Reizen door Italië

Nuova Opera Rooms in Verona

Op zoek naar een logeeradres voor ons opera-avontuur in Verona, hadden we de moed bijna opgegeven. Niet alleen waren veel bed&breakfasts al vol of veel te duur, we vonden gewoonweg ook niet die B&B waarbij we meteen dachten: wauw, hier willen we elke ochtend wakker worden. We besloten er een nachtje over te slapen en het de volgende dag opnieuw te proberen. Toen bleek maar weer dat je de beste dingen niet vindt op het moment dat je ernaar zoekt, maar terwijl je andere dingen doet. Want terwijl we informatie opzochten over de opera in Verona, kwamen we terecht op …

Lees meer »

Verona with a view – de mooiste uitkijkpunten van de stad

Welkom in Verona! Vanochtend zijn we wakker geworden met Verona op ons netvlies. Letterlijk, want de ramen en het terras van Nuova Opera Rooms (ons verblijf de komende dagen, waarover we later uitgebreid verslag zullen doen) laten ons een schitterende blik op de stad zien. Een panorama stupenda! Gelukkig hoef je hier niet te logeren om te kunnen genieten van een net zo prachtig panorama. Verona biedt meer dan genoeg uitkijkpunten waar de stad aan je voeten ligt en vanwaar je het water van de Adige langs huizen en monumenten ziet stromen. We zetten de drie mooiste uitkijkpunten in Verona …

Lees meer »

De blozende trots van Zuid-Tirol

Wisten jullie dat één op de tien Europese appels afkomstig is uit Zuid-Tirol? Wij wisten dat tot voor kort niet, maar een wandeling door het Zuid-Tiroolse landschap liet ons kennismaken met uitgestrekte appelboomgaarden – en het lekkers dat ze opleveren. Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel 300 zonnige dagen per jaar toveren prachtige blosjes op de Zuid-Tiroolse appels. Net als voor de druiven is het klimaat in deze regio ideaal voor de appels. Dat zorgt ervoor dat er in deze regio maar liefst zo’n 8000 fruittelers wonen, die op meer dan 18.000 hectare zorg dragen voor …

Lees meer »

In de voetsporen van Sissi in Zuid-Tirol

Tijdens onze reis door Zuid-Tirol treden we in de voetsporen van de Oostenrijkse keizerin Sissi, die op 16 oktober 1870 haar intrek nam in Castel Trauttmansdorff in Merano. Samen met haar twee jaar oude dochtertje Marie Valerie en maar liefst honderdtwee bedienden woonde ze in het kasteel, om te kunnen genieten van de frisse – en helende – berglucht. Het schijnt dat er in die tijd zelfs een speciaal postkantoor werd opgericht in de stad, zodat de keizerin regelmatig een telegram naar Wenen kon laten sturen. De eerste keer bleef Sissi zo’n acht maanden. Ze wandelde door de schitterende tuinen …

Lees meer »

5 zalige culinaire feesten in Zuid-Tirol

Onze reis naar Zuid-Tirol kende vele hoogtepunten en een grande, grande finale. Of eigenlijk twee grande finales… Aan het einde van de tweede dag genoten we namelijk van een wijnproeverij in een van de vele schitterende wijngaarden, met een rondgang langs plaatselijke producenten die eindigde aan een lange tafel tussen de wijnranken. Een sfeervol verlichte wijngaard, spelende bambini, muziek, perfect gevulde pasta, bereid door de kok van het hotel waar we verbleven, die voor de gelegenheid ook naar de wijngaard was verkast – precies het Italië waar ons hart sneller van gaat kloppen. Als we nog niet overtuigd zouden zijn …

Lees meer »

Zuid-Tirol – genieten op niveau

Het is alweer even geleden dat we genoten van de Zuid-Tiroolse gastvrijheid en de specialiteiten die deze regio rijk is. Jullie hebben het grootste deel van onze ervaringen echter nog te goed, tijd dus voor een paar dagen Zuid-Tirol! Het beste van twee werelden Toegegeven, voordat we voet op Zuid-Tiroolse bodem zetten, hadden we een beetje gemengde gevoelens. Want de naam van dit stukje van Italië klinkt vast niet voor niets zo Duits. Na een paar uur bleek onze twijfel volledig ongegrond. Want ja, het gebied maakt pas sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog deel uit van Italië en …

Lees meer »

Simonetta Vespucci – de vrouw die Botticelli’s Venus haar gezicht gaf

De mooiste man van Florence is zonder enige twijfel Michelangelo’s David. Maar wie is de mooiste vrouw van Florence? Volgens ons is dat niemand minder dan Simonetta Vespucci, de jongedame die Botticelli’s Venus haar gezicht gaf: Uit het schuim van de zee Botticelli laat Venus, net als in de klassieke mythe, geboren worden uit het schuim van de zee. Dat schuim op de golven, dat door Botticelli fijntjes wordt weergegeven, zou afkomstig zijn van het zaad van Uranus, die door niemand minder dan zijn eigen zoon was ontmand. De golven omringen Venus, staand op een schitterende schelp, die door de …

Lees meer »

5x culinair genieten in Palermo

illustratie: Darwinek | Wikimedia Commons Een bezoek aan Sicilië staat hoog op ons verlanglijstje, maar vooralsnog verlekkeren we ons aan reisgidsen, websites en schitterende foto’s van het eiland. We waren dan ook blij verrast toen we van een van de leden van de Momondo community de vraag kregen of een blog over de lekkerste adressen van Palermo welkom was. Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen, want we willen graag weten waar we straks de smaak van Palermo het beste kunnen proeven. Proeven jullie alvast voor? Laat het ons dan weten – en ook andere Siciliëtips zijn meer dan …

Lees meer »

De onbekende David – de bronzen David van Donatello

Michelangelo’s David is misschien wel het beroemdste beeld ter wereld. Het is in elk geval het beroemdste beeld van Florence, dat zowel in marmer (op het Piazza della Signoria en in de Galleria dell’Accademia) als in brons (op het Piazzale del Michelangelo) dagelijks duizenden bewonderende blikken trekt. Florence herbergt echter nog een David – met eveneens een gespierd torso, een steen in de hand en een achterwerk om te aanbidden. Helaas is deze David veel minder bekend dan zijn marmeren broer, terwijl hij toch ook door een beroemd kunstenaar is gemaakt. De bronzen David, die te bewonderen is in het …

Lees meer »

Castiglion Fiorentino – Toscaanse charme in middeleeuws stadje

Van Roelie van der Marel kregen we via Facebook een meer dan enthousiast bericht. Ze was onlangs samen met haar echtgenoot op vakantie geweest in Castiglion Fiorentino, tussen Arezzo en Cortona. Ze waren er op uitnodiging van Italiaanse vrienden en vonden het er zo prachtig, dat ze hun ervaringen graag met jullie wilden delen. Dat kan natuurlijk, dus schreef Roelie dit heerlijke verslag, dat ons bijna meteen onze koffers doet pakken: ‘Voordat ik met mijn man trouwde, ging ik eens met een vriendin naar Italië. Het was direct liefde op het eerste gezicht, ik was helemaal verkocht. Sindsdien gingen we …

Lees meer »

L’Eroica – helden op witte paden

Terwijl de Tourliefhebbers zich elke dag verheugen op een nieuwe etappe of tijdrit, tellen wij af naar een van de meest bijzondere wielerraces ter wereld, die in oktober in Toscane wordt gereden: L’Eroica. Dit jaar extra bijzonder, omdat oud-collega Wouter is ingeloot en het bijzondere parcours mag afleggen. Het parcours is zo bijzonder omdat het de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, witte straten, voert. We hebben in juni een klein stukje van het parcours verkend, en het woord ‘straten’ is ietwat optimistisch voor de witte zand- en grindpaden die prachtig door de Toscaanse heuvels slingeren. Goede banden zijn dus …

Lees meer »

Tamerò – sfeervol restaurant aan het Piazza Santo Spirito in Florence

Het Piazza di Santo Spirito is een van onze favoriete plekken in Florence. De sfeer is hier altijd goed en er is altijd wat te zien en te beleven. ’s Ochtends wordt het plein bevolkt door oude dametjes die op hun kleinkinderen passen. Terwijl de kinderen rond de fontein scharrelen of de duiven opjagen, kletsen de dames bij en bespreken ze alle nieuwe buurtroddels. Dat duurt uren, totdat de voorbereiding van de lunch hen naar huis roept. Ook staan er elke ochtend marktkraampjes, met groente en fruit, kleding, biologische honing en soms ook biologisch bier. Genoeg om een lekkere lunch …

Lees meer »

Saskia’s eerste kennismaking met Florence

Tien jaar geleden maakte Saskia voor de eerste keer kennis met Florence. Zoals we gisteren beloofden, vandaag een klein fragment uit haar dagboek van toen, een soort Ciao tutti avant la lettre 😉 Alle fragmenten zijn van dinsdag 1 juli 2003: 9.25 uur Zittend op de trappen van de Duomo bekijk ik de stad die de komende maanden mijn thuis is. De zon schijnt volop, auto’s en scooters razen voorbij, toeristen en bedelaars bevolken het plein voor de kerk. De eerste ‘les’ zit er al op, een examen en een gesprek om te kijken hoeveel Italiaans je al beheerst. Om …

Lees meer »

Al vijftien jaar verliefd op Italië…

Vandaag is een memorabele dag. Precies vijftien jaar geleden stak Saskia voor het eerst de sleutels in het slot van haar nieuwe onderkomen, een studentenkamer in Tilburg. Een kleine kamer, met een felgele muur en uitzicht op de supermarkt aan de overkant. Een kamer waar de heimwee vooral de eerste weken hard toesloeg. Geen heimwee naar Limburg, nee, Saskia had vooral heimwee naar het nog diepere zuiden – naar Italië, waar ze kort ervoor voor het eerst haar hart had verloren. Het was liefde op het eerste gezicht geweest, daar in Rome, of beter nog: liefde met de eerste ademteug. …

Lees meer »

Paolina Bonaparte: mannenverslindster pur sang

Jolie Jacobs verloor haar hart aan Rome – en vooral aan de liefdesverhalen die met de stad verbonden zijn. Voor Ciao tutti schrijft ze over een van de grootste mannenverslindsters bij uitstek: Paolina Bonaparte: ‘Rome is druk, luidruchtig en chaotisch. Niet in de laatste plaats door wild voorbij racende scooters of Fiatjes 500. En probeer maar eens de busladingen toeristen te ontwijken als je zelf de stad wil ontdekken. Er is bijna geen ontsnappen aan het ‘levendige karakter’ van de stad. Maar wil je het toch proberen, neem dan een van de kleine busjes richting Villa Borghese. Dit park is …

Lees meer »

Finalborgo – een van de mooiste dorpjes van Ligurië

Het is wel heel toepasselijk: onze geweldige reis door Piemonte en Ligurië eindigt in een dorpje met de veelzeggende naam Finalborgo – ‘het laatste dorp’. Finalborgo is een van de borghi più belli d’Italia, mooiste dorpjes van Italië. Een absolute aanrader voor wie vakantie viert in Ligurië, maar ook eens een dagje iets anders wil dan aan zee liggen! Het historisch centrum is helemaal autovrij: je parkeert buiten de muren en treedt via de mooi gedecoreerde toegangspoort het oude stadje binnen. Finalborgo was eens, tussen 1162 en 1797, de hoofdstad van het soevereine markizaat Finale. Nu kun je er heerlijk slenteren door de oude straatjes, die …

Lees meer »

Relais Il Casale – bioresort tussen land en zee

Het laatste Ligurische ontbijt eten we niet aan zee, maar in de oase van rust die zich schuilhoudt in de heuvels vlak achter de mondaine boulevards. Ons laatste logeeradres is een bijzondere plek waar het heerlijk bijkomen is van alle indrukken van onze reis door Piemonte en Ligurië. Hier, tussen de fruit- en olijfbomen en met in de verte nog altijd uitzicht op de zee, laat je letterlijk al je zorgen van je afglijden. Familiehotel met sterren Bioresort Il Casale (vier sterren) biedt veel luxe (wellness, spa, beautybehandelingen, massages) maar heeft tegelijkertijd de fijne, ongedwongen sfeer van een familiehotel. Het …

Lees meer »

Olive taggiasche – de lekkerste olijven ter wereld komen uit Ligurië

Vanochtend ontdekten we chinotto, een van de onbekende lekkernijen van de regio Ligurië. Natuurlijk ontbreekt tijdens ons culinaire bezoek aan de regio ook de kleine, paars/groene lokale beroemdheid niet: de taggiasca-olijf. Velen noemen het een van de lekkerste olijven ter wereld… Dat moet geproefd worden! Antico Frantoio Sommariva Om alles te weten te komen over de taggiasca, brengen we een bezoek aan Antico Frantoio Sommariva, een oude olijfboerderij in het stadje Albenga. Hier wordt al meer dan honderd jaar olijfolie gemaakt. Olie op basis van de taggiasca-olijf, zo weten de kenners, is olijfolie van geweldige kwaliteit met een bijna fluwelen smaak, …

Lees meer »

Chinotto: een bijzonder drankje van citrusvruchten uit Ligurië

We weten bijna zeker dat je het nog nooit geproefd hebt: de chinotto. Dit kleine, geel- of oranjekleurige citrusvruchtje is een van de symbolen van Ligurië in het algemeen, en van de stad Savona in het bijzonder. Sommigen zullen bij het horen van het woord ‘chinotto’ denken aan een cola-achtig drankje. Dat kan kloppen: vooral in de jaren zestig en zeventig was de drank die werd gemaakt van de chinotto – die inderdaad de kleur, maar zeker niet de smaak van cola heeft – een tijdje mateloos populair over de hele wereld. Een beetje geschiedenis Rond 1500 kwam een avontuurlijke …

Lees meer »

Van street food tot stijlvolle lunch in Ligurië

Cibo di strada, oftewel street food, vind je in heel Italië. In Ligurië wordt het van oudsher vooral gemaakt en gegeten in de havensteden. Vissers, handelaren en andere zeelui gaan al eeuwen van en aan boord in de havenplaatsen van de regio, op zoek naar een snelle, vullende hap voor weinig. Op die manier ontstonden allerlei fritti, bijvoorbeeld gefrituurde kleine visjes, die gemakkelijk uit een papieren zak gegeten konden worden. Sommige specialiteiten van de straat groeiden uit tot ‘blijvertjes’, gerechten die werden opgenomen in de regionale keuken, zoals de focaccia genovese (uit Genua). Vandaag de dag is het aantal vissers …

Lees meer »

Wakker worden in Ligurië: Hotel Punta Est (Finale Ligure) & Villa della Pergola (Alassio)

Na de groene heuvels van de Langhe en Roero is het even wennen aan al dat blauw om ons heen… Ligurië, de kleine Italiaanse kustregio in het uiterste noordwesten van het land, maakt ons wakker met een geweldig uitzicht op de azuurblauwe zee. We mogen tijdens ons verblijf een aantal resorts uitproberen, die onderdeel uitmaken van de zogenaamde Fascinating Resorts – en dat betekent dat we steeds weer op een andere adembenemende plek van ons ontbijt kunnen genieten. Vandaag delen we alvast twee van deze pareltjes met jullie. En omdat zeker in dit geval beelden meer dan genoeg zeggen, doen …

Lees meer »

Buono, pulito, giusto: Slow Food uit Bra

In drie woorden weten de dames van Slow Food ons uit de doeken te doen waar de organisatie voor staat: buono, pulito, giusto (lekker, schoon en ‘goed’). We zijn zojuist gearriveerd in de stad Bra en bevinden ons nu op de binnenplaats van Osteria Boccondivino: de plek waar Carlo Petrini in 1986 met een paar vrienden Slow Food bedacht en opzette, als tegenhanger voor het zich steeds sneller verspreidende fenomeen fastfood. Lokale producten, maar ook de bijbehorende, vaak ambachtelijke productiemethoden en de hele plaatselijke cultuur die rondom een bepaalde streekspecialiteit is ontstaan, worden door Slow Food beschermd en soms regelrecht …

Lees meer »

Lang leve de Langhe – culinair paradijs in Piemonte

Als Piemonte het paradijs is voor foodies, dan zijn de heuvels van de Langhe en Roero in het zuidwesten van de regio de kers op de taart, het neusje van de zalm. Eigenlijk is het in drie woorden samen te vatten waar dit gebied voor staat: vino, tartufo, noccioli – wijn (Barolo, Barbera, Dolcetto, Barbaresco), truffel en hazelnoten. De druiven, de truffels en de noten: ze groeien op de heuvelruggen en in de bosrijke gebieden van de Langhe, zoals de streek gemakshalve wordt genoemd. De wijnstokken, struiken en bomen worden afgewisseld door idyllische dorpjes, kastelen, kerken en abdijen – een …

Lees meer »

Agriturismo Rivetto – bed, breakfast & Barolo

Of je nu bij ‘Nonno Sandro’ of ‘Zio Nando’ slaapt, de dag in Piemonte begint vanuit elke kamer van Agriturismo Rivetto met een geweldig uitzicht over het met wijnstokken gevulde ommeland. De hemel is strakblauw en Enrico Rivetto, die de vierde generatie van wijnmakers op dit landgoed representeert, staat al klaar om ons direct na het ontbijt mee te nemen op Rivetto-wijnreis. Honderd jaar Giovanni Rivetto begon meer dan honderd jaar geleden, in 1902. Zijn zoons Ercole en Nando namen het van hem over en gaven de kennis en ervaring op hun beurt weer door aan Sergio en Enrico – …

Lees meer »