaarden op steile hellingen liggen, waardoor de druiven overdag veel zon vangen maar ’s nachts lekker koel blijven. De oogst gebeurt om die reden dan ook meestal handmatig. Wie een wandeling door de prosecco-wijngaarden wil maken, moet dan ook bereid zijn om aardig wat hoogtemeters te overbruggen!

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (10) Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (10a)

De hapjes bij de prosecco worden gemaakt door restaurants uit het dorp Farra di Soligo. Ze zijn volledig op elkaar afgestemd: je start met antipasti, gaat vervolgens naar de primo, secondo en als afsluiter natuurlijk kaas, gelato en koffie.

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (11) Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (12) Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (13)

Buiten een feest voor de smaakpapillen is Rive Vive ook een lust voor het oog. Hoe verder je omhoog slingert door de wijnranken, hoe spectaculairder het uitzicht.

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (15)

Daarnaast bezoek je plekjes waar je normaal gesproken niet snel zal komen. Ik genoot van historische locaties zoals de Torri di Credazzo, de Chiesa di San Lorenzo (uit de tiende eeuw) en de Chiesetta Santuario di San Gallo (uit de veertiende eeuw). Moeilijk te bereiken per auto en daarom bijzonder om er nu langs te wandelen.

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (16)

Een greep uit de gerechten die dit jaar tijdens Rive Vive de revue passeerden: cornetto integrale farcito (volkoren croissant met kaas en/of vleeswaren), involtino di pollo alle ortiche (kiprolletjes met kruiden), gnocchi di patate al pomodoro crudo e basilico (gnocchi met tomaten-basilicumsaus), rotolo di pasta fresca con verdure primaverili (pastarolletjes met lentegroenten), spiedo con polenta e patate al forno (een vleesspies met polenta en aardappeltjes uit de oven) en als dessert fior di latte-ijs.

Dit spit met varkensvlees is een van de grootste die er is. Vandaag eten bijna duizend bezoekers van dit geroosterde vlees.

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (17) Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (18) Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (19)

En wat doen wij van Ciao tutti als we fior di latte ijs én een kopje espresso aangereikt krijgen? Dan maken we affogato, een heerlijk toetje waarbij je het roomijs als het ware laat verdrinken in de koffie. Buonissimo, zeker na al die prosecco!’

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (20)

Wil je dit spectaculaire proseccofeest ook eens meemaken? Rive Vive wordt ieder jaar in mei georganiseerd. Het is onderdeel van het festival Primavera del Prosecco (‘Proseccolente’), een periode vol met festiviteiten en evenementen rondom het thema prosecco. Al meer dan twintig jaar luidt dit festival het voorjaar in de Veneto op feestelijke wijze in.

Je kunt je het beste vooraf aanmelden voor Rive Vive, in verband met de drukte. Deelname kost € 33,- persoon voor veertien (!) glazen prosecco, een zevengangenmenu en ijs met koffie toe. Houd de website van Rive Vive in de gaten voor actuele informatie.

Rive-Vive-prosecco-wijngaarden-Veneto-feest-wandelen (1)

Met dank aan het Consorzio di Promozione Turistica Marca Treviso, de Camera di Commercio di Treviso-Belluno, de regio Veneto, de Città d’Arte del Veneto, Pedemontana Veneta e Colli en Aeroporto di Treviso Aer3 Antonio Canova voor het organiseren van de blog tour #MarcaTrevisoInVerde.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *