Home » Italië dichtbij » 15x een Italiaanse start van 2015
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

15x een Italiaanse start van 2015

2015 wordt nog Italiaanser dan alle voorgaande jaren! Ciao tutti bestaat in 2015 namelijk vijf jaar – en dat gaan we uitgebreid vieren. En aangezien een goed begin het halve werk is, delen we vandaag alvast 15 tips waarmee je het nieuwe jaar heerlijk Italiaans van start kan gaan. Buon Anno Nuovo!

prosecco-oud-nieuw-2015

1 Luid het nieuwe jaar in met prosecco
Geen champagne, wél bubbels – bij een Italiaanse start van het nieuwe jaar hoort een toost met prosecco.

2 …én met linzen
Deze peulvruchten symboliseren volgens de Italianen de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken, dus deze Italiaanse traditie houden we in ere. Al zijn geluk, gezondheid en liefde natuurlijk veel belangrijker, dus om daarop te kunnen toosten hebben jullie de eerste tip natuurlijk al ter harte genomen en wat prosecco koud gelegd.

3 Verorber een stukje varkenspoot of zeepaling
Hét nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw is zampone, varkenspoot, al staat er ook wel cotechino (worst) of capitone (zeepaling) op het menu, afhankelijk van waar je in Italië woont. Wij kiezen voor cotechino, dat is het lekkerst bij de linzen.

zampone-linzen-oud-nieuw-Italië-nieuwjaar

4 Gooi al je oude ballast overboord…
Maak aan het einde van het oude jaar de balans op en gooi al je ballast overboord. Figuurlijk, maar ook letterlijk, zoals ze in verschillende delen van Napels doen met oude wasmachines, computers en andere niet-werkende apparaten. Daar is het 31 december dus opletten geblazen!

5 …en haal je rode lingerie uit de kast
Volgens een oeroud en rotsvast Italiaans geloof in l’amore zorg je voor liefdesgeluk in het nieuwe jaar als je Oudjaarsavond in rode lingerie doorbrengt. Wie niet waagt…

6 Bak frittelle in plaats van oliebollen
Net zoals we de champagne vervangen door prosecco, bakken – en eten – we in plaats van oliebollen frittelle. Dit recept van Yvette van Boven is om je vingers bij op te eten!

frittelle-oliebollen-Italië

7 Italiaanse spelletjes
Zin in een Italiaanse spelletje voor de klok twaalf uur slaat? Doe een potje Napolitaanse bingo of waag je aan het kaartspel bestia.

bingo-Napels

8 Start Nieuwjaarsdag met een romige cappuccino
Net als elke dag van het jaar is een cappuccino de beste start van de dag. Geserveerd mét een dagelijkse blog op Ciao tutti – want die blijven we ook in 2015 schrijven.

ciao-tutti-cappuccino

9 Volg ons ook live!
Naast de dagelijkse blogs doen we ook à la minute verslag van onze ervaringen, meestal via Instagram en Twitter. Je kunt ons ook volgen via Facebook en Pinterest. Last but not least is er onze nieuwsbrief, met op maandag en donderdag een handige overview van de laatste blogs en wat extraatjes, en op zaterdag een uitgebreide thema-editie.

10 Boek een reisje naar Italië
Het eerste goede voornemen? Een reis(je) naar Italië boeken natuurlijk! Dan weet je alvast dat er weer iets heerlijks in het verschiet ligt. Duik samen met je partner, familie en of vrienden in onze fijne selectie van de mooiste vakantieadresjes in heel Italië en breng dit eerste goede voornemen meteen in de praktijk!

droomplekken-vakantie-in-italie

11 Vier op 6 januari La Befana…
In Italië vliegt er in de nacht van 5 op 6 januari een heks langs alle huizen, La Befana. Ze brengt de kinderen die braaf zijn geweest cadeautjes; wie niet zo lief was, krijgt een stuk houtskool. In Venetië wordt La Befana onder andere gevierd met een roeirace op het Canal Grande – een geweldig schouwspel!

Befana-Venetiëfoto: Alloggi Barbaria

12 …of sluit aan bij de stoet van de drie koningen in Florence
In Florence zien we naast de heks ook de drie wijzen uit het oosten. Niet alleen op de wanden van de privékapel van de De’ Medici in het Palazzo Medici-Riccardi, maar ook ‘in het echt’, tijdens de Cavalcata dei Magi, een kleurrijke stoet die vanaf het Piazza Pitti via de Ponte Vecchio en het Piazza della Signoria naar de Duomo voert, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus.

13 Strijk alvast de Italiaanse vlag
Op 7 januari, La Befana is nog maar net uit het Italiaanse luchtruim verdwenen, wordt er weer feest gevierd in Italië. De nationale driekleur verjaart dan – dus zorg er alvast dat het groen-wit-rood dan mooi kan wapperen!

vlag-Italie-tricolore

14 Oefen op een overheerlijke melanzane alla parmigiana
Tien dagen later, op 17 januari, vieren we de Internationale Dag van de Italiaanse keuken. Op deze dag staat elk jaar een ander gerecht centraal. In 2015 is dit melanzane alla parmigiana, een ovengerecht van aubergines met mozzarella, tomatensaus en Parmezaanse kaas. Een van onze favorieten, dus wij gaan op 17 januari zeker een grote schaal bereiden!

melanzane-parmigiana

15 Bewaar een plak panettone
Last but not least: smul nog even volop van panettone maar bewaar ook een stukje voor het feest van San Biagio, de heilige Blasius, op 3 februari. Volgens de Italianen eet je die dag het állerlaatste stukje van deze kerstlekkernij – als bescherming tegen keelpijn, maar ook een beetje als afsluiting van de decemberfeestelijkheden.

panettone-Italie

Op een Italiaanse start van 2015!!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *