Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italië in 100 brieven – van Plato tot Pasolini

‘Met Italië leeft men als met een geliefde, vandaag in grote ruzie, morgen in aanbidding.’ De filosoof Schopenhauer wist de dualiteit, maar vooral de onontkoombare aantrekkingskracht van Italië treffend weer te geven.

Ook door de ogen van andere bekende historische figuren krijgen we in de brievenbundel Italië in 100 brieven scherpe schetsen en diepgaande beschouwingen van il bel paese aan de Middellandse Zee. Soms verzuchtend, soms hartstochtelijk, dan weer bitter of betoverd.

Italië in 100 brieven is een bundeling van brieven die literatoren en filosofen, componisten en beeldende kunstenaars, politieke en kerkelijke figuren over Italië schreven, van de Grieks-Romeinse Oudheid tot vandaag.

Een heerlijke brievenbundel, waarbij ik me moet inhouden om niet achter elkaar alle brieven te lezen. Ik heb me zelf op rantsoen gezet: elke dag één brief, zodat ik de komende winterse maanden elke dag een Italiaanse brief kan lezen en kan mijmeren over zowel de schrijver als de ontvanger. Onder welke omstandigheden schreven / lazen zij deze brief? Hoe zag  Italië er voor hen uit? Hoe beleefden zij het land, de gewoonten, de mensen?

Met Italië in 100 brieven legt Patrick Lateur een originele mozaïek van Italië. Van didactische brieven van de filosoof Seneca, een sollicitatiebrief van Leonardo da Vinci, politieke brieven van Dante en Verdi, reisbrieven van Cyriel Buysse of Bartoldy tot zelfs persoonlijke liefdesbrieven van George Sand: de brieven in deze bundel variëren in thema en stijl, maar telkens speelt Italië een rol.

Italië in 100 brieven – van Plato tot Pasolini | Patrick Lateur | ISBN 9789058268990 | € 12,99 | uitgeverij Davidsfonds | bestel Italië in 100 brieven via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Beste Saskia,

    Veel dank voor de aandacht en waardering, die ik ook elders heb gemerkt.

    Vale.
    Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *