Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het vakmanschap van Bonfanti in Bassano del Grappa

Na een heerlijke dag in Bassano del Grappa gaan Paul en zijn oom Piet de oude Lancia Astura van Piet bekijken in de garage van Francesco Bonfanti, waar hij door vaklui wordt gerestaureerd. Bonfanti is een garagebedrijf dat is gespecialiseerd in de restauratie van oldtimers en zich daar uitsluitend mee bezighoudt.

Bonfanti-Bassano-del-Grappa-17

Paul: ‘Het gaat hierbij om zeer waardevolle auto’s, dus er heerst geen tijdsdruk of een mentaliteit van ‘uurtje factuurtje’ maar puur ouderwets vakmanschap, liefde voor het vak en eindeloos geduld. Restauraties voor de tijdsduur van een jaar of langer zijn eerder regel dan uitzondering.

Zo ook met de Lancia Astura van Piet. Deze is nu al een jaar in restauratie bij Bonfanti. De reden dat we naar Bassano gekomen zijn, is dat ze de motor eindelijk draaiende hebben gekregen en Piet dit dolgraag met eigen ogen wil komen aanschouwen. Bij binnenkomst staat de Lancia al op ons te wachten. Alhoewel, veel meer dan een chassis en een motorblok is er niet te zien. Maar hij start meteen en door het gebrek aan dempers maakt hij een enorm brullend geluid. Piets ogen beginnen meteen helemaal te glimmen en hij is helemaal enthousiast!

Bonfanti-Bassano-del-Grappa Bonfanti-Bassano-del-Grappa-2 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-3

Het plaatwerk (carrosserie) van deze unieke auto uit 1931 wordt straks (over een paar maanden) door een ander gespecialiseerd bedrijf in de buurt van Venetië op het chassis gebouwd, volgens een ontwerp van Pinin Farina. ‘Voordat de auto dus helemaal klaar is, zijn we makkelijk weer een jaar verder,’ zegt Piet. ‘De binnen carrosserie voor deze auto bestond volledig uit essenhout – waarvan geen onderdeel recht was. Dat was na ruim tachtig jaar volledig rot en moet dus vervangen worden. Daarvoor moet de binnen carrosserie tot op de millimeter nauwkeurig nagebouwd worden, voordat het originele plaatwerk ertegenaan gemaakt kan worden. Een mega-klus!’

Elke oldtimer wordt door Bonfanti tot aan het laatste schroefje uit elkaar gehaald en vervolgens wordt werkelijk álles wat niet meer deugt vervangen door nieuwe, maar authentieke onderdelen, zodat de auto weer helemaal in de originele staat teruggebracht wordt. Het kan zelfs zo zijn dat onderdelen die nergens meer vandaan gehaald kunnen worden, nagemaakt moeten worden.

Bonfanti-Bassano-del-Grappa-4

Als we een kijkje nemen in de garage, zien we de ene na de andere prachtige oldtimer staan: zeldzame Alfa Romeo’s, Lancia’s en Ferrari’s (nog van voor de oorlog) staan zij aan zij opgesteld alsof het een gewoon garagebedrijf betreft. Maar de auto’s zijn stuk voor stuk zeer waardevolle pareltjes die vanuit de hele wereld hier naartoe gebracht worden voor een restauratie. Bonfanti is een begrip in de internationale restauratiewereld.

Bonfanti-Bassano-del-Grappa-5 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-6 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-7 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-8 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-9 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-10

Francesco heeft het bedrijf van zijn vader Gigi (op onderstaande foto) overgenomen. Als kind was hij al hele dagen in de garage te vinden. Dat hij pas trouwde toen hij achter in de dertig was, is puur te wijten aan het feit dat hij dag en nacht in de garage aanwezig was en geen tijd had voor een serieuze relatie. Nu is hij eindelijk een beetje tot bezinning gekomen en heeft hij een lieve vrouw en een zoontje – dat natuurlijk graag met auto’s speelt.

Bonfanti-Bassano-del-Grappa-11

We krijgen een kleine rondleiding van Francesco. Werkelijk alles ademt nostalgie en hunkering naar vervlogen tijden. Foto’s, posters en oorkondes aan de muur geven de indruk alsof de tijd stil heeft gestaan. Overal zien we merkborden van beroemde Italiaanse automerken en ontwerpers/carrosseriebouwers zoals Pinin Farina.

Bonfanti-Bassano-del-Grappa-12 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-13Francesco met zijn vader Gigi op de Ponte Vecchio in Bassano del Grappa

Italiaanse autofabrieken als Lancia, Fiat, Alfa Romeo, Ferrari en Maserati bouwden eerst alleen het kale chassis met de motor, waarna dat door carrosseriebouwers als Boneschi, Bertone, Zagato of Pinin Farina van een carrosserie werd voorzien. Carrozzeria Pinin Farina werd in 1930 in Turijn opgericht door Battista ‘Pinin’ Farina en is tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor wereldberoemde ontwerpen van onder andere de auto’s van Ferrari.

De garage is eigenlijk meer een, ietwat stoffig, automuseum. De ene na de andere beauty staat tussen de rekken met onderdelen geparkeerd. Voor echte autoliefhebbers zoals oom Piet moet het een walhalla zijn.

Het absolute pronkstuk is de Alfa Romeo 6C 2300 Mille Miglia Berlinetta Touring Superleggera uit 1938. Dit familiestuk, dat inmiddels alle denkbare prijzen op verschillende internationale concoursen in de wacht heeft weten te slepen, staat achteloos achter in de loods. Zelfs in het halfdonker en tussen andere voertuigen zie ik dat dit een prachtige, unieke auto is.

Bonfanti-Bassano-del-Grappa-14 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-15

Francesco biedt aan om hem naar buiten te rijden zodat we hem in volle glorie kunnen aanschouwen. Eenmaal buiten zie we – ondanks het stof – de ongeëvenaarde schoonheid van het werk van de ontwerpers. De ronde lijnen, de imposante voorkant en de half bedekte achterwielen maken het tot een prachtexemplaar.

Alle auto’s, maar vooral deze, maken diepe indruk op me en voor even ben ik helemaal alleen met de auto. Ik mag van alle kanten foto’s maken, van buiten en van binnen en als ik de sleutel omdraai kan ik er zo mee weg rijden, met deze auto die, door zijn zeldzaamheid, een astronomische waarde vertegenwoordigt…

Bonfanti-Bassano-del-Grappa-16 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-18 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-19 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-20 Bonfanti-Bassano-del-Grappa-21

Het was voor Piet meer dan de moeite waard om zijn gerestaureerde Lancia Astura te komen, maar voor mij was het net zo bijzonder. Wat een ervaring om mee te mogen kijken bij Bonfanti – en even weg te dromen bij een eigen oldtimer.’

Fan van oldtimers en Italiaanse auto’s? In Bassano del Grappa heeft Gigi Bonfanti een schitterend museum nagelaten om alle auto’s die ooit in zijn bezit waren aan het publiek te tonen. Dit Museo Bonfanti vind je aan de Via Torino 2. Da non perdere!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *