Home » Reizen door Italië » Florence » Kaart van de Hel
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kaart van de Hel

Goed nieuws! Van Saskia’s boek De geheimen van Inferno is inmiddels een tweede druk verschenen! Dat komt mede doordat boekhandelaars zo enthousiast zijn, dat ze het boek een prominente plek geven, meteen naast Dan Brown, die in veel boekhandels nog de nummer 1-positie bekleedt. Zo zag het er vorige week uit bij de Bruna om de hoek:

Inferno-Bruna
Bij de Standaard Boekhandel in Hasselt struikelden we bijna over Saskia’s boek:

Inferno-Standaard

De geheimen van Inferno is daar een van de zomerse actieboeken – en als zodanig is het tot en met 17 augustus met korting verkrijgbaar. Bij de kassa lag een hele stapel speciale boekenleggers met De geheimen van Inferno:

boekenleggers

We mochten een stapel meenemen, dus iedereen die komende weken een exemplaar van het boek bestelt, krijgt er als extraatje een boekenlegger bij.

Om al dat goede nieuws te vieren, trakteren we jullie vandaag op een fragment uit het boek, over een kunstwerk van Botticelli, de schilder van De geboorte van Venus, dat we gisteren lieten zien. Botticelli schilderde namelijk ook de zogenaamde Mappa dell’Inferno, Kaart van de Hel:

Botticelli-Mappa-Inferno

‘De laserpointer die in de cilinder zit, projecteert La Mappa dell’Inferno van Sandro Botticelli op de muur, een schilderwerk dat de structuur van de hel volgens Dante weergeeft, in een soort trechter met steeds smallere kringen, die eindigen in het centrum van de hel, waar Satan zetelt.

Dan Brown beschrijft La Mappa dell’Inferno als ‘een onderaardse trechter, een akelig, ondergronds landschap van vuur en zwavel, een open riool vol monsters, met Satan zelf in het middelpunt.’ Volgens Langdon ‘geeft geen kaart Dantes hel zo compleet en nauwkeurig weer als die van Sandro Botticelli’. Hij vervolgt: ‘In tegenstelling tot sommige andere kunstenaars bleef Botticelli in zijn weergave buitengewoon trouw aan Dantes tekst.

Sterker nog, hij besteedde zoveel tijd aan het lezen van Dantes werk dat de beroemde kunsthistoricus Giorgio Vasari schreef dat Botticelli’s obsessie met Dante leidde tot “ernstige problemen met zijn broodwinning”. Botticelli heeft meer dan twintig werken geschilderd die door Dante zijn geïnspireerd, en daarvan is deze kaart het bekendste.’

Vlak voor het einde van de hel, in de voorlaatste kring, bevinden zich de Malebolge, de ‘kwade grachten’. Op de geprojecteerde kaart van de hel zien Robert Langdon en Sienna Brooks hier wat Langdon eerder in een visioen zag: een paar benen die uit de aarde steken, samen met de letter R – die niet op het oorspronkelijke werk van Botticelli te zien is.

Daarnaast zijn er nog negen andere letters in deze kring van de hel toegevoegd – voor elke zonde één. ‘Een C op een verleider die werd gegeseld door demonen, nog een R op een dief die voor eeuwig werd gebeten door slangen, en een A op een corrupte politicus die werd ondergedompeld in een meer vol kokende pek.’

Samen vormen deze letters het woord CATROVACER. Zowel Robert Langdon als Sienna Brooks kennen dit woord niet. Het is voor zover zij weten geen Latijn en ook geen Italiaans. Maar wat betekent het?’

De betekenis van deze letters en waar deze spreuk Robert Langdon en Sienna Brooks brengt, lees je in De geheimen van Inferno. Daarin noemt Saskia ook nog een ander werk van Botticelli, een portret van Dante, dat in eerste instantie in de Galleria degli Uffizi hing, maar tegenwoordig deel uitmaakt van een privécollectie. Botticelli beeldde Dante niet alleen af met de rode hoed, maar gaf hem ook een lauwerkrans, een symbool van zijn kennis en kunde.

Botticelli-Dante

Botticelli was bovendien zo onder de indruk van Dantes werk, dat hij een groot aantal schetsen maakte bij de canti in de Divina Commedia. Een paar van deze schetsen zijn bewaard gebleven:

Botticelli-schets-Inferno Botticelli-schets-Inferno2 Botticelli-schets-Inferno3 Botticelli-schets-Inferno4 Botticelli-schets-Inferno5

Wil je de geheimen van Inferno ter plekke met Saskia ontdekken, in Florence? Ga dan mee op reis naar deze schitterende stad en laat je betoveren door duivels en engelen, sterren en symbolen. Lees meer…

Italiaanse ochtenden bij Radio 4
Deze week staat bij het radioprogramma De ochtend van 4 Italië in de spotlights met muziek,gasten en Ciao tutti! In de uitzending komt dagelijks een cryptogram voorbij, waarbij onder de goede inzenders een exemplaar van Ciao tutti verloot gaat worden. Meeluisteren kan van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 9.00 uur op Radio 4.

Verzoeknummers indienen kan ook! Wat is jouw favoriete klassieke muziek uit Italië? Welk muziekstuk tip je aan onze muzieksamenstellers? Bij welk Italiaans stuk heb je een bijzondere herinnering? Mail je verzoek naar: deochtendvan4[apenstaartje]kro[punt]nl en hoor jouw favoriete Italiaanse muziek terug in de uitzending!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Dat is mooie promotie zeg! Heel erg leuk voor je!
    Ga straks is even bij onze Bruna kijken, zal hem erop wijzen :)!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *