Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Leer Italiaans op het platteland van Puglia

Wil je graag Italiaans leren maar komt het er in eigen land maar niet van? Dan hebben we een leuke tip voor je! Giovanna en Peter van Nomad Teachers organiseren in juni en september namelijk cursussen waarin je op een originele manier Italiaans leert – niet alleen in de schoolbanken, maar ook in het dagelijkse leven op het platteland van Puglia.

Op een inspirerende manier Italiaans leren

Hoe leuk het is om op een inspirerende manier (meer van) de Italiaanse taal te leren en je kennis van de Italiaanse cultuur te vergroten, weten we als geen ander. Saskia volgde bijvoorbeeld een aantal culinaire cursussen in Italië en Willemijn leerde in Lecce niet alleen Italiaans, maar ook alles over de lokale historie. Je krijgt de taal immers vooral goed onder de knie, als je de woorden, regels en uitdrukkingen meteen leert toepassen, niet bij je medestudenten maar bij de Italianen zelf.

Tijdens de cursus Italiano nella Puglia rurale (‘Italiaans op het platteland van Puglia’) ga je onder begeleiding van Giovanna ook het gesprek aan in de straten, parken en koffiebars van het plaatsje Santeramo in Colle (in de provincie Bari). De ideale manier om je volledig onder te dompelen in de cultuur van Zuid-Italië en om de geheimen van de mediterrane keuken te ontdekken.

Zo proef je van de voortreffelijke Pugliese wijnen en geniet je van de prachtige natuurgebieden ver weg van het massatoerisme. Als dit je allemaal als musica in de oren klinkt, dan is de intensieve cursus Italiano nella Puglia rurale zeker iets voor jou!

Alle details van Italiano nella Puglia rurale

Deze intensieve Italiaanse taal- en cultuurcursus vindt dit jaar vier keer plaats in Santeramo in Colle, in het hart van de Murgia, dat eenvoudig en snel te bereiken is vanaf Bari.

Je kunt de cursus volgen van 19 tot en met 25 juni (niveau: beginners), van 26 tot en met 2 juli (niveau: licht-gevorderden), van 28 augustus tot en met 3 september (niveau: licht-gevorderden) en van 4 tot en met 10 september (niveau: gevorderden). Alle cursussen zijn van maandag tot en met vrijdag, met aankomst op zondag en vertrek op zaterdag.

De lessen en kookworkshops vinden plaats in en rond verschillende masseria’s, traditionele boerderijen in de rustieke omgeving van Santeramo in Colle, maar ook midden in de natuur, in de koffiebar, op de markt…

Leer communiceren in het Italiaans

De sleutelwoorden van de intensieve cursus Italiaans zijn communiceren in het Italiaans, activerende werkvormen en plezier. De lessen zijn volledig geïntegreerd in de activiteiten van de reis: actieve en vermakelijke lessen ter voorbereiding op de praktijk in de stad, op de kookworkshops en op de excursies in de natuur.

Italiaans leren in de prachtige natuur van Puglia

Het programma bevat wandelingen van vijf tot tien kilometer afstand in de prachtige natuur van het nationale park Alta Murgia. Natuurgids Gianluca, bioloog en oprichter van de duurzame reisblog Tripeco, neemt ons mee naar schitterende natuurgebieden ver weg van het massatoerisme.

In samenwerking met Nomad Teachers zal Gianluca korte rondleidingen geven in eenvoudig, duidelijk en langzaam Italiaans. De excursies vormen dan ook inspirerende luisteroefeningen, te midden van de wonderen der natuur! Een must see is zeker Oasi gravina di Laterza, een adembenemende kloof en een beschermd natuurgebied, maar er is nog veel meer te ontdekken!

Nomad Teachers

De cursus wordt georganiseerd door Giovanna en Peter van Nomad Teachers. Ze hebben, zoals het ‘nomaden’ betaamt, gewoond en gewerkt in tal van landen (waaronder Italië, Spanje en Colombia). Onlangs zijn ze neergestreken in Haarlem, maar aangezien Giovanna geboren en getogen is in Santeramo in Colle is dat voor haar de ideale plek voor een cursus Italiaans.

Alle Italiaanse lessen worden verzorgd door Giovanna, gekwalificeerde docente Italiaans. Peter is docent Nederlands als tweede taal. Hij is opgegroeid in Nederland maar inmiddels ook ‘Santermaan’ in hart en nieren en weet net als Giovanna precies waar je moet zijn om in deze prachtige setting je Italiaans te oefenen met de vriendelijke locals.

© all rights reserved – Photo by Lisanne Bakker

Praktische details

De kosten van de Intensieve cursus Italiano nella Puglia rurale bedragen €1300,-  per persoon. Inbegrepen is:

*de transfer van/naar Bari
*accommodatie in een B&B in Santeramo in Colle
*twintig uur Italiaanse les, inclusief cursusmateriaal
*vier wandelingen in nationaal park Alta Murgia (inclusief gids, transport en ondersteuning bij je conversaties in het Italiaans)
*vier workshops (waaronder verse pasta maken, een olijfolieproeverij, of misschien maken we ook kaas, proeven we wijn, maken we tomatensaus, plukken we wilde kruiden)
*vier lunches en proeverijen en vier pennichelle dopo pranzo (dutjes na de lunch)
*een welkomst-aperitivo en een diner op de eerste avond

Ook heb je een aantal vrije avonden in de omgeving. Santeramo in Colle staat bekend om de uitstekende kwaliteit van paardenvlees. Je vindt er veel macelleria’s, waar je deze specialiteit kunt proeven en Primitivo, de lokale wijn, kunt drinken.

Matera, met de door Unesco beschermde Sassi, is ook dichtbij, net als Altamura, dat beroemd is om het smakelijke brood en de archeologische opgravingen van de Man van Altamura, en Gravina in Puglia, met zijn spectaculaire aquaduct over het ravijn.

Je hoeft alleen maar je vlucht te boeken en in te pakken – en dan dompel je je heerlijk onder in het Pugliese platteland en de Italiaanse taal!

Kun je niet wachten om te vertrekken?

Schrijf je dan via deze link in voor de intensieve cursus Italiano nella Puglia rurale. Via Facebook en/of Instagram blijf je in de tussentijd op de hoogte van alle nieuwtjes, geplande excursies en ander moois dat je tijdens de cursus zult beleven.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *