Reizen door Italië

Relais Il Casale – bioresort tussen land en zee

Het laatste Ligurische ontbijt eten we niet aan zee, maar in de oase van rust die zich schuilhoudt in de heuvels vlak achter de mondaine boulevards. Ons laatste logeeradres is een bijzondere plek waar het heerlijk bijkomen is van alle indrukken van onze reis door Piemonte en Ligurië. Hier, tussen de fruit- en olijfbomen en met in de verte nog altijd uitzicht op de zee, laat je letterlijk al je zorgen van je afglijden. Familiehotel met sterren Bioresort Il Casale (vier sterren) biedt veel luxe (wellness, spa, beautybehandelingen, massages) maar heeft tegelijkertijd de fijne, ongedwongen sfeer van een familiehotel. Het …

Lees meer »

Olive taggiasche – de lekkerste olijven ter wereld komen uit Ligurië

Vanochtend ontdekten we chinotto, een van de onbekende lekkernijen van de regio Ligurië. Natuurlijk ontbreekt tijdens ons culinaire bezoek aan de regio ook de kleine, paars/groene lokale beroemdheid niet: de taggiasca-olijf. Velen noemen het een van de lekkerste olijven ter wereld… Dat moet geproefd worden! Antico Frantoio Sommariva Om alles te weten te komen over de taggiasca, brengen we een bezoek aan Antico Frantoio Sommariva, een oude olijfboerderij in het stadje Albenga. Hier wordt al meer dan honderd jaar olijfolie gemaakt. Olie op basis van de taggiasca-olijf, zo weten de kenners, is olijfolie van geweldige kwaliteit met een bijna fluwelen smaak, …

Lees meer »

Chinotto: een bijzonder drankje van citrusvruchten uit Ligurië

We weten bijna zeker dat je het nog nooit geproefd hebt: de chinotto. Dit kleine, geel- of oranjekleurige citrusvruchtje is een van de symbolen van Ligurië in het algemeen, en van de stad Savona in het bijzonder. Sommigen zullen bij het horen van het woord ‘chinotto’ denken aan een cola-achtig drankje. Dat kan kloppen: vooral in de jaren zestig en zeventig was de drank die werd gemaakt van de chinotto – die inderdaad de kleur, maar zeker niet de smaak van cola heeft – een tijdje mateloos populair over de hele wereld. Een beetje geschiedenis Rond 1500 kwam een avontuurlijke …

Lees meer »

Van street food tot stijlvolle lunch in Ligurië

Cibo di strada, oftewel street food, vind je in heel Italië. In Ligurië wordt het van oudsher vooral gemaakt en gegeten in de havensteden. Vissers, handelaren en andere zeelui gaan al eeuwen van en aan boord in de havenplaatsen van de regio, op zoek naar een snelle, vullende hap voor weinig. Op die manier ontstonden allerlei fritti, bijvoorbeeld gefrituurde kleine visjes, die gemakkelijk uit een papieren zak gegeten konden worden. Sommige specialiteiten van de straat groeiden uit tot ‘blijvertjes’, gerechten die werden opgenomen in de regionale keuken, zoals de focaccia genovese (uit Genua). Vandaag de dag is het aantal vissers …

Lees meer »

Wakker worden in Ligurië: Hotel Punta Est (Finale Ligure) & Villa della Pergola (Alassio)

Na de groene heuvels van de Langhe en Roero is het even wennen aan al dat blauw om ons heen… Ligurië, de kleine Italiaanse kustregio in het uiterste noordwesten van het land, maakt ons wakker met een geweldig uitzicht op de azuurblauwe zee. We mogen tijdens ons verblijf een aantal resorts uitproberen, die onderdeel uitmaken van de zogenaamde Fascinating Resorts – en dat betekent dat we steeds weer op een andere adembenemende plek van ons ontbijt kunnen genieten. Vandaag delen we alvast twee van deze pareltjes met jullie. En omdat zeker in dit geval beelden meer dan genoeg zeggen, doen …

Lees meer »

Buono, pulito, giusto: Slow Food uit Bra

In drie woorden weten de dames van Slow Food ons uit de doeken te doen waar de organisatie voor staat: buono, pulito, giusto (lekker, schoon en ‘goed’). We zijn zojuist gearriveerd in de stad Bra en bevinden ons nu op de binnenplaats van Osteria Boccondivino: de plek waar Carlo Petrini in 1986 met een paar vrienden Slow Food bedacht en opzette, als tegenhanger voor het zich steeds sneller verspreidende fenomeen fastfood. Lokale producten, maar ook de bijbehorende, vaak ambachtelijke productiemethoden en de hele plaatselijke cultuur die rondom een bepaalde streekspecialiteit is ontstaan, worden door Slow Food beschermd en soms regelrecht …

Lees meer »

Lang leve de Langhe – culinair paradijs in Piemonte

Als Piemonte het paradijs is voor foodies, dan zijn de heuvels van de Langhe en Roero in het zuidwesten van de regio de kers op de taart, het neusje van de zalm. Eigenlijk is het in drie woorden samen te vatten waar dit gebied voor staat: vino, tartufo, noccioli – wijn (Barolo, Barbera, Dolcetto, Barbaresco), truffel en hazelnoten. De druiven, de truffels en de noten: ze groeien op de heuvelruggen en in de bosrijke gebieden van de Langhe, zoals de streek gemakshalve wordt genoemd. De wijnstokken, struiken en bomen worden afgewisseld door idyllische dorpjes, kastelen, kerken en abdijen – een …

Lees meer »

Agriturismo Rivetto – bed, breakfast & Barolo

Of je nu bij ‘Nonno Sandro’ of ‘Zio Nando’ slaapt, de dag in Piemonte begint vanuit elke kamer van Agriturismo Rivetto met een geweldig uitzicht over het met wijnstokken gevulde ommeland. De hemel is strakblauw en Enrico Rivetto, die de vierde generatie van wijnmakers op dit landgoed representeert, staat al klaar om ons direct na het ontbijt mee te nemen op Rivetto-wijnreis. Honderd jaar Giovanni Rivetto begon meer dan honderd jaar geleden, in 1902. Zijn zoons Ercole en Nando namen het van hem over en gaven de kennis en ervaring op hun beurt weer door aan Sergio en Enrico – …

Lees meer »

Piemonte: paradijs voor foodies

Il paradiso dei buongustai, zo wordt de regio Piemonte in het noordwesten van Italië ook wel genoemd. Een Italiaans paradijs voor fijnproevers en foodies, en dat op maar 1100 kilometer van de Nederlandse grens! Vanaf het moment dat we de uitnodiging kregen om Piemonte in al haar geuren, kleuren en pracht te ontdekken, liep het water ons meteen in de mond… Hoe, wat waar Piemonte – pijeemonte – ligt, zoals de naam letterlijk verwoord, aan de voet van de bergen. Die bergen zijn natuurlijk de Alpen, en hun besneeuwde toppen vormen tijdens een reis door Piemonte steeds een prachtig decor …

Lees meer »

Ciao tutti on tour: Piemonte & Ligurië

Van de beste barolo tot lekkerste hazelnoottaart en van verse vis tot authentieke pesto all genovese: Willemijn ging voor Ciao tutti op ontdekkingsreis door de Italiaanse regio’s Piemonte en Ligurië, tijdens de bijzonder smakelijke bijeenkomst BITEG (Borsa Internazionale del Turismo EnoGastronomico). Deze hele week lees je haar verslag van de reis op Ciao tutti en kun je genieten van al het moois en lekkers dat ze onderweg tegenkwam. We trappen af met een fijne, zonnige impressie van de de reis in beeld: Ciao tutti on tour door Piemonte en Ligurië!

Lees meer »

Onbekende parel van Puglia: de Gargano

Ter gelegenheid van Willemijns prachtige nieuwe boek Puglia – reizen door de hak van de Italiaanse laars zet Paul Janssen vandaag in een gastblog een nog redelijk onbekend gedeelte van Puglia in het zonnetje: de Gargano. ‘Puglia is vooral bekend om de leuke kegelvormige trulli in Valle d’Itria, de prachtige barokke stad Lecce, het achthoekige kasteel Castel del Monte, de heerlijke wijnen en de passie voor alles wat met eten te maken heeft, de mooiste stranden en de witte stadjes. Maar ook de Gargano is echter een ongerepte juweel, ooit vastgegroeid aan het vasteland boven aan de hak van het …

Lees meer »

Meditatie in de bergen – Tenuta Kränzel

De tweede dag van onze reis door Zuid-Tirol begon met blote voeten in het nog vochtige gras, een warm zonnetje op ons gezicht, uitzicht op de majestueuze bergen om ons heen en een heerlijk ontspannen meditatie in de Labyrinttuin Kränzelhof. Om een beetje van de sfeer over te kunnen brengen via het scherm, presenteren we vanochtend vijf mooie – Italiaanse – quotes over meditatie, afgewisseld met wat foto’s van het meditatiemoment: La più alta forma di intelligenza umana è la capacità di osservare senza giudicare. Jiddu Krishnamurti Beato l’uomo che medita sulla sapienza e ragiona con l’intelligenza, e considera nel …

Lees meer »

Knödel – het hart van de Zuid-Tiroler kok

Hoewel we in Zuid-Tirol ook hebben genoten van risotto en pasta, wordt de traditionele primo hier gevormd door knödel: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Tijdens een bezoek aan Praag aten we ooit aardappelknödel, die niet in de smaak vielen – dus we werden niet direct enthousiast van de knödel-keuze in Zuid-Tirol. Deze balletjes waren echter meer dan smakelijk. Diep in hun hart zijn de inwoners van deze regio immers Italianen, dus koken kunnen ze – ook met knödel! Ook bij het eten komt de Italiaanse aard van de bevolking naar boven. Net …

Lees meer »

Pakkende koffers

Afgelopen tijd hebben we heel wat keren onze koffers in – en uitgepakt. Zo vaak dat we nog niet eens van alle belevenissen op alle verschillende bestemmingen verslag hebben kunnen doen. Vandaar dat we dat komende weken een beetje gaan inhalen, want wat we allemaal gedaan, gezien en geproefd hebben is te mooi, te bijzonder en te lekker om niet met jullie te delen. De komende dagen nemen we jullie alvast even mee naar Zuid-Tirol, voor de eerste blogs over de perstrip die Saskia vorige week maakte. Daarna komt Puglia aan bod, naar aanleiding van het nieuwe boek van Willemijn, …

Lees meer »

Al fresco – de mooiste fresco’s van Toscane

Tijdens onze reizen door Toscane vallen er met enige regelmaat schitterende fresco’s te bewonderen. Een uitzondering daargelaten zijn ze vaak redelijk goed bewaard gebleven. Bijzonder, zeker als je bedenkt dat een fresco makkelijk beschadigd kan raken of van de muur kan brokkelen. foto: Giovanni dall’Orto Het maken van deze fresco’s was een zeer intensief karwei. Anders dan bij een schilderij, kon de kunstenaar namelijk zeer moeilijk veranderingen aanbrengen aan wat er eenmaal op de muur stond. Ook moest hij van tevoren goed inschatten hoeveel werk hij op de dag die voor hem lag zou verrichten. Bij het maken van een fresco …

Lees meer »

Op de steigers van de Santa Croce

De afgelopen tijd werden de fresco’s van de Cappella Maggiore in de Santa Croce grondig gerestaureerd. De schilderingen van Agnolo Gaddi, die vertellen over de legende van het Ware Kruis, bieden schitterende oorlogsscènes, wonderen, processies en vooral veel prachtig geklede figuren, in de mooiste gewaden, soms zelfs met goudbrokaat als versiering. De fresco’s zijn normaal gesproken niet van heel dichtbij te bewonderen. De eerste reeks kun je vanaf de grond nog wel zien, maar de allerhoogste fresco’s kun je met moeite bekijken, laat staan tot in detail bestuderen. Dat was tot voor kort voorbehouden aan de restaurateurs. De steigers worden nu …

Lees meer »

Duivelse puntjes op de Duomo van Pisa

Een grappige wetenswaardigheid die we vanochtend in Pisa met eigen ogen zagen en die we jullie niet willen onthouden! Aan de zijkant van de Duomo, op de zijde die langs het Campo Santo loopt, is een stuk marmer te zien waarin allemaal kleine gaatjes zitten. Dat ziet er nogal vreemd uit, dus we waren heel benieuwd wat hier de oorzaak van zou zijn. Wat blijkt? Het verhaal wil dat deze gaatjes in het marmer zijn gemaakt door de nagels van de duivel, die de bouw van de kathedraal eigenhandig probeerde tegen te houden. Het schijnt overigens ook zo te zijn …

Lees meer »

Campo dei Miracoli – een wereld vol wonderen in Pisa

Wie Pisa bezoekt, kan niet om de Torre Pendente, Scheve Toren, heen. Maar hoe bijzonder deze toren ook is, op het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen, vind je nog veel meer moois. Wij gaan het straks live bekijken, na onze aankomst in Pisa, voor jullie alvast een virtueel verhaal over deze wereld vol wonderen – en een unieke kijk vanaf de Scheve Toren: foto’s: Massimo Lenzo Aan het andere uiteinde van het Veld der Wonderen staat het Battistero, de doopkapel. Met een omtrek van ruim 107 meter is dit de grootste doopkapel van heel Italië. Wanneer je het …

Lees meer »

De panter en de slak – de Palio van Siena

Siena is verdeeld in 17 verschillende contrade (wijken), met elk een eigen stukje stad, een eigen kerk, eigen contradaioli (wijkbewoners), een eigen fontein én een eigen dier. Van de wijk Pantera (panter) tot de wijk Chiocciola (slak met een huisje): het is overal in Siena één grote beestenboel, zeker net voor en op 2 juli en 16 augustus, de dagen dat de Palio di Siena, de beroemde paardenrace op het Piazza del Campo, wordt gehouden. Uiteraard wilden we jullie een kleurrijke kijk op de beroemdste paardenrace ter wereld niet onthouden. Geniet van onderstaand verslag van de voorbereidingen voor de Palio, …

Lees meer »

Pucci – patroonheilige uit Florence

Voor Nouveau schreef Saskia een artikel over Florence als modestad. Want hoewel je waarschijnlijk eerst aan Milaan en Rome denkt als je aan Italiaanse mode en haar ontwerpers denkt, is Florence van oudsher de stad die mode op de kaart zette. Hier werd de allereerste modeshow gehouden (waarover later een keer meer), hier liggen de wortels van een aantal beroemde modeontwerpers. Zo ook die van Emilio Pucci, die dankzij zijn kleurrijke prints in tal van patronen ook wel de naam patroonheilige verdient. Hij werd geboren in 1914, in een adellijke familie, zoals zijn volledige naam, Emilio Pucci di Barsento, duidelijk …

Lees meer »

Sant’Antimo – prachtige abdij bij Montalcino

Vorige week landde er met een plof een pakket op de deurmat. Nieuwsgierig naar de inhoud openden we de dikke kartonnen envelop, waar een forse, mooi uitgevoerde Capitoolgids in zat. Een gloednieuwe gids voor heel Italië, waarin gefocust wordt op een vakantie met de hele familie. We bladerden er even snel doorheen en waren al gauw verloren in de zee van leuke informatie die de gids bevat. Zo bevat bijna elke pagina een Kids’ corner, met leuke weetjes, quizvragen, speurtochten en andere activiteiten voor kinderen (die we stiekem zelf ook nog leuk vinden – dat wordt nog loten wie hem …

Lees meer »

San Miniato al Monte – kerk & kerkhof aan de voet van de adelaar

De San Miniato al Monte staat zoals de naam al zegt op een heuvel, aan de zuidkant van Florence, hoog boven de stad. De eerste kerk die de naam San Miniato kreeg, werd gebouwd in 1015, op de plek waar de heilige Minias zijn laatste adem uitblies. Minias was een van de vroege christenen. Hij zou vanwege zijn geloof zijn onthoofd door de Romeinse keizer Decius. Het verhaal wil dat Minias zijn hoofd oppakte, weer op zijn nek zette, de Arno overstak en de heuvel beklom, tot hij de plek bereikte waar in die tijd een oratorium voor Petrus lag. …

Lees meer »

De O van Giotto

Vanmiddag zoals beloofd een voorproefje uit De geheimen van Inferno. Het gaat niet direct over Dante zelf, maar over Giotto, die volgens Dante steeds beroemder werd: ‘Die hoogmoed vergt dat ik hier lasten draag, Ter loutering; wel heb ik mij gebogen Voor God, maar mijn bekering kwam te traag. IJdel de faam van ’t menselijk vermogen! Hoe kort maar bloeit zij aan de top wanneer Een tijd van neergang haar niet blijft verhogen! Kreeg Cimabue eerst de grootste eer, Als schilder, nu wordt Giotto meer geprezen, En wie hem voorging weet men amper meer.’ Purgatorio, canto 11, 88-96 Pijnlijk, de …

Lees meer »

Geheime gang over de Ponte Vecchio

Na de geheime liefde van gisteren onthullen we vandaag de toegang tot een geheime gang in het centrum van Florence? Een geheime gang? Ja, van het Palazzo Vecchio voert een geheime gang over de Ponte Vecchio naar het Palazzo Pitti. Over de brug De geheime gang is gebouwd in opdracht van Cosimo I, die zich niet langer onder ‘het gepeupel’ wilde begeven als hij de Arno over moest steken om van het Palazzo Pitti, waar de Medici-familie in die tijd woonde, naar het Palazzo Vecchio te gaan, waar hij werkte. Dat kwam niet alleen voort uit het feit dat hij …

Lees meer »