Naar hoofdinhoud Naar navigatie
3 augustus 2025

Cucina Francesca – proef het beste van Umbrië tijdens een veelzijdige culinaire reis

Staat een culinaire reis naar Italië op je bucketlist? Heb je je altijd al eens helemaal willen onderdompelen in lokale culinaire tradities en authentieke producten? Proef dan tijdens een culinaire reis met Cucina Francesca van het beste van Umbrië!

Ultiem genieten in Umbrië

Zowel in het voorjaar als in het najaar staan er heerlijke reizen op het programma. Zes dagen lang geniet je in een kleine groep (bestaande uit maximaal twaalf personen) van la dolce vita, met onder meer een bezoek aan de lokale markt, kookworkshops, excursies en etentjes.

Francy van Cucina Francesca zorgt samen met haar man Wilco voor een volledig programma in het groene hart van Italië, waardoor je zelf alleen maar hoeft te genieten van de onmetelijke gastvrijheid van de locals én van alle lekkere streekproducten en gerechten die deze regio te bieden heeft.

Natuurlijk duik je regelmatig de keuken in om zelf aan de slag te gaan, maar denk niet dat je tijdens deze reis alleen pannen, potten en pollepels ziet. Er staan ook allerlei uitstapjes naar lokale producenten op het programma, kleine, gepassioneerde familiebedrijfjes die je vol trots laten proeven van hun passie en hun verhaal graag met je delen.

Met een tas vol lekkernijen en een hoofd vol culinaire inspiratie ga je zelf aan de slag. Drie à vier keer kook je gezamenlijk met de andere gasten een verrukkelijke maaltijd. De kooklessen zijn in het Nederlands en zijn vooral ook als inspiratie bedoeld, zodat je thuis lekker lang kunt nagenieten.

Cucina Francesca zorgt daarbij niet alleen voor goede begeleiding, maar ook en vooral voor een smakelijke sfeer.

Samen in de keuken en aan tafel

Francy: ‘Iedereen is welkom in de keuken, of je nu een echte hobbykok bent of nog nooit een pan hebt aangeraakt. Er zijn deelnemers die eerder in onze kookstudio waren, deelnemers die meegaan om voor het eerst kennis te maken met de echte Italiaanse keuken en mensen die nog nooit gekookt hebben en er ook niet zo heel veel mee hebben.

Niets moet, maar mijn ervaring is dat ook de niet-kookliefhebbers uiteindelijk een handje meehelpen omdat het zo gezellig is met elkaar en niet zelden ontdekken dat koken gewoon hartstikke leuk is. Aan ons de taak om te zorgen dat ieder voldoende uitdaging vindt in de gekozen menu’s, die altijd gebaseerd zijn op de producten van het seizoen.’

Naast gezamenlijke kookworkshops, met aansluitend een lunch of diner om van alle zelfgemaakte gerechten te proeven, wordt er ook regelmatig buiten de deur gegeten, in authentieke restaurants óf bij de families thuis. Je komt gedurende de week op veel plekken waar je zelf niet zo gauw zult komen.

De passie, trots en gulle gastvrijheid die je overal ervaart, van de kaasboer tot de wijnmaker, zullen een onuitwisbare indruk maken: dát is waarom Italië zo uniek is, waarom je het voor altijd in je hart sluit en er nooit genoeg van krijgt.

Schitterend gelegen landhuis tussen de wijngaarden

De locatie waar je tijdens deze culinaire reis verblijft, is al net zo bijzonder en authentiek als het programma. Je logeert in een stijlvol, fraai gerenoveerd landhuis uit circa 1700 even buiten Montecastrilli, in het zuiden van Umbrië.

Eigenaar Paolo heeft de authenticiteit en sfeer weten te behouden, maar er wel voor gezorgd dat het huis van alle gemakken is voorzien. De kamers zijn allemaal verschillend, maar ze hebben altijd goede bedden en een eigen badkamer.

Er is een veranda waar je gezamenlijk aan een lange tafel kunt genieten van alles wat het goede leven te bieden heeft. Voor de wat koudere avonden is er een gezellige woonkamer met eetkamer en haard.

Rondom het huis liggen wijngaarden, waar je de druiven kunt zien groeien waarvan Paolo op kleine schaal wijn produceert.

Elke ochtend zorgen Francy en Wilco voor een uitgebreid ontbijt, met vers brood en ander lekkers van de lokale bakker, beleg, vers fruit en yoghurt. Er is veel variatie, dus het is elke dag weer een verrassing welk lekkers je mag proeven.

Een voorproefje van het programma

Francy geeft alvast een voorproefje van het culinaire programma dat je te wachten staat: ‘Het precieze programma varieert van reis tot reis. Er zijn geregeld deelnemers die vaker met ons meegaan en nu we hier zelf wonen, ontdekken we steeds weer nieuwe pareltjes die het delen meer dan waard zijn.

Op de dag van aankomst hoef je in ieder geval de deur niet meer uit. Je kunt lekker bijkomen van de reis en na een aperitivo en kennismaking schuif je aan voor een welkomstdiner.

De volgende avond mag je zelf aan de slag in de keuken, maar niet nadat je eerst de omgeving hebt verkend, met een bezoek aan een ambachtelijke slager en een prachtig middeleeuws dorpje met een heerlijk adresje voor de lunch.

Francy neemt je op de andere dagen mee naar verschillende familiebedrijven, met als grote gemene deler de passie voor het Umbrische land, die steeds te voelen én te proeven is.

In het programma is ook altijd een vrije dag voorzien. Francy en Wilco geven je graag tips voor een uitstapje in de omgeving. Daarvoor kun je desgewenst gebruikmaken van de huurauto van Cucina Francesca.

De rest van de week is vervoer inbegrepen in het programma, zodat je niet zelf hoeft te rijden en volop van alles, inclusief wijn bij lunch en diner, kunt genieten. Via deze link blader je door het fotoalbum van eerdere culinaire reizen, voor een voorproefje in beeld.

Praktische informatie culinaire reizen

Je boekt deze culinaire reis uitsluitend bij Cucina Francesca. Voor meer informatie en/of het reserveren van een plekje bel je Francy via 0031-621606055 of mail je haar via info@cucinafrancesca.nl.

De kosten van de culinaire reis in het voorjaar van 2026 bedragen € 1550,- per persoon. Vanaf het najaar van 2026 betaal je € 1595,- per persoon. Dit is inclusief zes overnachtingen, kooklessen, lunches en diners volgens het programma (inclusief wijn/water/koffie/thee bij maaltijden volgens programma), excursies en uitstapjes plus vervoer ter plaatse voor de uitstapjes volgens het programma.

Tijdens deze culinaire reis verblijf je zoals gezegd in het schitterend gelegen landhuis van Paolo in Montecastrilli, op basis van een ruime, comfortabele tweepersoonskamer (met indien gewenst twee losse bedden) met een eigen badkamer met douche en toilet. Een eenpersoonskamer is mogelijk, met extra toeslag.

Niet inbegrepen is de reis naar/van Montecastrilli. Mocht je met het vliegtuig komen, dan kun je, tegen een kleine vergoeding, opgehaald worden vanaf de luchthaven. Zeker als je de aanbevolen vlucht boekt, ben je verzekerd van vervoer naar Montecastrilli en terug.

Kom je liever met de auto, dan is het grote voordeel natuurlijk dat je allerlei lekkers mee terug naar huis kunt nemen. Francy tipt graag een leuk overnachtingsadres, zodat je in twee dagen naar Umbrië kunt reizen.

Liefde op het eerste gerecht

Francy: ‘Het was liefde op het eerst gezicht, of beter gezegd liefde op het eerste gerecht. Ik werd verliefd op al die heerlijke pasta’s, lokale specialiteiten en de onuitputtelijke hoeveelheid recepten die de Italiaanse keuken rijk is.

Ik ben me al snel gaan specialiseren in de authentieke Italiaanse keuken. Dit was één grote ontdekkingsreis door dit verrassend veelzijdige land, die eigenlijk nog steeds voortduurt. Het echte Italiaanse koken heb ik vooral ter plekke geleerd, via vrienden kwam ik overal en nergens terecht in lokale trattoria’s waar ik dan hele middagen in de keuken doorbracht, met mijn neus boven de pannen.

Om anderen ook te laten genieten van de culinaire rijkdom van Italië, ben ik in 2005 Cucina Francesca gestart. Eerst alleen als kookstudio, maar omdat veel cursisten wel eens mee naar Italië wilden, om al die verhalen en ervaringen zélf mee te maken, ben ik in 2010 gestart met het organiseren van culinaire reizen. Dat resulteerde al gauw in zeven à acht reizen per jaar.

Inmiddels hebben we ons definitief in Montecastrilli gevestigd, zodat we onze kennis en ervaring met nog meer gasten kunnen delen, met elke keer opnieuw enthousiaste reacties en ook voor mij volop inspiratie. Ik denk dat ik nooit uitgekeken raak op de overvloed aan recepten uit de Italiaanse keuken…’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen