Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Eataly – de 5 mooiste vestigingen van dit culinaire imperium in Italië en daarbuiten

Onlangs opende Eataly de vijftigste winkel, op Station Termini in Rome. Met zo’n zevenhonderd vierkante meter is deze vestiging niet zo groots als andere Eataly’s, maar zo kun je vlak voor vertrek uit de Eeuwige Stad nog wat lekkere souvenirs kopen, een laatste keer op z’n Italiaans ontbijten met een cornetto en cappuccino of lunchen met een vers gemaakte pasta of pizza.

Overigens is Stazione Termini niet de enige plek waar je vlak voor vertrek nog terecht kunt. Dat kan ook op Roma Fiumicino (zowel in terminal 1 als in terminal 3), op het vliegveld van Orio al Serio (bij Bergamo) en op Stazione Milano Centrale.

Eataly op het vliegveld Roma Fiumicino
en op het vliegveld Orio al Serio

Ter ere van de opening van deze vijftigste Eataly-vestiging zetten we onze vijf favoriete locaties van Eataly voor je op een rijtje.

Een fantastisch idee van Oscar Farinetti

Ruim twintig jaar geleden, in november 2002, schetste Oscar Farinetti – een ondernemer in witgoed – een eenvoudig maar geniaal idee op een papiertje. Hij had niets maar dan ook niets met het imperium aan wasmachines en koelkasten dat hij van zijn vader had geërfd.

Farinetti was in 1954 geboren in Alba, een van de lekkerste plaatsen van Piemonte. Het is dan ook niet zo gek dat er culinaire ondernemerslust door zijn aderen stroomt.

foto: Alessia Pierdomenico

Zijn missie? Hij wil een soort (super)markt opzetten waar je onder één dak authentieke producten van hoge kwaliteit kan vinden, duurzaam geteeld en gepresenteerd, voor redelijke prijzen.

De producten moeten bovendien de biodiversiteit van Italië eer aan doen, met vanuit elke regio de lekkerste delicatessen, met voor elke vestiging ook een afdeling met een uitgebreide selectie aan lokale lekkernijen.

Daarnaast moet je ter plekke ook kunnen proeven – vandaar de combinatie met bars en restaurants – en moet er ook een plek zijn voor kookworkshops, zodat je ook iets kunt opsteken.

Zijn eerste schets voor wat zou uitgroeien tot Eataly zag er zo uit:

Eataly, de naam die Farinetti voor zijn concept bedacht, is even simpel en geniaal als het concept. De samentrekking van eat en Italy staat voor de kracht van de Italiaanse keuken: met weinig ingrediënten van uitstekende kwaliteit een verrukkelijke maaltijd bereiden.

Eataly Torino Lingotto – de eerste Eataly in Turijn

Farinetti werkte zijn idee tot in de kleinste details uit en reisde heel Italië door op zoek naar de beste producenten, die hij uitnodigde om deel uit te maken van zijn nieuwe concept.

Op 27 januari 2007 opende de eerste vestiging van Eataly in Turijn. De oude vermoutfabriek van Carpano werd omgetoverd tot Eataly Torino Lingotto, een waar walhalla voor foodies.

Op een oppervlakte van ruim elfduizend vierkante meter laad je je winkelwagentje hier vol met pasta, olijfolie, koffie, kaas, vleeswaren en ander lekkers. Ook vind je hier een uitgebreide collectie kookboeken en verschillende wijnbars en restaurants om direct te proeven van Piemonte en andere Italiaanse regio’s.

New York – thuis van de eerste én nieuwste Eataly in de Verenigde Staten

In Italië zelf kregen vervolgens ook onder meer Genua, Rome, Florence en Milaan een eigen Eataly. Het succes bleef over de grens verre van onopgemerkt en op veler verzoek sloeg Eataly zijn vleugels uit om de oversteek naar Amerika te maken.

In 2016 konden ook de New Yorkers eindelijk boodschappen doen bij Eataly. Zeven jaar later zijn er drie Eataly’s in New York, waarvan die in de Flat Iron Building onze favoriet is. Niet alleen vanwege Serra, de ‘kas’ vol Zuid-Italiaanse vibes, maar ook vanwege de klassieke Bar Milano, die je even doet vergeten dat je in New York zit.

Een paar weken geleden opende een nieuwe vestiging van Eataly in New York, in de beroemde wijk Soho, op de kruising van Lafayette Street en Broome Street, met naast een grote supermarkt vol Italiaanse delicatessen een koffiebar en een restaurant, waar je terecht kunt voor onder meer Napolitaanse pizza, verschillende soorten antipasti en pasta’s uit de laars (zoals tajarin met vers geschaafde truffel) en vlees- en visgerechten.

Let wel: wil je de vestigingen van Eataly in New York bezoeken, dan moet je voorafgaand aan je reis een ESTA Amerika aanvragen. Naast New York kun je op Amerikaanse bodem ook je Italiaanse honger stillen bij Eataly in Chicago, Boston, Los Angeles, Las Vegas, Dallas en Silicon Valley.

Eataly Roma – de grootste Eataly ter wereld

Vijf jaar na de opening van de eerste winkel in Turijn volgde de tot nu toe grootste Eataly, in de vroegere Air Terminal van Stazione Ostiense in Rome, die meer dan zestienduizend vierkante meter beslaat.

Deze Romeinse Eataly is gevestigd in een postmodern architectonisch hoogstandje dat oorspronkelijk werd gebouwd voor het WK voetbal van 1990. Het imposante bouwwerk van architect Julio Lafuente en Giulio San Rocchi doet denken aan andere grote ‘paleizen’ van ijzer en glas uit het begin van de twintigste eeuw, zoals het Parijse Grand Palais en het Crystal Palace in Londen.

Het was bedoeld als aankomstpunt van de treinshuttle naar de luchthaven, maar al snel na de opening bleek dat maar weinig passagiers er gebruik van maakten. Nu vind je er biologische, natuurlijke en duurzame producten, verdeeld over versafdelingen en andere foodsecties.

Je kunt er talloze soorten kaas, vleeswaren, pasta, koffie, olijfolie, brood, (kook)boeken en culinaire cadeaus kopen. Ook kun je er ter plekke proeven. Of je nu een snelle espresso wil of een complete maaltijd, een bordje pasta, een stuk pizza of een portie supplì, het kan allemaal onder het dak van Eataly Roma.

Eataly Serravalle – voor een culinaire stop in de beroemde designer outlet

Even lekker uitblazen tijdens het shoppen bij McArthurGlen Serravalle Designer Outlet? Dat kan sinds deze zomer dankzij de komst van Eataly Serravalle. Je kunt hier voor het winkelen al terecht voor een lekker ontbijt en later op de dag strijk je neer in het restaurant Pizza&Cucina.

Natuurlijk is er – ter aanvulling van alle modewinkels – ook een groot aanbod aan Italiaanse delicatessen, van olijfolie en pasta tot biscotti en wijn. Hier vind je altijd wel iets wat bij je past!

Eataly Art House – in een voormalige koelcel bij Verona

Sinds oktober 2022 kun je bij de Eataly-vestiging bij Verona een kijkje nemen bij Eataly Art House. De locatie is uniek: Eataly Art House is gevestigd in La Rotonda, de grootste voormalige koelcel van Europa. Waar ooit kazen, hammen en andere vleeswaren werden opgeslagen, bewonder je nu moderne kunst. In deze blog vertellen we je meer over deze unieke plek.

foto’s: Eataly & Eataly Art House

We hopen nog altijd op een vestiging in Amsterdam, Brussel of Antwerpen, maar vooralsnog zijn er helaas geen concrete plannen voor een vestiging in Nederland of België.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Ciao tutti Is en blijft altijd weer een verrassing, het is een feest om te lezen en kijken naar de prachtige foto’s.
  De warmte en liefde waarmee de artikelen zijn samengesteld is indrukwekkend.
  Wij wensen de redactie en in het bijzonder Saskia heel fijne feestdagen.

  Warme groet,
  Tom en Ria Gosselaar

 2. Grazie mille Tom en Ria, voor jullie prachtige complimenten en wensen.
  Buone Feste anche a voi!
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *