Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaanse kleurplaten – maak je eigen Michelangelo, Toscaans sprookjeskasteel & Venetiaans masker

Nu we thuis zitten, zijn spelletjes, puzzels (zo blijkt in elk geval uit jullie enorme aantal positieve reacties op onze vlaggenpuzzel), boeken, films en series, legpuzzels en kleurplaten met Italië in de hoofdrol gewilder dan ooit.

Nu we niet naar Italië kunnen, is het immers heerlijk om Italië dan maar een beetje in huis te halen. Daarom hebben wij de kleurplaten, die we vier jaar geleden lieten maken door Saskia Bakker weer uit het archief gehaald.

Het enige dat je nodig hebt om je eigen Michelangelo, een kleurrijk sprookjeskasteel of een elegante carnavalsvierder in Venetië tevoorschijn te toveren, zijn een vel stevig wit papier, een printer en een doos kleurpotloden of stiften.

Kleur je eigen Michelangelo!

De eerste kleurplaat daagt je uit om je eigen Michelangelo te maken, met misschien wel de beroemdste afbeelding uit de Sixtijnse Kapel:

Michelangelo kreeg in 1508 de opdracht voor de schilderingen in de Sixtijnse Kapel van paus Julius II, de neef van Sixtus IV. Hij tekent het contract, maar met grote tegenzin. Dat blijkt onder andere uit zijn handtekening onder het contract: ‘de beeldhouwer Michelangelo’. Hij kon geen nee zeggen tegen de paus, maar hij zag de opdracht niet zitten. Zoals hij in een van zijn gedichten beschreef: ‘Ik ben geen schilder en mijn werk is lelijk.’

Voor Michelangelo aan de slag ging, werd het plafond van de Sixtijnse Kapel gekleurd door een blauwe hemel met een paar gouden sterren. Deze hemel was het werk van Piero Matteo d’Amelia, een schilder uit Umbrië.

De paus wilde graag dat Michelangelo de twaalf apostelen zou schilderen, maar dat vond Michelangelo maar niets. Hij wilde iets anders, iets met meer drama, iets nieuws. Hij begon aan de klus in juli 1508 en zou de laatste penseelstreek in oktober 1512 zetten, ruim vier jaar na de start van het project.

Michelangelo heeft in de Sixtijnse Kapel maar liefst 380 verschillende figuren geschilderd, geen eenvoudige klus voor een beeldhouwer. Het beroemdste tafereel is de scène waarop God met uitgestrekte vinger naar de hand van Adam reikt – inmiddels wereldwijd een herkenbaar symbool. In deze blog lees je echter dat dat niet altijd zo is geweest…

Download via deze link de kleurplaat van Michelangelo’s handreiking op de plafond van de Sixtijnse Kapel. Benieuwd naar het eindresultaat van Michelangelo’s kunstwerk? Dat vind je hier.

Tover een Toscaans sprookjeskasteel tevoorschijn

Op nog geen veertig kilometer afstand van Florence vind je een kasteel dat zomaar lijkt te zijn ontsnapt uit het sprookje van Duizend-en-een-nacht: Castello di Sammezzano. Het kasteel, dat nu helaas niet meer in gebruik is, is helaas maar zelden open voor publiek.

Wij laten je in deze blog graag even binnenkijken, daarna kun je zelf aan de slag om een van de kamers van het kasteel om te toveren tot een kleurrijk tafereel.

Download via deze link de kleurplaat van het Castello di Sammezzano. Benieuwd naar het eindresultaat van dit kleurrijke sprookjeskasteel? Dat vind je hier.

Geef kleur aan het Venetiaanse carnaval

Het Venetiaanse carnaval is een van de kleurrijkste happenings in Italië. Met deze kleurplaat haal je een van de schitterend verklede figuranten in huis. Geef je haar een mooi kleurtje en dan een mooi plekje?

Download via deze link de kleurplaat van het Venetiaanse carnaval. Het eindresultaat vind je hier.

A view of a Venice carnival mask

Veel kleurplezier!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *