Hoera! De Ciao tutti app heeft een nieuwe update gekregen. Niet alleen is het design vernieuwd, ook de techniek erachter werkt nóg beter en sneller.
Daarnaast vind je nu heel veel Italiaanse adressen in Nederland terug in de app. Van restaurants tot musea, van delicatessenzaken tot ijssalons en andere plekken met een tricolore tintje. We hebben in heel Nederland ongeveer duizend adressen voor je verzameld!
De app is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt de app gratis downloaden om al onze tips – zowel in Italië als in Nederland – te kunnen zien, met extra informatie.
In dit artikel geven we alvast een voorproefje met twaalf Italiaanse tips in Amsterdam, van een fijne broodjeszaak tot authentieke pizzeria’s, van delicatessenwinkels tot restaurants waar je je een avond lang in la bella Italia waant.
Alberto Pozzetto
Voor een goede kop koffie, iets zoets (de citroencake is echt een omweg waard) of een goed belegd broodje ga je in de Amsterdamse Pijp langs bij Alberto Pozzetto (Eerste van der Helststraat 59, om de hoek van de Albert Cuypmarkt).
In dit gezellige zaakje strijk je neer aan een van de tafeltjes of je neemt het lekkers mee, naar het geïmproviseerde terras of naar het dichtbijgelegen Sarphatipark bijvoorbeeld. Zorg wel voor een extra tas, want je vindt hier ook allerlei heerlijke vers bereide gerechten en delicatessen waar je net als wij geen weerstand aan kunt bieden…
De panini worden door Alberto Pozzetto zelf gebakken (wit, desem of bruin), waarna ze je broodje beleggen met buonissimi opties, zoals buffelmozzarella (of burrata), tomaat, pesto en basilicum of gegrilde groenten met balsamico en rucola.
Vleesliefhebbers hebben de keuze uit onder meer Parmaham met pesto en rucola en de langzaam gegaarde kippendijfilet met provolone en pancetta, terwijl visliefhebbers kunnen kiezen voor makreel met limoenmayonaise.
Eenmaal over de drempel verlekker je je bij de vitrines aan de kazen, vleeswaren en verse gerechten zoals lasagne, verse pasta’s en gegrilde groente. In de schappen die de wanden bedekken vind je nog meer Italiaanse producten die je kunt inslaan.
Zo koop je hier onder meer wijn, limoncello, olijfolie, gedroogde pasta en zoetigheden zoals koekjes en chocolade. En wat dacht je van een leuk nieuw servies? Allemaal ideaal om thuis in Italiaanse sferen te komen, maar ook leuk om samen te voegen tot een origineel cadeaupakket.
foto’s met dank aan Alberto Pozzetto & Carola Willemsen
Alba
Tijdens een van onze laatste bezoekjes aan Alberto Pozzetto tipte eigenaresse Karlijn een culinair pareltje in Amsterdam-Oost: Alba (Wibautstraat 105). Deze wijnbar annex restaurant verrast je met natuurlijke wijn en de pure smaken van de gerechten.
Verwacht geen menu vol pizza’s en pasta’s, maar een verfijnde kaart op basis van seizoensgroenten en bijzondere ingrediënten, met hier en daar een internationale touch die zorgt voor opvallende maar geslaagde smaakcombinaties.
Het idee voor het Amsterdamse Alba kreeg vorm op een wijnfestival in het Italiaanse Alba, wat meteen deze mooie naam verklaart.
Eigenaar Steven MacLeod is een creatieve ondernemer die overal om zich heen inspiratie opdoet. Met zijn positieve insteek en innovatieve denkwijze weet hij zijn gasten keer op keer te verrassen. Hij zal zorgen dat je je thuis voelt in zijn restaurant en vertelt je graag vol passie over zijn wijnaanbod.
De wijnen worden op natuurlijke wijze geproduceerd, met weinig toevoegingen en interventie van de boeren. Een brede selectie natuurwijnen wordt per glas geschonken, maar het aanbod aan flessen groeit ook continu.
In de keuken zwaait culinair meesterbrein Jean Yves Rousseau de scepter, bijgestaan door sous-chef Antoine Plancher. Hun kookkunsten hebben er in combinatie met de fijne ambiance voor gezorgd dat ze door NRC werden uitgeroepen tot een van de beste nieuwe restaurants van 2021.
Je kunt zelf je gerechten van de kaart kiezen, maar nog leuker is het om je door de chefs te laten verrassen met een viergangendiner met bijpassend wijnarrangement. Op het menu vind je bijvoorbeeld knolselderij met walnoot en vlierbloesem, stracciatella di bufala met wortel en mosterdzaadjes of corvina met bloedsinaasappel en dragon.
Op het enorme terras van wel honderddertig vierkante meter is het heerlijk vertoeven, zeker omdat de zon er op mooie dagen de hele dag schijnt.
Dezelfde ongedwongen sfeer is voelbaar als je binnen neerstrijkt. In de minimalistisch maar sfeervol ingerichte eetkamer zijn diverse hoekjes gecreëerd: zo kun je een aperitivo drinken aan de hoge tafels, maar ook samen knus dineren of aanschuiven met een groep vrienden of familie.
foto’s: Alba
Ceppi’s
Ceppi’s is een hip adresje aan de Lijnbaansgracht (nummer 256), met dit Italiaanse gebaar als logo. Je kunt hier uren zitten zonder je te vervelen; van een bord verse pasta voor de lunch tot een aperitivo en een gezellig diner, met meer dan genoeg lekkers om te proeven.
Ook de ambiance zorgt dat je je niet verveelt; er is genoeg te zien. Op het gezellige terras trekt het Amsterdamse leven aan je voorbij, zowel op het water als op straat.
Binnen strijk je neer tussen de fluwelen, houten en marmeren interieurdetails. De imposante bar trekt gelijk de aandacht, al is het maar om de neonverlichting in de enorme drankenwand erachter.
Terwijl de barmedewerkers je verrassen met bijvoorbeeld de Spritzello met verse basilicum, laten de chefs je proeven van de authentieke smaken van Italië.
Hun menu verandert mee met de seizoenen. Als antipasti sieren klassiekers zoals burrata en parmigiana di melanzane het menu, naast potata foam (met gepocheerd ei en verse truffel) en animelle (zwezerik met gefrituurde polenta, stracciata, groene appel en witlof).
De verse pasta’s en risotto stellen ook niet teleur. Ze worden bereid met lekkernijen als porcini, pecorino en ricotta. Als secondo geniet je bijvoorbeeld van rib-eye, polpo, stinco di agnello, de cavolfiore gratinato (gegratineerde bloemkool) of de specialiteiten van de dag.
Ook de pizza’s hebben een bijzondere twist. Durf jij de Diavola Sbagliata (‘verkeerde duivel’) aan of ga je toch liever voor de Pizza della Nonna Gina?
Wil je meer proeven? Bestel dan de selezione di pizzette: drie kleine pizza’s en dus meer kans om te proeven van de creaties van pizzabakker Marco Greco.
foto’s: Ceppi’s
Fiaschetteria Pistoia
Fiaschetteria Pistoia werd in 1890 geboren uit de liefde van een Italiaanse familie voor eten en vooral voor wijn. De naam is afgeleid van de typisch Toscaanse fiaschi, de ronde glazen flessen met een mandje van stro waar wijn in wordt bewaard, en van Pistoia, de Toscaanse stad waar de familie vandaan komt.
Tegenwoordig hebben ze naast een vestiging in Pistoia ook een restaurant in Amsterdam, aan de Utrechtsedwarsstraat 85, waar ze je graag kennis laten maken met traditionele Toscaanse gerechten en goede wijnen.
De ‘wijnkaart’ is een krat vol met flessen wijn. Aan elke fles hangt een papieren kaartje met wat informatie, waar je rustig even tussen kunt kijken voor je je favoriet aanwijst. Natuurlijk wordt de huiswijn nog steeds in fiaschi geschonken.
Ondertussen werkt de keuken met recepten die voortkomen uit een lange familietraditie. Ze worden bereid met ingrediënten die zijn geïmporteerd uit Toscane en soms ook andere regio’s in Italië. Bij de antipasti vind je onder meer panzanella alla pratese, crostini toscani (met kippenlevertjes), sformatino di zucchine, salades, kazen en vleeswaren.
De pasta’s worden dagelijks vers door chef Emanuele bereid en vervolgens omgetoverd tot authentiek Italiaanse gerechten, zoals tagliatelle al burro (met ambachtelijke boter en Parmezaanse kaas), pappardelle al ragù (in Bolognese stijl) en tagliatelle al tartufo (met zwarte truffel).
Bij de secondi kom je bijvoorbeeld scaloppine al vino bianco tegen, maar de keuze wisselt regelmatig. Er staan namelijk altijd wel een paar speciale gerechten op het menu, zoals pappa col pomodoro, tortellini alla parmigiana en sedani alla pratese.
Voor het dessert heb je de keuze uit tiramisù, pasta frolla e zabaione of de typisch Toscaanse cantuccini met een glaasje vin santo. Als afsluiting geniet je van een kopje koffie, affogato allo zabaione, amari of limoncello.
Het restaurant is een stukje authentiek Toscane in Amsterdam. Niet alleen op culinair gebied, maar ook door de fijne ambiance. Extra leuk is dat de keuken en bar grotendeels open zijn, waardoor je zo ziet waar al het lekkers vandaan komt.
De wanden vol vintage posters, het simpele houten meubilair en de gastvrije en vrolijke medewerkers laten je even vergeten dat je in hartje Amsterdam zit.
foto’s: Fiaschetteria Pistoia
Fratellini
Bij Fratellini (Haarlemmerstraat 60) ga je langs voor lekkere broodjes die goed gevuld zijn met het beste dat Italië te bieden heeft. Naar eigen zeggen is Italië de inspiratie en Amsterdam het veld; de combinatie tussen het oude Italië en het levendige Amsterdam is de basis voor Fratellini.
De broodjes worden bereid met huisgemaakte lekkernijen en de beste producten van kleine Italiaanse familiebedrijven. De specialiteit van de zaak is de sacchetto: een bijzonder broodje dat wordt gemaakt van dubbel gefermenteerd pizzadeeg, waardoor het lekker dun en makkelijk te verteren is.
Deze sacchetti worden gevuld met smaakvolle Italiaanse ingrediënten en aan je meegegeven in een zakje (sacchetto). Naast de sacchetto is er ook de bianca: een dun, knapperig broodje dat eveneens dik belegd wordt met lekkernijen.
Onze favoriete broodjes zijn de Vegetariana (met gegrilde groenten, caponata en rucola), Prosciutto Crudo (met rauwe ham, mozzarella, tomaat en balsamico). Ook een aanrader is de variant met polpette (gehaktballetjes), tomatensaus, Grana Padano en rucola. Op het menu vind je ook veganistische varianten, bereid met de smaakvolle producten van Meatless Farm.
Maar je stapt bij Fratellini niet alleen binnen voor een lunch of tussendoortje. Je kunt er ook typisch Italiaanse producten voor thuis kopen. De winkel staat vol met wijn, verschillende soorten pasta, conserven, olijfolie, sauzen, balsamico, kruiden, honing, huisgemaakte pesto, crackertjes, kookboeken en nog veel en veel meer.
foto’s: Fratellini
La Bottega
Voor de lekkerste delicatessen uit het zuiden van Italië snel je in Amsterdam naar La Bottega (Van Woustraat 201). Hier vul je je tassen met alle favorieten van de Siciliaanse eigenaresse Chiara, van pasta en olijfolie tot chocolade en tomatensaus, allemaal afkomstig van kleine producenten die ze persoonlijk kent.
Chiara is al van kleins af aan geboeid door verhalen achter het eten op haar bord, dat vaak al generaties lang door een familie wordt geproduceerd. Na haar verhuizing van Italië naar Amsterdam miste ze al het Zuid-Italiaanse lekkers meer dan ooit.
Ze besloot haar hart te volgen en opende haar eigen webshop: Chiara’s Food. In eerste instantie vooral om vrienden kennis te laten maken met de producten, maar al gauw zag ze aan de bestellingen dat haar delicatessen in alle hoeken van het land geliefd zijn.
Sinds december 2021 heeft ze ook haar eigen winkel in De Pijp, La Bottega, waar je welkom bent om te komen grasduinen tussen alle mooie producten.
Ondertussen kun je Chiara gerust om tips en advies vragen; ze vertelt graag over haar liefde voor het zuiden, de heerlijke producten en bijpassende recepten. Vaak staat er ook iets te proeven klaar, zodat je je midden in Amsterdam al even in Italië waant.
Door de jaren is het assortiment enorm uitgebreid, van alleen Siciliaanse producten tot een breder aanbod aan Zuid-Italiaanse delicatessen. Chiara’s motto bleef daarbij gelijk: ‘from good people to good people’.
Ze selecteert de producenten zelf (mede door tips van Italiaanse vrienden en familie) en bezoekt ze regelmatig om mee te kijken bij het productieproces en om te proeven.
foto’s: Chiara’s Food
Linguini
Bij Linguini (Herenstraat 22) strijk je neer om te genieten van heerlijke verse pasta’s, die nog in de pan bij je op tafel worden geserveerd. Het draait bij de gezellige trattoria allemaal om eenvoud en authenticiteit. De menukaart is daarom vrij compact – met uiteraard wel ruime keuze onder de pasta’s.
Alles wordt met verse producten, hoogwaardige ingrediënten en een flinke dosis liefde en passie bereid door de Italiaanse chef en pastamaestro Lorenzo Isidoro. Zijn menu trapt af met smaakvolle antipasti die fijn zijn om samen te delen, waaronder de tagliere misto, polpette della nonna en tartare di tonno.
Vervolgens verschijnen de pannen met pasta op tafel. De kleine pannetjes zijn ideale eenpersoonsporties, terwijl de grote worden geserveerd om samen te delen. Van een klassieke cacio e pepe, carbonara of bolognese tot penne alla vodka of ravioli all’astice, Lorenzo weet je keer op keer te verrassen met zijn pastaspecialiteiten.
Ook aan de vegetarische en veganistische eters is gedacht. Extra fijn: zelfs de pastaliefhebbers die glutenvrij en lactosevrij eten, kunnen bij Linguini met een gerust hart aanschuiven. De kleinste gasten smullen van de bambino pasta, waarvoor ze zelf de pastasoort mogen kiezen.
foto’s: Linguini
Mappa
Mappa (Nes 59) is geen typisch Italiaans restaurant, maar daarom zeker minstens zo bijzonder. Zoals ze zelf zo mooi zeggen, ga je erheen voor ‘no nonsense Italiaans comfort food, bereid op eigen wijze’.
De Amsterdamse eigenaren weten dat ze niet alles volgens de Italiaanse regels doen, maar maken hun keuzes altijd weloverwogen en bewust. Chefs Vinnie en Marco krijgen de vrije hand in de keuken en weten van lekkernijen uit heel Italië nieuwe gerechten te maken.
Antipasti om te delen, ravioli met knolselderij, verse vis en eendenborst zijn nog maar een paar van de gerechten die ze uit hun mouw schudden, uiteraard met de welbekende Italiaanse passione.
Proef ook zeker een keer de huisgemaakte pizza’s en laat je voor het dessert verleiden door de friandises van Marco. Of bestel de dolci diversi, een groot proeffestijn van huisgemaakte zoetigheden.
De goed gevulde wijnkaart is te danken aan restaurantvriend Carlo. Hij reist door heel Italië om wijnen te selecteren, zowel bij de bekende als bij kleine wijnhuizen. Zijn aanbod wordt aangevuld met een fijne lijst aan bier, Spritz, grappa, port, cognac en likeur. Vooral de limoncello die de Italiaanse chef zelf voor je maakt, mag je niet overslaan.
foto’s: Mappa
Massimo Gelato
Massimo Gelato is de ijssalon van Massimo Bertonasco, die het maken van gelato met de ijslepel kreeg ingegoten. Zijn oma had namelijk een latteria, zuivelwinkel, in een klein dorpje aan de Ligurische Bloemenrivièra, waar ze onder meer ijs verkocht.
Nonna vertrouwde haar ijsrecepten toe aan Massimo. Hij bestudeerde en perfectioneerde ze en ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester. Toen het ijs helemaal naar zijn zin was, ging hij op zoek naar een geschikte plek, die hij vond op deze straathoek in de Amsterdamse Pijp.
Hier schuilen verschillende smaken ijs in grote bakken ín de toonbank, zodat het lekker vers blijft. Elke bak verrast met een andere heerlijke smaak, van klassiekers als aardbei (maar alleen in het seizoen!) en banaan tot unieke smaken als Caffè del Professore (met koffie en hazelnoot) en ricotta/vijgenijs.
Voor elke klant, groot en klein, schept (of beter gezegd spatelt, want er wordt net als bij de betere ijssalons in Italië een spatel in plaats van een ijslepel gebruikt) Massimo het ene bolletje na het andere.
Onze favorieten zijn het amandelijs, het koffie-ijs (van de heerlijke Giovannacci Caffè), het pistache-ijs (van de allerbeste pistacchi ter wereld, afkomstig van Sicilië, die Massimo zelf roostert) en het citroenijs (van citroenen die regelrecht uit Italië komen).
Je vindt Massimo Gelato aan de Van Ostadestraat 147 (De Pijp), aan de Pretoriusstraat 89 (Amsterdam-Oost), aan de Jan Hanzenstraat 15 (Amsterdam-West) en aan de Marathonweg 10 (Amsterdam-Zuid).
nNea Pizza
Bij nNea Pizza (Bilderdijkstraat 92) strijk je niet neer voor zomaar een pizza. Al sinds 2019, het jaar van de opening, prijkt nNea in de top 50 beste pizzeria’s in de wereld. Bovendien zijn ze door Gambero Rosso bekroond met tre spicchi (drie pizzastukken), de hoogst mogelijke score van deze Italiaanse culinaire vereniging.
Wat de pizza’s nu zo bijzonder maakt? De opvallende naam vertelt het eigenlijk al. nNea staat voor newNeapolis, de metropool van een nieuw pizzatijdperk. Met respect voor de eeuwenoude tradities geeft pizzabakker Vincenzo Onnembo vakkundig zijn eigen, moderne draai aan de pizza’s.
Alleen het deeg is al een groot succes: lekker licht en luchtig. Dit is het resultaat van een mix tussen Italiaans en Nederlands kwaliteitsmeel zonder toevoegingen, gezuiverd water en een lange rijstijd. De eersteklas ingrediënten maken het vervolgens helemaal af.
Ze zijn meestal seizoensgebonden en worden ingekocht bij zowel lokale Nederlandse als Zuid-Italiaanse producenten. Zo kunnen ze je laten proeven van producten die alleen op vulkanische bodem te vinden zijn, zoals de San Marzano-tomaten die toch echt het lekkerst zijn.
Een pizza snijd je bij nNea overigens niet in stukken, want met een mes maak je het deeg ‘kapot’ waardoor alle lucht verdwijnt. Daarom dekken ze hier de tafels met scharen, zodat je voorzichtig je pizza in stukken kunt knippen en de bodem mooi zacht en luchtig blijft – precies zoals de chef het heeft bedoeld.
foto’s: nNea Pizza
Olidò
Olidò (Hogeweg 62) is het meest Italiaanse hoekje van de Watergraafsmeer. Het is de ideale plek voor een gezellige aperitivo en/of fantastische pizza.
Het restaurant werd geopend door Enrico Cantelmi en Tommaso Morelli, twee Italianen met een grote passie voor authentieke pizza’s.
Tommaso heeft het menu gevuld met een tiental pizza’s, waaronder een aantal vegetarische varianten. De verse ingrediënten en de rijstijd van wel tweeënzeventig uur zorgen voor unieke smaken. Vooral de pizza met truffel is om je vingers bij af te likken. Bovendien kun je je hier keer op keer laten verrassen, want ze bedenken elke keer een nieuwe pizza van de week.
foto’s: Olidò
Spaghetteria Caffè
Bij Spaghetteria Caffè (Jan Pieter Heijestraat 131) kun je de hele dag genieten van heerlijke pasta’s. Daarnaast serveren ze goed gevulde panini, koffie en wijn, net als in een Italiaanse bar. Strijk neer om in het gezellige café te genieten van al dit lekkers of haal iets tijdens een wandeling door de stad of voor een lekkere picknick.
Spaghetteria staat al jarenlang bekend om de geweldige verse pasta’s en de gezellige, ontspannen sfeer. Na meerdere pastabars in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, is dit het eerste café van Spaghetteria. Het opende begin 2022 de deuren om je de hele dag door te laten proeven van lekkernijen naar Italiaans recept.
Op het menu vind je slechts een aantal gerechten die geregeld wisselen, waardoor alles altijd lekker vers is. Je geniet bijvoorbeeld van ricce all’arrabbiata, ravioli al tartufo of spaghetti aglio e olio. Deze pastagerechten verschijnen op tafel zoals ze in Italië ook geserveerd worden: vers, vol smaak en zonder poespas.
De ciabatta’s zijn al net zo’n succes. Deze zuurdesembroodjes worden rijkelijk belegd. Zo geniet je bijvoorbeeld van een crème van artisjokken, gegrilde courgette en paprika, ‘nduja en rucola of van een creatie met buffelmozzarella, gele kerstomaatjes, gegrilde artisjok en rucola.
foto’s: Spaghetteria Caffè
Over de Ciao tutti app
Nog meer dan honderd andere Italiaanse restaurants, delicatessenzaken, ijssalons én culturele tips voor Amsterdam vind je in de gratis Ciao tutti app (beschikbaar voor Android en iOS).
In totaal hebben we nu in Nederland ongeveer duizend tips ingevoerd. In Italië vind je meer dan 4500 tips terug. We blijven uiteraard tips toevoegen, zowel in Italië als in Nederland. Dit voorjaar krijgen bovendien Belgische Italiaanse adressen een plekje in de app.
Je kunt meteen genieten van fijne adressen bij jou in de buurt, zowel via de kaart als via het lijstje met tips, maar mocht het nodig zijn, dan lees je in deze blog meer details over de werking van de app.