Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italië zet in op slow tourism

Ook Italië zet stappen om het toenemende toerisme het hoofd te kunnen blijven bieden. De laars is de op vier na meest bezochte toeristische bestemming ter wereld en dat leidt op enkele van de populairste plekken, zoals in Venetië, al tot overtoerisme, met alle gevolgen van dien voor zowel bewoners als bezoekers.

Tijdens een persconferentie op de Vakantiebeurs in Utrecht presenteerde Maria Elena Rossi, hoofd marketing van het ENIT, het Nationaal Bureau voor Toerisme van Italië, de laatste cijfers en trends.

Italië wordt steeds populairder
In 2017 reisden zo’n twee miljoen Nederlanders af naar de laars. Het aantal Nederlanders dat het vliegtuig pakt voor een stedentrip of vakantie in Italië is met maar liefst 15,4% toegenomen. Samen boekten de Nederlandse reizigers ruim tien miljoen overnachtingen en daarmee staat Nederland op de vijfde plaats in de ranglijst.

Groei in Zuid- en Midden-Italië
De cijfers van 2018 laten zien dat de toename met name zit in de zuidelijke regio’s, zoals Puglia en Sicilië.

Ook Midden-Italië mag zich verheugen in een groeiende populariteit. Umbrië is na een dip in 2017 weer op het niveau van voor 2016. Hier zijn Nederlanders nummer één qua aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen, met name door de vele mensen die een aantal weken doorbrengen aan het Lago Trasimeno, vlak bij de grens met Toscane.

In Le Marche nemen Nederlanders een tweede plek in, na Duitse gasten. Abruzzo is aan een flinke opmars bezig. Deze regio is vooral zeer in trek als wandelbestemming, door de weidse natuur en vele beschermde natuurgebieden.

Daarnaast trekt Lazio grote aantallen bezoekers, die echter met name verblijven op twee specifieke plekken: in de hoofdstad Rome en aan het Lago di Bolsena.

Duurzaam toerisme als speerpunt
Om het toerisme in deze regio’s in Midden-Italië te bevorderen maar ook beter te spreiden, is het ENIT samen met deze vier regio’s een project gestart om slow tourism te promoten, als duurzaam alternatief voor het hapsnaptoerisme dat hand over hand toeneemt, onder andere door de vele Chinese toeristen die Italië bezoeken.

Er zijn vier thema’s die in dit project worden gepromoot: toerisme in de bergen, wandeltoerisme, gastronomisch toerisme en cultureel toerisme, gericht op de vele vestingstadjes.

De vier regio’s beschikken allemaal in ruime mate over gebieden waar nog veel ruimte is voor een groei van deze soorten toerisme. Er is de laatste jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de informatie over wandelroutes (nu allemaal te vinden op www.camminiditalia.it), die vaak oude pelgrimsroutes als uitgangspunt nemen.

Ook vind je er naast de bekendere steden en dorpen nog tientallen schitterende, vaak goed onderhouden plaatsjes die zeer authentiek en sfeervol zijn. En dan hebben we het nog niet over de tientallen nationale en regionale parken, reservaten en andere beschermde gebieden waar naar hartenlust gewandeld en gefietst kan worden.

Wie graag watersporten en/of extreme sporten als rafting, canyoning en paragliding wil beoefenen, kan eveneens zijn hart ophalen aan de uitgestrekte natuurgebieden.

Last but not least is er het culinair toerisme, dat nóg sterker toeneemt dan toerisme in het algemeen. Voor lekkerbekken is Midden-Italië een paradijs, met ontelbaar veel ambachtelijke producten, lokale gerechten en tientallen kwaliteitswijnen.

Het is dan ook de perfecte combinatie: lekker slow genieten van al het natuurschoon, authentieke dorpjes én de verrukkelijke keuken. Op een heerlijke slow vakantie dit jaar!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *