Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Twee mysterieuze filmlocaties uit The Godfather

Van de meeste filmscènes in The Godfather is wel bekend op welke locatie ze zijn opgenomen. We namen jullie al mee naar een aantal van deze locaties, grotendeels te vinden in het Siciliaanse Savoca en omgeving.

Savoca-standbeeld-Coppola-Godfather

Van twee scènes was echter lange tijd niet duidelijk waar ze precies zijn opgenomen. Om ons plaatje van The Godfather compleet te hebben, wilden wij ook graag weten waar deze beroemde filmlocaties zich bevinden.

Dat lukt, met grote dank aan René Lodder. René liet ons in juni 2018 weten dat hij de twee missen The Godfather-locaties gevonden!

Hij mailde ons foto’s én coördinaten van de villa en het station. De villa vind je aan de Via Vecchia Pozzilo, in de buurt van Acireale (Google Maps-coördinaten 37.661145, 15.175331). René: ‘De oorspronkelijke ingang met mooie hek kan niet genomen worden. De landweg rechts ervan wel en dan kom je ook voor de villa.’

Het station vond René ook. Het is het station van Sparagogna (in de provincie Enna), op de spoorlijn tussen Palermo en Catania (met Google Maps-coördinaten 37.571402, 14,632281). Grazie René, voor het oplossen van dit mysterie!

Hieronder een filmshot van de villa van maffiabaas Don Ciccio. De villa is te zien wanneer de moeder van Michael samen met haar zoontje naar Don Ciccio’s villa in Corleone gaat. Don Ciccio heeft Michaels familie vermoord en zijn moeder smeekt Don Ciccio om haar zoon te sparen.

The-Godfather-part-2-Villa-Don-Ciccio-1

Wanneer Michael volwassen is, keert hij terug naar Corleone om wraak te nemen op de inmiddels oude Don Ciccio. Michael vermoordt hem op brute wijze op de veranda van zijn villa.

The-Godfather-part-2-Villa-Don-Ciccio-2

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

53 reacties

 1. Erwin van Heteren

  Ciao Saskia,

  Het station is volgens mij een zeer goed bewaard geheim! Echt geen idee, maar zal mij niets verbazen als het in de buurt is van Catania Stazione di passo martino misschien?

  De villa is Castello Degli Schiavi, Fiumefreddo di Sicilia, Catania, Italia

  Ciao,

  Erwin

 2. Station gaan we opzoeken Erwin, maar de villa klopt niet (zoals ook in de blog staat). Die villa komt wel voor in de film, maar niet in deze scènes helaas…

 3. Erwin van Heteren

  Oog lekker dom gewoon overheen gelezen.

 4. Wil graag reageren op de locaties van de godfather. Het huis van Don Ciccio (Don Francesco) is zeker niet het zo vaak vermelde Castello Degli Schiavi, want kijk bijvoorbeeld maar naar “stills” op Google en bekijk alleen het toegangshek waar de jonge Vito met zijn moeder bij Don Ciccio staat en vergelijk het met het hek waar de Alfa Romeo 6c Freccia d’Oro (ja de Godfather zit heel diep) het terrein van Schiavi verlaat…. Totaal divers.
  Mij is verteld dat Don Ciccio’s casa in Forza d’Agro te vinden moet zijn, maar helaas in uiterst vervallen staat moet verkeren. Cordiali Saluti Nol

 5. Ciao Nol, het klopt dat het niet het Castello degli Schiavi is, dat schrijven we juist ook zelf in de blog… We willen echter graag weten waar het wél is. We zijn in Forza d’Agro geweest, maar daar is het volgens ons niet te vinden.

 6. Na veel zoeken en vragen is volgens mij het station uit de film het station van Castiglione..

 7. Daar zijn we geweest en dat lijkt er wel wat op, maar het ís het niet. Het dak van het ‘station van Corleone’ steekt bijvoorbeeld veel verder uit…

 8. Simon Giaccotto

  Hi Saskia, ik heb geen antwoorden op je vragen, maar waarom heb je Castello degli Schiavi niet op de foto staan? Deze speelt een belangrijke rol als familiehuis in alle 3 de delen. Ben er zelf jaren geleden geweest en heb een rondleiding gekregen van de eigenaar. Het is privé bezit, maar ik ben toen bij toeval tegen iemand aangelopen die de eigenaar kende. Was heel hard opzoek naar het huis en hij heeft me verder geholpen. Heb nog ergens een foto dat ik op het balkon sta maar Michael staat als hij in de gaten krijgt dat er iets mis is met de auto. Daarna rent hij naar beneden en ontploft de auto.

 9. Ciao Simon! Het staat er niet op omdat we geen verwarring willen zaaien – dat is immers een bekende locatie. We hebben juist foto’s laten zien van de twee locaties waarvan we nog niet weten waar ze te vinden zijn…

 10. Wat een toeval zeg! Via een collega ben ik op de hoogte gebracht van deze actie. Misschien heb ik er wat aan zegt ze omdat ik zelf eind augustus naar Sicilië ga. Daar ga ik onder andere 9 uur durende Godfather excursie doen. Ik kan de route een beetje raden aan de hand van blogs van mensen die dezelfde excursie ook hebben gedaan. Daarom kan ik concluderen dat Don Ciccio´s villa ergens tussen Acireale – Fiumefreddo di Sicilia of in die plaatsen. Dat kom ik dus eind augustus wel achter. Anders klopt de route gewoon niet. Ik heb foto´s gezien en het is inderdaad vervallen. Het station van Corleone kwam niet voor in de excursie, dus zelfs voor de expert gidsen is het nog steeds zoeken naar of het is niet opgenomen in de excursie omdat het aan de westkust ligt. De excursie gaat langs de locaties aan de oostkust. Het zit er niks anders op dan alle stations in Sicilië één voor één te googlen. Voor mij de mysterieuste locatie is de plek waar Don Altobello aan Mosca de opdracht geeft om Michael Corleone te doden. Dus als iemand het weet, wil ik wel ruilen met de info over de ligging van Don Ciccio´s villa 😉

 11. Ciao Saskia, het laat mij niet los en dan ben ik in staat om nu te komen en net zo lang te zoeken tot ik het gevonden heb. Omdat dat helaas niet mogelijk is moet ik het van vriend Google hebben en na veel vijfen en zessen heb ik een voor mij nieuwe plaatsnaam zonder adres waar de Villa van Don Ciccio zou moeten zijn. Calatabiano…. Kan er voorts niets over vinden, maar wellicht is er ter plaatste een bankje met wat oude mannetjes die…. Nou ja je begrijpt t vast.

  Persoonlijk ben ik nu echt reuze benieuwd.
  Groet Nol

 12. Erwin van Heteren

  Ciao Saskia,

  Vanmorgen op Wikipedia een lijst gevonden met alle stations welke nu nog worden gebruikt op Sicilia. Er zijn drie categorieën van brons heel klein naar goud heel groot. Alle bronzen stations door Google gehaald en niks gevonden wat overeenkomt met de foto uit de film. Het is dus zeer aannemelijk dat het station niet meer in gebruik is en aan een oude spoorlijn heeft gelegen welke niet meer in gebruik is. Na wat speuren op Google blijken er nog al wat kleine spoorlijnen te zijn vervallen in de loop der tijd met veelal kleine station gebouwtjes. Helaas nog geen match gevonden, maar ik geloof er niet in dat er heden vandaag nog mensen op een trein wachten.

  Zou natuurlijk wel doodzonde zijn. 🙁

 13. Heel leuk al jullie speurwerk! Het vermoeden dat het een huis is (en dus geen echt station, ook niet ten tijde van de opnames), maakt het niet makkelijker…

 14. Als het station vervallen is, dan lijkt het erg veel op stazione di Salemi-Gibellina in Gibellina Nuova
  link: http://www.ferrovieabbandonate.it/linea_dismessa.php?id=175# (foto 4)

 15. Erwin van Heteren

  Hoi Harme,

  Deze website heb ik dus ook bezocht er is alleen 1 dingetje wat niet overeenkomt. Het raamkozijn is vierkant en op de foto uit de film aan de bovenzijde wat rond. Maar ja als het evt. Een huis is geweest dan gaat het wel heeeeeel erg lastig worden. Grrrr. Het laat ons niet los, maar er is ook echt niets te vinden op het internet.

 16. so, 2de rij, 3e foto, Noto Bagni, ik geloof mijn ogen niet: http://www.ferrovieabbandonate.it/linea_dismessa.php?id=40

 17. Erwin van Heteren

  Maar ja weer de kozijnen die niet overeenkomen!

 18. Ik vind dat ik een betere bron dan Google met jullie heb gedeeld. Ik weet zeker dat één van ons hier het gaat vinden. Tussen Alcantara Vallei en Motta Camastra zijn 4-5 beschermde locaties te vinden. Deze link, echt mijn laatste, pas goed in het rijtje: http://www.panoramio.com/photo/66185572

 19. Ciao Harme, dat ziet er inderdaad wel uit als dé mogelijke locatie van het station. Bij Motta Camastra zijn we gaan kijken, maar dat komt niet zo overeen als deze. Nu nog een foto uit hetzelfde perspectief als in de film, dat zou helemaal mooi zijn om de vergelijking te kunnen maken. Hopelijk kom je er tijdens je Sicilië-reis!

 20. Erwin van Heteren

  Hoi Harme,

  Persoonlijk denk ik niet dat het dit station is al is het wel het station wat het meest overeenkomt. Ook hier zijn de kozijnen rechthoekig en dit station ligt op de noordflank van de Etna in een gebied waar veel lava stromen in het landschap zichtbaar zijn. Op de foto uit de film zien we vooral gloeiend landschap met graslandschap en dat is nu net iets wat je andere kant van de Etna niet tegenkomt. Daar staan vooral Olijven, Amandelbomen en bv Vijgen en Catusplanten. Verder is het landschap daar erg grillig en ruw. Maar moet gezegd worden de site waar je op hebt gekeken is een bron waar we de meeste kans hebben.

  Natuurlijk wel een fijne vakantie gewenst en wie weet kom je nog wat info tegen om het mysterie op te lossen. Over dit station gesproken ga zeker naar de Gole de Alcantara zeer de moeite waard.

  Ciao,

  Erwin

 21. Saskia, je brengt me op een leuke idee voor een vakantie voor volgend jaar: een tour langs de verlaten stations van Sicilië 🙂 Een hint die niet in de film voorkomt maar uit de behind-the-scene-foto´s is dat de trein een bocht uit de linkerkant maakt voordat die bij het perron aankomt. In de film als de familie weer teruggaat naar Amerika, zie je dat de trein weer een bocht uit de linkerkant maakt. Dat is ook een belangrijke herkenningspunt.

 22. Check the dvd for the train station, there are bricks on the tops of the windows.

 23. Does anybody know the site where Don Tomassino gets shot in Part Three?

 24. He Joe, I know, I was today there. When I am back in The Netherlands, I will share a link with my photo to proof it 😉 Maybe we can trade locations 😀 Do you know where Don Altobello meets Mosca Montelepre to order the death of Michael Corleone? Unfortunately I have not been in the 2 places above mentioned.They called this type of train stations Mussolini style here in Sicily and that is why they all look the same. My driver did not know where Don Ciccio’s house was neither 🙁 But I will not give up, till I have found it 🙂

 25. Ben erg nieuwsgierig naar de locaties! Waren er mensen die de locaties wisten?

  P.S. zie de ene laatste foto voor Don Ciccio´s huidige uiterlijk

 26. Erik Christiansen

  It is an old station, having been remodeled/refaced several times since the filming of GFII, and now unused. The tracks are overgrown with weeds. It is the closest station to Motta Camastra, ex-stazione di Gole Alcantara.

  I’m still looking for Don Ciccio’s villa. Anyone? Anything?

  Also, I’m looking for the olive oil mill/facility where little Michael makes such a funny face when he tastes an olive. Also from GFII.

 27. Erik Christiansen

  Sorry to keep doing this in English, but my Dutch is non-existent. I could probably handle it in Polish or Spanish, with a struggle. Anyhow, every Netherlander I’ve met speaks better English than me so, here goes.

  I’ve been communicating with three of the producer/location people from GFII. They all remember the site, but it was so long ago, blah, blah, blah. They are all pretty old.

  One, however, said he was sure it was in Catania, and described De Niro driving the car. So, I started searching in Catania. Catania isn’t merely a city, but a province as well. So, I started contacting anybody I could think of in the area, who might know. I managed to talk to a tour agent who knew the approximate location. She didn’t have an exact address, and said it is nearly destroyed. She also said she didn’t know who the owner was, but that it wasn’t accessible to the public. She said it is close to the town of Acireale, between Santa Tecla and Strazzo, which narrows it down further. So, I Google map searched that stretch.

  I also figure, from looking closely at the second scene with the house, that it must face southward. Just before Vito guts Don Ciccio, you can see the sea behind him, and he is facing toward the left where Don Ciccio is snoozing on the front porch.

  So, now all I have to do is drive up and down all the east-west running streets between Santa Tecla and Strazzo, looking to the right (north) for the house. Hopefully the front gate, or something is recognizable.

  That’s the plan for now. I have a couple of contacts, that I got from my Hollywood producer contacts, who are in Rome, and apparently were location scouts for the film. So, I might be able to narrow it down further before I leave for Sicily in June.

  If anybody has any other ideas, clues, thoughts, experience in the area, contacts, etc. please let me know. I’ll post pictures when I return in July.

  That’s the plan

 28. Okay, I found it. Don Ciccio’s villa, that is. It’s vacant, but still standing.

  I’ve been in Taormina, Sicily, for the past week, and finally found it today.

  I’ll post pictures when I get home.

  I’m no longer so sure about the train station though. Looking more closely at the screen captures, the terrain doesn’t look right. Trees and bushes might come and go, but hills and mountains don’t so quickly. Franco Platania, owner of Castello degli Schiavi, says they used the Sferro station. Of course, he also said that Don Ciccio’s villas was no more, and was wrong about that one.

  I took lots of pictures of all three sites, and will study them closely before posting them.

 29. So, I have some very nice pictures. They are sitting on my desktop. I just can’t figure out how to post them here. Anybody?

 30. You can only post a link to them here (e.g. by using a Dropbox file or a website link). Or you can send them to us and we can upload the pictures to this article.

 31. Okay. To what email address do I send them?

 32. The one you can find on the blog 🙂 > blog[@]ciaotutti[.]nl

 33. Jolanda Koenraadt

  Dag Harme, Ik ben erg benieuwd waar jij die Godfathertour hebt geboekt? Ik ga zelf eind september en ben op zoek oa naar de vervallen Villa van Don Ciccio. Gr Jolanda

 34. You don’t need to book a tour. Just rent a car, and drive to the locations. The tours only go to two locations. Savoca, where you find Bar Vitelli, and the church where Michael and Apollonia marry, and Forza d’Agro, which doubles as the streets of Corleone, where Michael and his bodyguards walk. The front of the same church can be seen again in GFII, when Vito is spirited away in a donkey basket. These can be driven to in less than half an hour from Taormina.

  Castello degli Schiavi is in Fumefreddo, also a short distance from Taormina. Any tour office in Taormina can arrange for a tour for you. Be on time, as the Baron is a busy man, giving several personal tours a day. It will cost you 25 Euros. But, you might bargain.

  The city pointed to by Michael’s bodyguard, and acclaimed as “Corleone” is actually Motta Camastra. It is a beautiful hill town, but other than from a distance, isn’t used in the film.

  The villa used as Don Ciccio’s in GFII is not open to the public. You can see it from the road, and I’ll send a picture to this site shortly.

  The train station used in GFII is still in question. I thought I found it on line, and even posted about it. But, I went there, and it was nearly identical, but the surrounding terrain wasn’t right. Apparently there are hundreds of “nearly identical” stations built in the time of Mussolini. One of his pet projects. The Baron who lives in Tommasino’s villa says it was actually the station at Sferro, and made a pretty good case. However, when I visited, it didn’t look the same. I spent a couple of hours there, as it is no longer in use (although the trains go by occasionally) and open to the public. After careful examination, I’ve concluded that it might well be the right station. The remodeling done since appears to have been added in just the right places. I took lots of images, and will be talking to a construction engineer tomorrow. I’ll see what he thinks.

  I’ll keep everybody posted as I discover more.

  Have fun in Sicily. The food is great, especially in the South and West.

 35. Did you get the picture? I’m going to put together a slide show, and will send it too.

 36. Thanks for warning, it ended up in my spambox. I will put it online later, so please send the slide show too. Grazie mille!

 37. I can’t find the pics on your website. Are they online ?

 38. Not yet, I am waiting for the link to the gallery Erik has promised to send us. But I will e-mail them to you right now!

 39. @ Erik:

  I’m searching the villa for years. Please, can you tell us where the villa is located ?

  Thank you.

 40. @Jolanda: Erik heeft gelijk. Ze doen standaard locaties. Ik had een privé chauffeur gehuurd. Hij heeft me de brug laten zien uit GF1 toen de Amerikaanse militairen in jeeps langs Michael en zijn bodyguards reden. Hij heeft me ook gebracht naar de plek waar Don Tommasino door Mosca wordt neergeschoten. Als je rijbewijs hebt, zou ik aanraden om een auto te huren. Ik heb het niet, ik was maar 2 dagen aan de oostkust vandaar die keuze. Ik wens je alvast veel plezier in Sicilia.

  @Saskia: nieuwsgierig wachten we op de foto’s van Eric

  Eind november ga ik voor een week naar Sicilia. Villa van Don Ciccio heb ik ook gevonden via Google Maps in street view. Als hint kan ik zeggen dat het huisnummer 31 in het rood is geschilderd. Stand in treinstation van Corleone ook (heb 2 bronnen en ook via google maps geverifieerd). Verder ga ik ook naar de locatie waar Calo Don Lucchesi met zijn bril vermoord. Ik heb ook het huis gevonden van de Vitelli’s, de scene waarin Apollonia de trap komt aflopen.

  Verder ga ik ook 1 dag tijdens mijn verblijf in Sicilia, heen en weer vliegen naar Rome om een locatie te bevestigen. Ik heb het niet over Viterbo en Caprarola. Ik weet alleen dat het een filmlocatie is maar welke scene kan ik aan de hand van de bestaande foto’s niet afleiden. Als ik het moet raden, dan lijkt het op de zaal waarin kardinaal Lamberto tot paus wordt gekozen.

  @Frank: if you know the location where Don Altobello meets Mosca then I will tell you where Don Ciccio`s villa is located 😛

 41. Dat klinkt goed Harme. Ik wacht nog op de link naar de gallery van Erik (voor de foto’s)!

 42. @Erik Christiansen: could you please ask to your Hollywood friends to the location where Don Altobello meets Mosca, you know ´Ace in the hole´ scene?

 43. De foto’s van Erik komen – kennelijk – niet online en hij is evenmin bereid om de coördinaten prijs te geven, zodat we e.e.a. kunnen verifiëren.
  Hetzelfde geldt voor Harme. Jammer jongens! Het was leuk als we het met z’n allen konden oplossen.

  Ik zit tot en met donderdag op Sicilië. Vandaag nog rond Avola, maar vanaf morgen in Catania. Dan sowieso naar Savoca en Forza d’Agro. Voor nu nog even speuren naar het station, zolang mijn dochter haar middagslaapje doet.

  Ciao!

 44. De coördinaten van Don Ciccio’s villa zijn 37.661847, 15.175686. Deze info is afkomstig van http://www.themoviedistrict.com/the-godfather-part-ii/4/. Dit moet inderdaad de villa zijn, ondanks dat de poort thans zichtbaar afwijkt van die in de film.

  Ten aanzien van het station wordt op die site de info gebruikt van Erik. Of dat inderdaad het station is, blijft erg twijfelachtig. Het perron komt overeen. De kozijnen wat mij betreft ook. Maar zijn het geen deuren (plaatje uit film) die via het perron toegang geven tot het gebouw c.q. station? In het echt lijken het ramen. De omgeving, met name de heuvels, lijken ook niet overeen te komen.

 45. @Timo: ik herken je emoties. Als Erik het niet vindt in oktober, zal ik in de week van 5 december bekendmaken waar het station ligt. Ik ben dan net terug uit Sicilië en heb dan ook visueel bewijsmateriaal. Ik kan garanderen dat het niet in Gole Alcantara is.

 46. Prima Harme. Ik houd het in de gaten. Ik ben erg benieuwd!

  Vandaag was ik in Savoca. Mooi om eens in het echt te zien. Morgen naar Castellodegli Schiavi o del Padrino en Don Ciccio’s villa. Ik hoop dat het me lukt om op het terrein van laatstgenoemde plek te komen.

 47. @Timo: hopelijk vind je een manier om op het terrein te komen, op de veranda te staan en dezelfde positie innemen als Robert de Niro met de zee als achtergrond. Op zn minst probeer te achterhalen of het terrein door straathonden worden ´bewaakt´. Dan zal ik hondenbeten voorkomen als ik een poging ga wagen 😀

 48. @Harme Castellodegli Schiavi o del Padrino lijkt nog gewoon te worden bewoond en daar loopt tenminste één hond. Jammer dat je er nauwelijks een fatsoenlijke foto kan maken.

  Bij Don Chiccio’s villa lopen – zoals je misschien zelf al weet – geen honden. Het hele perceel is omgeven door een omheining. Op meerdere plaatsen (aan de voorkant) kan je klimmen, maar dat trekt – denk ik – gauw de aandacht. Aan de achterkant van hey perceel – te bereiken via een zandpad – is er alle gelegenheid om het perceel te betreden. Er zit zelfs een gat in het hek en doeken om het prikkeldraad. Ik was natuurlijk niet de eerste. Ik ben niet op het terrein geweest, omdat vrouw en kind in de auto zaten te wachten. Ook met slippers en een zwembroek aan was ik niet optimaal voorbereid. Het ziet er allemaal erg vervallen uit, zeker aan de achterkant. Dit perceel gaat niemand meer kopen.

 49. 29 november 2016: trein station van ‘Corleone’, been there, done that! Erg oncomfortabel was het. Als ik terug ben in Nederland, stuur ik alle informatie naar Saskia, inclusief foto’s. Zij mag het bekendmaken hier op ciaotutti.

 50. I believe I’ve also found the station. I’ll be back in Sicily in February. Hopefully. And will try to confirm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *