Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fugit Amor – de broosheid van de liefde volgens Auguste Rodin

We keren nog even terug naar Dante met een beeld van Auguste Rodin. Vreemd? Niet als je weet dat Rodin met zijn Fugit Amor vorm heeft gegeven aan een episode uit La Divina Commedia. Dankzij het prachtige kijkboek Eros in de kunst ontdekten we dit – en we laten jullie graag meegenieten van deze vondst.

Tragische liefdesverhaal van Paolo en Francesca

‘Het marmeren beeldhouwwerk verbeeldt een episode uit het tragische liefdesverhaal van Paolo en Francesca, die in Dantes meesterwerk (in Inferno, canto V) wegens overspel waren veroordeeld om voor eeuwig door een storm te worden meegesleurd. Rodin geeft het moment weer waarop de wind de geliefden van elkaar probeert te scheiden door hen in andere richtingen te blazen.

De man van marmer houdt zijn armen naar achter om weerstand te kunnen bieden aan het geweld van de wind, terwijl de vrouw hem lijkt te ontglippen als ze door een rukwind wordt weggesleurd.

De lichamen van de minnaars liggen ruggelings tegen elkaar aan en hun benen zijn verstrengeld, maar niet langer dan een enkel ogenblik nog, want de liefde die hen verbindt, zal het zo meteen moeten afleggen tegen het besef dat ze elkaar eeuwig moeten achtervolgen zonder elkaar ooit terug te vinden.

De beeldengroep is dus een duidelijk symbool van de fragiliteit van de liefde, waarin we moeiteloos een allusie kunnen zien op de gekwelde relatie van Rodin met de beeldhouwster Camille Claudel.’

Rodin en Michelangelo

In het boek wordt overigens een verband gelegd tussen het werk van Rodin en nóg een grote Italiaanse kunstenaar: ‘De werken van Rodin doemen vaak op uit of vergroeien met de ruwe steen. In dat kenmerk is de invloed van Michelangelo voelbaar die hij uitvoerig bestudeerde tijdens zijn reis naar Italië in 1875.’

Meer lezen over de liefde in de kunst en kijken naar de prachtigste kunstwerken? Bestel dan Eros in de kunst via deze link bij bol.com.

Eros in de kunst | Flavio Febbraro | vertaald door Paul van Calster | ISBN 9789461300027 | uitgeverij Ludion

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Prachtige site veel succes verder

  2. Rodin blijft prachtig , mooi dat je dit hebt laten zien.
    Wij krijgen in het Singer Museum vanaf september Rodin Erotique de tekeningen.
    Ook heel speciaal lijkt mij.

  3. prachtige beelden 😀

  4. Geweldig, de uitstraling van die beelden…..je voelt de emotie als je naar de foto’s kijkt…..Dankjewel ook nu weer voor het laten meegenieten van zoveel moois!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *