Download gratis de Ciao tutti app!

Leer Italiaans op het platteland van Puglia

Wil je graag Italiaans leren maar komt het er in eigen land maar niet van? Dan hebben we een leuke tip voor je! Giovanna en Peter van Nomad Teachers organiseren dit voorjaar namelijk een heerlijke week waarin je op een originele manier Italiaans leert – niet alleen in de schoolbanken, maar ook in het dagelijkse leven op het platteland van Puglia.

Op een inspirerende manier Italiaans leren
Hoe leuk het is om op een inspirerende manier (meer van) de Italiaanse taal te leren en je kennis van de Italiaanse cultuur te vergroten, weten we als geen ander. Saskia volgde bijvoorbeeld een aantal culinaire cursussen in Italië en Willemijn leerde in Lecce niet alleen Italiaans, maar ook alles over de lokale historie. Je krijgt de taal immers vooral goed onder de knie, als je de woorden, regels en uitdrukkingen meteen leert toepassen, niet bij je medestudenten maar bij de Italianen zelf.

Tijdens de cursus Italiano nella Puglia rurale (‘Italiaans op het platteland van Puglia’) ga je onder begeleiding van Giovanna ook het gesprek aan in de straten, parken en koffiebars van het plaatsje Santeramo in Colle (in de provincie Bari). De ideale manier om je volledig onder te dompelen in de cultuur van Zuid-Italië en om de geheimen van de mediterrane keuken te ontdekken.

Zo proef je van de voortreffelijke Pugliese wijnen en geniet je van de prachtige natuurgebieden ver weg van het massatoerisme. Als dit je allemaal als musica in de oren klinkt, dan is de intensieve cursus Italiano nella Puglia rurale zeker iets voor jou!

Alle details van Italiano nella Puglia rurale
Deze intensieve Italiaanse taal- en cultuurcursus vindt plaats van maandag 27 april tot en met zaterdag 2 mei 2020, in Santeramo in Colle, in het hart van de Murgia, dat eenvoudig en snel te bereiken is vanaf het vliegveld van Bari. Er is ook een najaarseditie, van maandag 12 tot en met zaterdag 17 oktober 2020.

De lessen en workshops vinden plaats in het Palazzo Marchesale, een monumentaal palazzo in het hart van het dorp, maar ook buiten, in de omliggende straten, in de koffiebars, op de markt, bij de bakker…

Daarnaast bevat het programma een groot aantal excursies met gids (zie ook het complete programma). Zo bezoek je het oude centrum van Santeramo in Colle en het fotogenieke Matera (de stad van de Sassi, die dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur is).

Ook bezoek je het gezellige Polignano a Mare, het Parco Nazionale Alta Murgia, het beschermde natuurreservaat van Torre Guaceto en Tenute Giampetruzzi, waar heerlijke wijnen worden gemaakt.

De sleutelwoorden van de intensieve cursus Italiaans zijn communiceren in het Italiaans, activerende werkvormen en plezier. Elke les draait om een alledaags thema (bijvoorbeeld iets bestellen in een restaurant, informatie vragen bij de VVV, praten over het weer of hobby’s) en bestaat uit twee delen: een theoretisch/voorbereidend en een praktisch gedeelte.

In het theoretische deel leer je de grammatica en woordenschat die je nodig hebt om je te kunnen redden in de betreffende situatie. Vervolgens verlaat je het klaslokaal om de stof in het echt te oefenen, op straat met de lokale bevolking, tijdens een workshop verse pasta maken of tijdens een van de excursies.

Nomad Teachers
De cursus wordt georganiseerd door Giovanna en Peter van Nomad Teachers. Ze hebben, zoals het ‘nomaden’ betaamt, gewoond en gewerkt in tal van landen (waaronder Italië, Spanje en Colombia). Onlangs zijn ze neergestreken in Haarlem, maar aangezien Giovanna geboren en getogen is in Santeramo in Colle is dat voor haar de ideale plek voor een cursus Italiaans.

Giovanna Digregorio van Nomad Teachers

Alle Italiaanse lessen worden verzorgd door Giovanna, gekwalificeerde docente Italiaans. Peter is docent Nederlands als tweede taal. Hij is opgegroeid in Nederland maar inmiddels ook ‘Santermaan’ in hart en nieren en weet net als Giovanna precies waar je moet zijn om in deze prachtige setting je Italiaans te oefenen met de vriendelijke locals.

Peter van IJperen van Nomad Teachers

Praktische details
De kosten van de Intensieve cursus Italiano nella Puglia rurale bedragen € 845,- per persoon. Inbegrepen is een transfer van/naar het vliegveld van Bari, 20 uur Italiaanse les met cursusmateriaal; workshops (waaronder verse pasta maken); elke dag een uitgebreide lunch en op de eerste avond een diner; een aantal excursies/wandelingen (inclusief gids, transport en ondersteuning bij je conversatie in het Italiaans), een rondleiding in het historisch centrum van Santeramo en een bezoek aan een cantina mét wijnproeverij.

De vlucht kun je zelf boeken (zo kun je er bijvoorbeeld nog een paar dagen Puglia aan vastplakken) en dat geldt ook voor de accommodatie. Giovanna en Peter hebben een lijstje van B&B’s samengesteld die korting geven op je verblijf als je voor de taalcursus komt. Als je in een van deze bed & breakfasts wil verblijven, kun je dit meteen bij het boeken van de cursus aan Giovanna en Peter doorgeven, dan maken zij de reservering voor je in orde.

Kun je niet wachten om te vertrekken?
Schrijf je dan via deze link in voor de intensieve cursus Italiano nella Puglia rurale. Via deze Facebookpagina blijf je in de tussentijd op de hoogte van alle nieuwtjes, geplande excursies en ander moois dat je tijdens de cursus zult beleven.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

4 reacties

 1. Ziet er allemaal fantastisch uit. Wij ontvangen graag meer info over de cursus italiaans in Puglia. Overnachtingen staan daar ook voor ons op het programma, wellicht een aanbeveling, low budget, uwerzijds.

 2. Monique Vogels

  Ciao,
  Ik heb geen idee wat z’on studie reisje kost, heb jij een indicatie?

  ik heb toevallig de hele maand okt verlof en studeer via de volksuni Italiaanse les

 3. Ciao Monique,
  de prijs staat – net als een aantal andere details – helemaal onder aan het artikel!

 4. Italiaans leren spreken,
  Hierdoor je nog meer onderdeel voelen van La Dolce Vita,
  Lijkt mij echt “spettacolare”!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *