Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik juli: een kijkje achter de schermen

De zomermaanden zijn voor ons altijd rustige maanden qua reizen. Als veel vakantiegangers er in juli en augustus op uit trekken, blijven wij juist thuis en kruipen we achter de computer om heel veel reisartikelen uit te werken. In het voorjaar reizen we zo veel en doen we zo veel inspiratie op, dat we gelukkig altijd een hele zomer lang vooruit kunnen en jullie dagelijks kunnen blijven voorzien van artikelen over Italië.

Hoogzomer is namelijk niet de beste tijd om reisreportages te maken: het licht is al vroeg te fel voor mooie foto’s, locals hebben vaak veel minder tijd en het is op sommige plekken soms te druk om mooie foto’s te maken (zonder al te veel mensen duidelijk in beeld te brengen).

Dat betekent niet dat het saaie maanden zijn, want gelukkig valt er ook dicht bij huis Italiaanse inspiratie te vinden. In deze blog delen we dan ook een paar Italiaanse favorieten dicht bij huis, waar we graag onze laptop openklappen of aanschuiven voor een lekkere lunch of een zomers diner. Met veel foto’s van Carola, die af en toe over Saskia’s schouders meekeek.

Een tour door Toscane
De eerste paar dagen van juli was Saskia nog even op reis. Na een bezoek aan de Lunigiana en Pietrasanta streek ze neer op het Toscaanse platteland en in Lucca, voor een laatste dosis Italië voor de zomerstop van start gaat.

Haar tips voor Vinci en Lucca staan al online, net als het verslag over Borgo San Giusto, het resort in het hart van Toscane waar ze twee nachtjes logeerde. De blogs over Pietrasanta en de Lunigiana volgen nog, daar wordt op dit moment hard aan gewerkt.

Schrijven, schrijven, schrijven
Ondanks de hoge temperaturen worden er tijdens de zomer bergen werk verzet. Zo is Annerike druk bezig met het schrijven van de artikelen over haar taalreis naar Sanremo en legt Erwin de laatste hand aan de blogs over zijn avonturen in Umbrië.

Willemijn duikt elke dag in de geschiedenis van het oude Rome, voor haar nieuwe boek. Haar succesvolle debuut, De opvolger, en de nieuwe verhaallijn spraken het Nederlands Letterenfonds zo aan, dat ze een beurs krijgt voor dit nieuwe boek. We zijn natuurlijk meer dan trots!

Ook Saskia is druk aan het schrijven. Nog niet aan haar nieuwe boek (daarover vertelt ze jullie binnenkort echt meer!), maar aan heel veel nieuwe blogs.

Italiaans-Amsterdamse adresjes
Saskia: ‘Ik was zo veel op reis dit voorjaar dat er tientallen nieuwe artikelen liggen te wachten om afgerond en gepubliceerd te worden. Heerlijk om dat met dit zonnige weer van de afgelopen weken te kunnen doen. De inspiratie komt dan ook gewoon achter mijn bureau bijna als vanzelf.

Naast veel schrijfwerk wijd ik me in de zomermaanden ook altijd aan wat technische klusjes achter de schermen, om ervoor te zorgen dat de website optimaal blijft functioneren en de toestroom van bezoekers als het goed is altijd en overal aan kan. Niet zo inspirerend als het schrijven van artikelen en nieuwsbrieven, maar ook dat hoort bij het hebben van een blog – en een sterke caffè uit de moka helpt me door die uren sleutelen heen.

Een flink deel van de dag besteed ik ook aan het beantwoorden van e-mails, met vragen van lezers die nog met vakantie gaan of die al in Italië zijn en ter plekke met prangende vragen zitten. Erg leuk om te zien dat jullie ook vanaf je vakantieadres op Ciao tutti naar inspiratie zoeken voor uitstapjes en volop gebruik maken van onze tips, stadswandelingen en reisgidsen.

Ook mijn boeken worden volop besteld. Er gaat bijna geen dag voorbij of ik ga naar het postkantoor om een nieuwe stapel gesigneerde boeken op de bus te doen. De eigenaren van de Bruna aan de Van Woustraat zetten nog nét niet de koffie klaar als ik binnenkom, maar mede dankzij hen worden alle boeken keurig bezorgd.

Voor de broodnodige afwisseling werk ik ook af en toe buiten de deur. Rond koffietijd ga ik dan het liefst naar Alberto Pozzetto, om de hoek van de Albert Cuypmarkt, voor een lekkere cappuccino en een inspirerend praatje over Italië (want iedereen is daar net zo dol op il belpaese als ik) voor ik me weer over mijn laptop buig.

Naast goede Italiaanse koffie hebben ze hier ook een hele vitrine vol lekkers, dus het gebeurt wel eens dat ik blijf zitten voor de lunch of voor ’s avonds een lekkere salade, een portie lasagne of een verse pasta meeneem. Alles is lekker, maar aanraders zijn vooral de truffellasagne, de verse pasta met ragù napoletano en de salade met bonen en linzen. Alsof een Italiaanse mamma in de pannen heeft staan roeren!

Je kunt hier overigens ook op z’n Italiaans ontbijten, met cornetti, taarten en andere dolci om de dag lekker zoet van start te laten gaan.

Op weg terug naar huis stop ik altijd even bij een van de groente- en fruitkramen op de Albert Cuypmarkt, voor een zak platte perziken, wat verse tomaten, een bosje kruiden of wat ik maar aan groente nodig heb om ’s avonds iets lekkers te maken.

Natuurlijk zoek ik ook af en toe een fijn Italiaans terras op (zeker met die hitte vorige week: het was op een gegeven moment dik 37 graden binnen, dus dan is wat frisse lucht na een dag stevig doortikken wel welkom).

Favoriet in de buurt is Renato’s Osteria. Niet alleen vanwege het gezellige terras op een net zo gezellig pleintje en de altijd gentilissimo bediening die bijna voelt als familie, maar ook vanwege de burrata (die is hier echt extreem lekker), de antipasti-plankjes (denk: truffelkaas, bruschetta, gegrilde groenten en meer van dat soort lekkers) en hun pasta’s.

Alsof je in een Romeinse keuken bent beland waar de amatriciana of carbonara naar traditioneel recept wordt gemaakt. Het is dat je hier veel Nederlands om je heen hoort, anders waan je je écht even in Rome. Datzelfde geldt overigens voor de pizza’s aan de overkant, bij Renato’s Pizzeria, mocht je daar meer van houden.

Een andere favoriet op loopafstand is Firma Pekelhaaring. Hier maak ik ook meestal mijn afspraken, zeker met Italianen. Je kunt hier namelijk ook tijdens de lunch gewoon een lekkere pasta bestellen – iets wat door de meeste Italianen toch meer gewaardeerd wordt dan een broodje kaas of een tosti.

Ik lunchte er bijvoorbeeld tijdens dit interview met Miriam Bunnik en ben er ook regelmatig te vinden voor werkbesprekingen en overleg met collega’s. Favoriet zijn de arancini (gefrituurde risottoballetjes met saffraan) als hapje bij de borrel of als voorafje, elke ravioli en gnocchi die op de kaart komt (de gerechten wisselen regelmatig, maar ik heb nog nooit een combinatie gehad die niet lekker was).

Nog een klein stukje verder lopen, net even de Amstel over, zit nog een grote favoriet: Ristorante Pepenero van gastheer pur sang Marco Spina. Reserveer hier een tafeltje, bestel in elk geval de antipasto misto en een mooi glas wijn en je begrijpt waarom ik hier na een dag schrijven meteen weer nieuwe energie opdoe.

Een laatste Italiaans-Amsterdams adresje waar je me regelmatig vindt als ik niet op reis ben: de ijssalon van Massimo. Na een ricotta/vijgenijsje kan ik er weer helemaal tegen. Sinds kort heeft Massimo ook Siciliaanse broodjes ijs op de kaart, maar die moet ik nog een keer proeven.’

Dubbel geslaagd
Het was dubbel feest deze maand, met twee geslaagden. Jadis, die elke maand verfrissende recepten voor jullie maakt, rondde haar opleiding Food Innovation aan de HAS in Den Bosch af met mooie cijfers. Dat vierden we bij Renato’s Osteria, met prosecco, een tafel vol lekker eten en heel veel ideeën voor nieuwe recepten (maar zonder een foto te maken, scusaci).

Ook stagiaire Annemarieke mocht haar diploma in ontvangst nemen. Voor ons was ze al meer dan geslaagd, want met de resultaten van haar lezersonderzoek zorgde ze voor heel veel nieuwe inspiratie, zowel inhoudelijk als technisch gezien. Natuurlijk gingen we haar even persoonlijk feliciteren, al moesten we daarvoor helemaal naar Groningen. Een feestelijk etentje volgt nog, want meteen na de diploma-uitreiking vertrok Annemarieke op vakantie naar, juist ja, Italië!

Een beetje vakantie
Nu het reizen even op een laag pitje staat nemen we ook de tijd om lekker veel boeken te lezen (om er vervolgens natuurlijk boekentips over te schrijven) tijdens de siësta. Heerlijk om je zo even in Italië te wanen en inspiratie op te doen voor nieuwe reizen.

Want voor na deze ‘zomerstop’ staan er al weer heel wat reizen gepland: naar Siena, Levanto, de Lunigiana, Salerno, Rome, Terracina, Lecce… Maar eerst nog een maand lekker veel schrijven, research doen en plannen maken!

Vragen over Ciao tutti
Naast veel vragen over Italië krijgen we van jullie ook regelmatig vragen over andere blogzaken. Gaan we met de auto of het vliegtuig naar Italië? Wat heb je nodig om een reisblog te starten? Wat is onmisbaar bij ons werk? Hoe komen we aan onze verhalen? Wat doen we als er onderweg geen wifi is? Het is slechts een greep uit de vragen die we via de mail met enige regelmaat gesteld krijgen.

Omdat we ook in augustus grotendeels gewoon vanuit Amsterdam aan het werk zijn, zullen we in de terugblik aan het einde van die maand ook een aantal van jullie achter-de-schermenvragen beantwoorden. Dus ben je benieuwd naar een bepaald aspect van Ciao tutti, mail ons dan gerust je vraag, wie weet zie je hem dan mét antwoord terug in de terugblik van augustus.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Dagelijks vers gemaakte pasta in Amsterdam bij Il Pastificio om zelf thuis klaar te maken

 2. Ja, die haal ik ook heel vaak inderdaad, heerlijk!

 3. Fantastisch dat verse eten op de markten. Ik verlang alweer terug. Geweldig artikel ook!

 4. Saskia, ik hoop dat je onderstaand leest Het is namelijk onmogelijk een telefoonnummer van juliie via 1840 te krijgen. Ik begrijp dat maar wil jullie als italiëkenners het volgende voorleggen
  -In Nederland is bij mijn weten maar één Italiaanse zender te beluisteren /bekijken. Voor iemand die zich in zijn Italiaanse vriendenkring verstaanbaar wil maken erg vervelend. Ik adviseer dan toch maar Caduta libera, de mis op zondagmorgen en I viaggi di cuore. Zou het niet bijzonder zijn wanneer er één kanaal de Nederlandse vertaling aanlevert, dan wil iedereen zo mogelijk morgen nog afreizen. Ma ar als je dat niet meer kunt: wat dan?Omroep Max benaderen om bij de programma’s van”knarse knarren op reis “een begeleidende serie rond een bepaalde streek in de prgrammering op te nemen? Een wedstrijd uitschrijven: wie schrijft het kerstverhaal 2022? Uiteraard in het Italiaans en met een mooie vertaling in het Nederlands
  -Ik reisde mogelijk in 2019 voor het laatst naar mijn geliefde Marche en stond op een dag in Fermo voor een gesloten theater, maar het was en bleef dicht. Zo jammer! Laat iemand uit de lezerskring er een uitgebreid artikel over schrijven. Ik stuur dit epistel ook naar Omroep Max; misschien kunnen jullie samenwerken

 5. Ciao Hans,

  op Ciao tutti kun je met ruim vijfduizend artikelen in woord en beeld naar Italië reizen, maar we maken – nog – geen televisieprogramma’s. Omroep Max mag ons altijd benaderen, maar daar is heel andere kennis – en vooral ook ander budget – voor nodig dan voor het schrijven van artikelen.

  Wat je aan Italiaanse zenders kunt bekijken, hangt af van je televisieaansluiting/abonnement. Via internet is gelukkig steeds meer te zien. Maar ook over dat aanbod / keuze voor zenders moet je niet bij ons zijn. Wij doen ons best om elke dag een mooi verhaal over Italië te delen, maar we hebben geen vinger in de pap bij Italiaanse en/of Nederlandse televisiezenders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *