Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Osteria H2O – dineren met uitzicht op het Gardameer

Om het verschijnen van de Special Garda Slow & More te vieren, genoten Saskia en An van een heerlijk dagje op het Gardameer, dat ze afsloten bij misschien wel het fijnste restaurant aan het Gardameer: Osteria H2O.

Saskia-An-Gardameer

Meteen bij binnenkomst zijn we al onder de indruk van het prachtige uitzicht. Het meer ligt aan je voeten, zeker als je plaats neemt op het terras. Maar ook binnen schittert het blauwe water je tegemoet. Terwijl de avond valt, worden er steeds meer lichtjes weerspiegeld in het water. Als de maan zich laat zien, maakt dat de bijzondere sfeer helemaal af.

Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (4) Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (12)

We zouden uren naar het uitzicht kunnen kijken, maar ook het interieur verdient aandacht. De combinatie van puur hout en witte accessoires zorgt voor een eenvoudige maar trendy inrichting. Semplicemente sofisticato, eenvoudig verfijnd – en dat geldt ook voor de menukaart van deze osteria. Fijn is dat de kaart hier ook helemaal in het Nederlands beschikbaar is (en nog heel netjes vertaald ook).

Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (5) Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (6)

De keuze voor het voorgerecht is snel gemaakt. Bij Osteria H2O moet je namelijk eigenlijk wel de plaatselijke zoetwatervis coregone all’olio di Moniga (marene met olijfolie van Moniga) proberen. Deze bijzonder smakelijke vis zwemt in het Gardameer zwemt maar mag hier spartelen in een hoge kwaliteit lokale olijfolie.

Dat klinkt al bijzonder op de kaart, maar als het voorgerecht geserveerd wordt, zetten we grote ogen op. Dit is geen eten meer, dit is kunst!

Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (9)

We drinken er een Chiaretto bij – samen met de coregone een gouden duo. Daarna stappen we over op Lugana, maar de wijnkaart heeft nog heel veel meer moois te bieden. Er is een uitgebreide keuze aan lokale wijnen, van Franciacorta tot Bardolino, van Gropello tot Valpolicella.

Op het menu prijkt ook verder vooral vis, met zoveel lekkers dat we bijna niet weten wat te kiezen. Als je houdt van oesters en vistartaar is dit overigens ook the place to be, we zagen ze niet eerder zo vers.

We staan elke keer weer versteld van de presentatie. Steeds simpel maar subliem, steeds verrassend en nooit té. Uiteraard gaat het vooral om de smaak, maar het oog wil ook wat – en in beide gevallen weet de chef ons elke gang opnieuw te verrassen.

Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (7) Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (8)

Voor wie geen keuze kan maken uit de gerechten, zijn er overigens verschillende menu’s. Je hoeft dan alleen te kiezen welk menu je wil: het Menù Solo Primo (met enkel primi) het Menù Terra (met vleesgerechten), het Menù Lago (met vis uit het Gardameer), het Menù Mare (met vis uit zee), het Menù A tutto crudo di mare (met crudités) of een verrassingsmenu van de chef.

Verrassen doet de chef overigens bij elke gang. Maar echt perplex staan we van de toetjes. Er staan tal van bijzondere toetjes bereid met stikstof op de kaart, maar we laten ons verleiden door het dessert met de klinkende naam Ricordo d’infanzia. Letterlijk betekent dit jeugdherinnering. Voor noorderlingen gaat de jeugdherinnering aan een toetje misschien niet verder dan een vlaflip of aardbeien met slagroom, deze chef moet een heerlijke jeugd hebben gehad. Zijn zoete herinnering blijkt een droom van een dessert, dat klinkt en smaakt als poëzie.

Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (11)

Tijdens de koffie praten we nog even na met de chef en de gastheer. We complimenteren hen niet alleen met de gerechten die hij uit zijn keuken tovert, maar ook met de fijne sfeer die er hangt. Al meteen bij het binnenkomen word je hier in de watten gelegd en krijg je alle aandacht van het personeel, dat de hele avond door aan de kleinste details denkt.

Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (1) Osteria-H2O-Moniga-del-Garda (2)

Ook genieten van een culinaire avond bij Osteria H2O? Je vindt de osteria aan de Via Pergola 10 in Moniga del Garda.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *