Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Meesterwerken van Madonnari

Italiaanse kunst ligt vaak zomaar op straat. Je hoeft geen kaartje voor een museum te kopen om een indruk te krijgen van de kunstwerken die de kunstenaars van de Italiaanse renaissance hebben nagelaten. Hoewel het vanwege weersomstandigheden en veiligheidsredenen vaak gaat om een kopie, krijg je in Florence een schitterende indruk van Michelangelo’s David en kijken Bernini’s engelen op de Romeinse Engelenbrug net zo mooi als de originelen op je neer.

Wij zijn echter vooral dol op de vele straatkunstenaars die in Italië te vinden zijn. En dan bedoelen we niet de kunst van de illegale straatverkopers die je voor een paar euro een poster op A5-formaat proberen te verkopen (vaak ook nog van Venetiaanse gondels terwijl je door Florence loopt…), nee, dan bedoelen we de creaties van de echte straatkunstenaars, die in het Italiaans worden aangeduid met de term Madonnari.

Deze Madonnari worden zo genoemd omdat ze vaak de schitterendste Madonna’s op een klein stukje straat weten te creëren. Hoewel ze uiteraard ook andere onderwerpen op de straatstenen kwijt kunnen, zoals deze perfecte kopie van Botticelli’s Venus, die we in juni in Florence zagen ontstaan:

Madonnari-Florence

We hebben ontzettend veel waardering voor deze kunstenaars, die uren op hun knieën op de harde straatstenen zitten om een kunstwerk te creëren dat bij de eerste regendruppels wordt weggevaagd, alsof het er nooit is geweest. Helaas hadden we in Florence geen tijd om te wachten op het eindresultaat, maar dat zal vast en zeker fascinerend zijn geweest.

Wie net als wij dol is op deze straatkunst, moet tijdens een bezoek aan een Italiaanse stad opletten of er met tape afgezette stukken straat of stoep te zien zijn. Daar gaan de Madonnari vaak aan het werk.

Wil je de kunstwerken van de Madonnari online bewonderen, ga dan naar de website van het Santuario di Santa Maria delle Grazie in Curtatone (vlak bij Mantova). Hier zie je tal van straatschilderingen die op 15 augustus voor de kerk zijn gemaakt, in een groot patchwork van kleuren en religieuze afbeeldingen:

Madonnari (21) Madonnari (20) Madonnari (19) Madonnari (18) Madonnari (17) Madonnari (16) Madonnari (15) Madonnari (14) Madonnari (13) Madonnari (12) Madonnari (11) Madonnari (10) Madonnari (8) Madonnari (7) Madonnari (6) Madonnari (5) Madonnari (4) Madonnari (3) Madonnari (2) Madonnari (1)foto’s: liberatiarts.com

We konden niet meteen ontdekken of het festival nog steeds elk jaar met Ferragosto wordt gehouden, maar dat gaan we voor volgend jaar zeker op tijd navragen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *