Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans leren aan de Amsterdamse grachten

Volgende week is het precies twaalf jaar geleden dat Saskia haar eerste woordjes Italiaans leerde. Na twee indrukwekkende bezoeken aan Rome was het Italiëgevoel te sterk om het zomaar te laten kriebelen, dus had ze zich in de zomer van 2002 aangemeld voor het keuzevak Italiaans aan de Universiteit van Tilburg. Een fijne onderbreking van schrijven aan haar scriptie, zo bedacht ze voorafgaand aan de cursus. Dat uiteindelijk het hele afstuderen een paar maanden zou opschuiven vanwege een zomerstudie in Florence, kon ze toen immers nog niet weten…

Ciao-Italiaans

Saskia: ‘Van docente Rita Sorce leerde ik de o zo belangrijke basis. Uiteraard het woordje ciao, maar ook de eerste uitspraak- en grammaticaregels. Daarmee kwamen we in de klas al een heel eind, want de grammatica mag dan ingewikkeld zijn, dankzij de vrij eenduidige uitspraakregels heb je al gauw het gevoel dat je een aardig mondje Italiaans spreekt – al is dat dan nog niet helemaal volgens de grammaticale richtlijnen.

Dankzij het enthousiasme van Rita knoopte ik er nog een tweede cursus Italiaans aan vast en vroeg ik bij het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam zelfs een studiebeurs aan voor een zomerstudie in Italië. Die beurs kreeg ik en een geweldige tijd in Florence volgde. De verliefdheid, op het land, op de taal en op de Italianen, werd elke dag een beetje meer liefde.

Italiaans-school-bord

Na die studie in Florence moest er echter als de wiedeweerga afgestudeerd worden en was er geen tijd meer voor nóg een cursus. En hoewel ik Rita nog wel heb kunnen bedanken voor het aanwakkeren van de Italiaanse liefde, vond ik het jammer dat ik niet meer elke week bij haar in de collegebanken zat.

Mijn studie Italiaans zette ik, eenmaal afgestudeerd en verhuisd naar Amsterdam wel voort, bij het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam. Eerst nog met een cursus met grammaticaregels en examens, maar na een tijdje met gezellige en leerzame conversatiecursussen.

Italia-Italië-Italiaans-leren

Nu ben ik te vaak in Italië om nog een cursus te volgen (want dan ben ik er vaker niet dan wel), maar geregeld wip ik nog even binnen bij het Istituto. Groot was mijn verbazing – en verrassing – toen ik daar Rita tegen het lijf liep.

Samen met het Italiaans Instituut verzorgt Rita met haar taalinstituut ItaliaItalia naast cursussen in Tilburg nu ook de Italiaanse cursussen die aan de Keizersgracht worden gegeven. Van absolute beginners tot vergevorderden stelt zij samen met de directie van het Instituut de cursussen samen, conform de ERK-normen van de Raad van Europa (zodat je bijvoorbeeld ook in Italië op hetzelfde niveau verder kunt). Daarnaast bieden ze thematische cursussen aan, zoals conversatie-, kunstgeschiedenis-, literatuur-, film- en wijncursussen.

En tja, dan gaat het toch weer kriebelen. Want het Instituut organiseert als enige instelling in Nederland ook cursussen en examens ter verkrijging van het taalbeheersingscertificaat Italiaans voor Anderstaligen van de Universiteiten voor Buitenlanders van Perugia en Siena (respectievelijk CELI en CILS). En die wil ik nog wel een keer halen…

viva-la-scuola-Italiaans

Rita en ik hadden nu slechts tijd voor een snelle espresso, maar mócht ik binnenkort een tijdje in Nederland zijn, dan kruip ik weer even in de collegebanken aan de Amsterdamse Keizersgracht!’

Ook een cursus Italiaans volgen aan de Amsterdamse grachten? Via deze link vind je het overzicht van jaar-, semester-, kwartaal- en cultuurcursussen, plus de mogelijkheden voor privéles, lessen in duo’s of kleine groepjes en in company cursussen voor bedrijven. De cursussen worden allemaal gegeven door gekwalificeerde docenten, stuk voor stuk native speakers.

ItaliaItalia verzorgt ook taalcursussen in Tilburg. Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van ItaliaItalia-IIC Taaltraining Italiaans of mail je naar info@italiaitalia.nl.

P.S. Als cursist van ItaliaItalia kun je nog altijd een studiebeurs aanvragen voor het volgen van een zomercursus bij een van de vele scholen in Italië. Wij zeggen doen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Bedankt voor dit artikel. Ik zocht nog een plek waar ik eventueel (ooit) een ander examen kan doen nadat ik net mijn B2 heb gehaald. Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *