Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiano DOC

echte-Italiaan

Officieel staat de afkorting DOC voor Denominazione di Origine Controllata. Het is een keurmerk voor wijn; een fles mag pas een DOC-keurmerk dragen als de wijn aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Zo wordt er onder meer gelet op het percentage aan druivenvariëteit en de geografische herkomst.

Italianen gebruiken de afkorting echter ook om aan te duiden dat ze over een rasechte inwoner van een stad of een gebied praten. Zo vroeg ik een vriendin uit Florence ooit om culinaire tips voor de stad. Ze stuurde me allerlei restaurants toe die, zoals ze schreef in de begeleidende mail, waren aanbevolen door un fiorentino DOC – door een rasechte Florentijn dus.

Ook afgelopen dagen in Toscane kwam de uitdrukking een aantal keer voorbij. In een wijnbarretje waarvan de eigenaar natuurlijk un fiorentino DOC was, maar ook op de markt, waar de funghi volgens de koopman waren verzameld door un vero toscano DOC (die hij duidelijk wilde onderscheiden van de vele buitenlandse plukkers).

Deze DOC-aanduidingen zorgde ervoor dat wij tijdens de lunch discussieerden over de kenmerken van een echte Italiaan, un italiano DOC. Waar herken je deze DOC-Italiaan aan? Wij noteerden de belangrijkste kenmerken, maar zijn natuurlijk ook meer dan benieuwd naar jullie ervaringen. Laat dus gerust onder aan deze blog een reactie achter met daarin de kenmerken die volgens jou niet mogen ontbreken op dit DOC-lijstje, dat een echte Italiaan raak weet te typeren.

Een echte Italiaan…

…praat prachtig Italiaans, maar maakt alles wat hij wil vertellen toch vooral duidelijk met zijn handen

…is superbijgelovig en gelooft heilig in bakerpraatjes

…denkt dat je kou vat als je zonder paraplu drie spetters regen op je hoofd krijgt

…gaat ook nooit met natte haren naar buiten – want dan word je doodziek

…luncht elke dag uitgebreid, met verschillende gangen en een goed glas wijn

…gaat niet zwemmen tot de lunch tot in zijn tenen is gezakt (en dat duurt minimaal drie uur gemeten vanaf de laatste hap)

…eet nooit pasta met mes en vork; alleen een vork is voldoende

…is versmolten met zijn telefonino

…onder andere om 133 keer per dag la mamma te bellen

…is standaard te laat, en dan niet vijf minuten maar gerust een uur

…heeft het enige echte recept voor pasta met tomatensaus

…is geboren als een wegpiraat

…pakt zelfs om een brief te posten de auto

…kust twee keer, in plaats van de bij ons gebruikelijke drie zoenen – iets dat tot een nogal ongemakkelijke tussenweg kan leiden 😉

…draagt altijd een zonnebril, ook als de zon niet schijnt

…draagt zodra het ook maar ietsje kouder wordt een dikke wollen muts en een sjaal, ook bij +10 graden

…drinkt geen cappuccino na 11 uur

…is trotser dan trots op alle bovenstaande kenmerken!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

  1. Persoonlijk mis ik het flirten van de echte Italiaan ongeacht de leeftijd, in de blog Italiano DOC. 😉

  2. Een Italiaan is wat gereserveerder dan de Nederlanders. zegt u uit beleefdheid maar ook zeker om wat afstand te scheppen. tot hier en niet verder dus.

  3. Een echte Italiaan vindt de overmaat aan (bureaucratische) regels vaak even normaal als zijn eigen creatieve manier om ze te omzeilen.

  4. Haha, helemaal waar!

  5. Dani Vandecasteele

    Nog eentje : een echte Italiaan(se) vindt dat een echte zomervakantie uitsluitend aan zee kan worden doorgebracht, anders is het geen vakantie ! Het volledige openbare leven in het hele land valt dan ook stil van begin juli tot eind augustus…

  6. Klopt Dani, een Italiaan gaat ‘s zomers naar zee (of de bergen in) en alles staat even een maand stil. Niks vakantiespreiding…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *