Home » Reizen door Italië » Toscane » Elba – parel in de zee
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Elba – parel in de zee

Napoleon brengt ons op Elba, voor de kust van Toscane. Volgens een mooie legende over de ontstaansgeschiedenis van het eiland was het niemand minder dan Venus, godin van de liefde en de schoonheid, zelf die aan de wieg van het eiland stond. Ze zou haar parelketting hebben gebroken, precies boven de Tyrrheense Zee. Elke parel die het wateroppervlak raakte, zou zijn veranderd in een eiland. Zo ontstonden Elba, Giglio, Giannutri, Capraia, Pianosa en Montecristo.

Elba is verreweg het grootste eiland (wellicht twee precies naast elkaar gevallen parels van Venus’ ketting) en onze bestemming van vandaag. We wilden een bezoek brengen aan Napoleons residentie, Villa dei Mulini, waar de Franse keizer van 4 mei 1814 tot eind februari 1815 verbleef.

Hij woonde hier toen als keizer van het eiland, nadat hem voor het eerst zijn macht was ontzegd. In plaats van aan het hoofd van een Frans leger stond hij nu boven slecht zeshonderd man, maar dat maakte voor Napoleon niet uit. Hij richtte het hele eiland opnieuw in en voerde een strak bewind, maar tegelijkertijd broedde hij op een ontsnappingspoging en een manier om het degenen die hem dit aan hadden gedaan betaald te zetten.

Helaas voor ons is Villa dei Mulini gesloten vanwege een grootscheepse restauratie. In 2014 is het namelijk precies tweehonderd jaar geleden dat Napoleon arriveerde, en zo’n grote gebeurtenis herdenken vergt blijkbaar de nodige voorbereiding. Jammer, want ik had graag eens rondgeneusd in Napoleons uitgebreide bibliotheek (waar meer dan tweeduizend boeken zouden staan) en het bad gezien waarin hij de meest sluwe plannen uitdacht.

foto: Wolfgang Sauber

Gelukkig biedt de route vanuit Portoferraio genoeg voer voor een blogstukje. Het is een wonderlijk straatje, met een Venus als hordeur, oude omaatjes die gezusterlijk zitten te breien en een rusthuis met schots en scheve brievenbussen. Een impressie van de route in beeld:

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

2 reacties

  1. Ik ben een paar weken geleden op Elba geweest. Natuurlijk op zoek gegaan naar de Villa dei Mulini, maar helaas was deze ook op deze dag gesloten. Gelukkig was de kleinere villa met het Museo di Napoleone wel geopend, ook mooi om te zien!

  2. Elba is echt een fantastisch eiland! Er komen gek genoeg niet heel veel Nederlanders.

    http://www.eilandeninfo.nl/eilanden.php?eiland=elba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *