Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van de smaak van het Gardameer

‘Mi piace conoscere la storia di un alimento e del luogo da cui proviene, mi piace immaginare le mani di chi l’ha coltivato, trasportato, manipolato, cucinato, prima che mi venga servito,’ aldus Carlo Petrini, de oprichter van de Slow Food-beweging (‘Ik ken graag de geschiedenis van een voedingsmiddel en de plek waar het vandaag komt, ik hou ervan om me in te beelden wie het geteeld, vervoerd, bewerkt en klaargemaakt heeft alvorens het wordt opgediend’).

Manestrini-olijfolie-Gardameer (9)Manestrini-olijfolie-Gardameer (8)

De Vlaamse An van Garda Slow & More is het helemaal eens met deze uitspraak. Tijdens de Food & Wine Experience tour Gusto die onlangs werd georganiseerd door Brescia Tourism, proefde ze van de verschillende smaken van het Gardameer. Maak jij ook graag kennis met de heerlijke streekproducten van het Gardameer? An deelt 5 Slow & More tips.

Podere-Selva-Capuzza-Gardameer-wijn (2)Brescia-con-Gusto (1)

Proef de lekkerste wijnen rondom het meer
Proef bij Podere Selva Capuzza in San Martino della Battaglia de wijn Dunant, een Garda Classico Rosso. De naam van de wijn verwijst naar Henry Dunant, die getuige was van de bloedige Slag bij Solferino en San Martino en zo op het idee kwam om het Rode Kruis op te richten.

Rondom het Gardameer kun je natuurlijk nog veel meer wijnhuizen bezoeken. Ze produceren naast rode wijn ook witte wijn en rosé. Langs de Strada dei Vini e dei Sapori del Garda kun je volop proeven!

Podere-Selva-Capuzza-Gardameer-wijn (3)

Bezoek een olijfoliemolen
Bij olijfolieboer Manestrini in Soiano del Lago kreeg An een rondleiding door de olijfgaard. Manestrini maakt extra vergine olijfolie die het DOP-kwaliteitslabel (Denominazione di Origine Protetta) mag dragen, omdat de olijfolie voor honderd procent met olijven uit de streek rond het Gardameer wordt gemaakt en omdat ook het productieproces aan het meer plaatsvindt. An proefde olijfolie op basis van Casaliva-olijven en olijfolie gemaakt van Leccino-olijven, twee plaatselijke variëteiten die door Manestrini worden omgetoverd tot groen goud.

Manestrini-olijfolie-Gardameer (2) Manestrini-olijfolie-Gardameer (6) Manestrini-olijfolie-Gardameer (6a) Manestrini-olijfolie-Gardameer (10)

Wil je tijdens je vakantie aan het Gardameer ook olijfolie proeven? Op de website van het Consorzio di Tutela Olio Garda DOP vind je een lijst van de belangrijkste Garda DOP-olijfolieproducenten.

Manestrini-olijfolie-Gardameer (7)

Slow Food-formaggi
In de buurt van het Gardameer vind je heel wat heerlijke kazen, zoals Grana Padano, Provolone Valpadana, Valtènesì en Tremosine. Tijdens een kaasproeverij maakte An kennis met twee beroemde Slow Food-kazen: Fatulì, een artisanale geitenkaas die gerookt wordt met takjes van jeneverbessen, en Bagòss, een intens gele kaas die zijn kleur dankt aan de toevoeging van saffraan. Beide kazen hebben een aparte maar zeer lekkere smaak, die de kaasmakers je graag laten proeven.

kaas-Gardameer-1foto: Bagoss Bagolino

Lekkere lokale recepten
Vaak willen mensen graag weten waar ze typisch Italiaans kunnen eten. Het antwoord is niet zo eenvoudig, want dé Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet. Elke regio, elke provincie, elke streek en zelfs elk dorpje heeft zijn eigen lokale recepten.

Zo ook aan het Gardameer; elk stadje heeft zijn eigen specialiteiten, zijn eigen recepten. Bij restaurant Il Rivale in Padenghe del Garda staat er vooral verse vis uit het Gardameer op het menu. An genoot er van gegrilde snoekbaars met geroosterde polenta en giardiniera als voorgerecht, van bigoli en viscarbonara als primo, van baarsfilet met fiocchi di patate en citrusmayonaise als secondo en een sorbet met lokale kruiden en munt als toetje.

Il-Rivale-Padenghe-del-Garda (1) Il-Rivale-Padenghe-del-Garda (1a) Il-Rivale-Padenghe-del-Garda (2) Il-Rivale-Padenghe-del-Garda (3)

Duik zelf de keuken in!
Om ook na je vakantie nog van de heerlijke keuken van het Gardameer te kunnen genieten, is een kookcursus ter plaatse een goed idee. An leerde tijdens een kookworkshop hoe je tagliatelle en malfatti, een soort gnocchi, maakt. Het is een aangename en ontspannen ervaring: zelf de bloem en de eieren bewerken, het mengsel goed kneden om daarna met geduld en toewijding pasta te maken…

kookworkshop-Gardameer-pasta (2) kookworkshop-Gardameer-pasta (4) kookworkshop-Gardameer-pasta (5)

Nog gemakkelijker zijn de malfatti, op basis van kaas, brood en kruiden. Zoals de naam al zegt (malfatti betekent ‘slecht gemaakt’) hoeven deze gnocchi immers niet perfect zijn. Smaken doen ze ook als ze een beetje misvormd zijn…

kookworkshop-Gardameer-malfatti

Brescia con Gusto
Nog een extra tip voor wie in juni aan het Gardameer verblijft. Dan viert men in Brescia namelijk het culinaire event Brescia con Gusto. Tijdens deze culinaire beleving kun je een aantal eno-gastronomische wandelingen door de stad maken. De routes worden samengesteld door lokale producenten, eetgelegenheden en wijnhuizen. Langs elk parcours geniet je van een perfecte combinatie van specialiteiten van eigen bodem en bijpassende wijnen. Gustissimo!

Brescia-con-Gusto (1a) Brescia-con-Gusto (3)Brescia-con-Gusto (2)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Waar kun je aan het gardameer koken?

 2. Ciao Lien, deze vraag begrijp ik eerlijk gezegd niet zo heel goed. Wat bedoel je precies?

 3. Ik las dat an een kookworkshop heeft gevolgd rondom Gardameer. Ik wil dit ook graag met 6 volwassenen doen.
  Kunnen jullie mij vertellen waar het was? Adres? Website?

  Alvast bedankt!
  Groet,
  Cindy Tol

 4. Ciao Cindy,
  dat kun je het best even bij An navragen, via info@gardaslowandmore.com
  Hartelijks,
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *