Download gratis de Ciao tutti app

Arancini – Siciliaanse risottoballetjes die smaken naar meer

Dankzij de lekker lange Siciliaanse lunch is het voor Felice en haar reisgenoten het weten alweer tijd om weer de keuken in te duiken om nog meer lekkers klaar te maken voor het diner. Evelyn heeft ‘s middags al enkele voorbereidingen getroffen. Zo is de rijst al gekookt en heeft de ragù al uren op het vuur staan pruttelen.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Felice: ‘Vanavond staan er namelijk arancini op het menu. Dit zijn gefrituurde risottoballetjes – of beter gezegd risottoballen, want ze zijn behoorlijk groot. Ze zijn beroemd en berucht op Sicilië. Ze zijn namelijk zo lekker dat je er zeker meer wil als je er één gegeten hebt…

Voor het maken van deze arancini heb je nodig: 2 bollen buffelmozzarella | 1 kilo carnarolirijst | bechamelsaus | gekookte ham | ragù (bolognesesaus) | doperwtjes | paneermeel | bloem

SAMSUNG CSC

De rijst heeft die middag al gekookt en is dus klaar om gebruikt te worden. We wassen onze handen en staan klaar om balletjes te kneden. Dat vergt enige techniek: met een natte hand maak je een kommetje waarin je de rijst legt. Daarin doe je verschillende ingrediënten. Dit is naar eigen invulling, maar volgens Evelyn is het extra lekker met bechamelsaus, mozzarella, ham en doperwtjes. In de andere helft van de arancini in wording doen we warme ragù.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Met volle concentratie is iedereen aan het werk om zo mooi mogelijke balletjes te maken. Zodra de balletjes perfect rond zijn, worden ze gedoopt in een papje van bloem en water. Vervolgens nemen ze nog een bad in het fijne paneermeel.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Ten slotte worden de arancini in zonnebloemolie langzaam goudbruin gefrituurd. We staan allemaal naast de pan te kijken en kunnen bijna niet wachten om ze te mogen proeven. Ze liggen voor het grijpen als ze naast de pan uitlekken op papier, maar ze moeten nog een beetje afkoelen.

Samen met al het andere lekkers voor het diner worden de arancini op tafel gezet. Bij het licht van een volle maan staan de typische Siciliaanse risottoballen te pronken op tafel. Je raadt het al: ze zijn als eerste op!’

SAMSUNG CSC

Wil je ook genieten van een Siciliaanse kookreis? Op de website De smaak van Sicilië vind je alle data voor de komende maanden – voor een buonissimo viaggio naar een van de lekkerste plekjes van de laars.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *