Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pinocchio (Matteo Garrone) – geniet van Pinokkio’s avonturen in Toscane

Pinocchio, de nieuwe film van Matteo Garrone, is een nieuwe vertelling van dit schitterende Italiaanse sprookje. Garrone keert terug naar de wortels van het originele verhaal van Pinocchio, zoals dat werd opgetekend door Carlo Collodi – waar we je verderop in deze blog meer over vertellen.

Met deze baanbrekende verfilming creëert Matteo Garrone een fantasiewereld van mysterie en verwondering vol stralende, grappige en ontroerende momenten.

Wanneer houtsnijder Geppetto (die word vertolkt door Roberto Benigni – met een prachtig Toscaans accent) uit een blok hout een pop maakt, gebeurt er iets magisch. De brutale pop begint te praten en kan lopen, rennen en eten zoals elke kleine jongen. Geppetto noemt hem Pinocchio en voedt hem op als zijn eigen zoon.

Maar Pinocchio vindt het lastig om braaf te zijn. Hij is snel afgeleid en tuimelt van het ene ongeluk in het andere terwijl hij wordt misleid, gekidnapt en achterna gezeten door bandieten in een wereld vol fantasierijke wezens, van de buik van een gigantische vis, tot speelgoedland en het veld der wonderen.

Zijn trouwe vriendin de fee probeert hem te laten inzien dat zijn grote droom, een echte jongen worden, alleen uit kan komen als Pinocchio zijn gedrag verandert.

Bekijk alvast de trailer:

Een wereldberoemd sprookje met Toscaanse wortels

Pinokkio is een van de belangrijkste Italiaanse iconen. De eigenwijze houten marionet werd tot leven gewekt door Carlo Collodi, aan een rustieke schrijftafel met uitzicht over de Toscaanse heuvels rondom het dorpje Collodi, niet ver van Lucca.

Op 7 juli 1881 werd Carlo’s eerste verhaal over Pinocchio, zoals de Italiaanse naam van het houten mannetje luidt, gepubliceerd. Niemand had toen kunnen voorzien dat het verhaal over Pinokkio over de hele wereld gelezen zou worden en dat miljoenen kinderen zouden genieten van Carlo’s creatie.

Collodi’s creatieve brein

Pinocchio betekent letterlijk ‘pijnboompit’. De vrolijk klinkende naam is ontsproten aan het brein van Carlo Lorenzini, die op 24 november 1826 werd geboren in Florence. Zijn vader was kok, zijn moeder hielp in de huishouding in de statige Villa Garzoni.

Carlo is de oudste, maar na hem volgen nog tal van kinderen. Of hij hen al verhalen heeft verteld met een houten marionet, weten we niet. Wel weten we dat Carlo al vroeg moet bijspringen om geld binnen te brengen. Als zijn vader overlijdt, begint Carlo aan zijn eerste journalistieke artikelen.

Na een flink aantal artikelen krijgt hij de vraag om een serie verhalen te schrijven voor Giornale per i Bambini (‘Kinderkrant’). Hij verzint achter zijn schrijftafel een bijzonder verhaal: Storia di un burattino, ‘Verhaal van een marionet’.

De houten pop, die vorm krijgt dankzij de vaardige handen van Geppetto, krijgt een mutsje van broodkruim, een jasje van gebloemd papier en schoentjes van boomschors.

Op 7 juli 1881 wordt het eerste verhaal gepubliceerd. Het valt meteen in de smaak bij de jonge lezertjes én bij hun ouders. Als Pinocchio in de serie dood dreigt te gaan, komen de lezers in protest. Pinocchio moet blijven!

Carlo besluit het verhaal een andere wending te geven dan hij eerder had bedacht en laat Pinocchio in leven – met tal van nieuwe avonturen in het verschiet.

Na dertien verhalen over de houten pop wordt Carlo benaderd door een uitgever, die hem veel geld biedt om de avonturen van Pinocchio te mogen bundelen. Carlo zegt hier uiteraard geen nee tegen en twee jaar na de publicatie van het eerste verhaal, in 1883, rolt het boek Le Avventure di Pinocchio (‘De avonturen van Pinokkio’) van de persen.

Collodi’s liefde voor Toscane

Carlo Collodi laat je ook meegenieten van de unieke sfeer van Toscane, zijn thuis. Als je het oorspronkelijke verhaal leest, waan je je dankzij de voorbij sjokkende ezeltjes, een wijnkelder en de bijzondere omschrijving van de zee meteen in Toscane.

Maar dat is niet de enige verwijzing naar Carlo’s liefde voor Toscane. Carlo wilde de avonturen van Pinokkio dan wel bundelen, hij wilde absoluut niet bekend worden onder zijn eigen naam. Als pseudoniem koos hij voor de naam Collodi, naar het plaatsje waar zijn moeder geboren was, in het noorden van Toscane, vlak bij Lucca.

Door de keuze voor deze naam liet Carlo niet alleen zien hoe veel hij van zijn moeder houdt, maar ook hoe na Toscane hem aan zijn hart ligt.

Bezoek ook het Parco di Pinocchio in Collodi

In Collodi vind je nog altijd een bijzondere herinnering aan Carlo’s creatie. In dit stadje ligt namelijk het Parco di Pinocchio, waar het verhaal van de houten pop, de fee, de krekel, de kat, de vos en alle andere figuren van het boek wordt uitgebeeld.

Verwacht geen spectaculaire ritjes in een karretje, zoals je wellicht van andere pretparken gewend bent. Het Pinokkio-park doet veel meer een beroep op de fantasie van zowel kinderen als volwassenen. In een prachtig park staan bronzen en stenen beelden van alle hoofdpersonen uit het boek – eerst het verhaal (voor)lezen is dus eigenlijk wel aan te raden.

De tocht begint bij het beeld van Pinocchio e la Fata (Pinokkio en de Fee), dat is gemaakt door Emilio Greco. Het beeld is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die de burgemeester van Pescia al in 1951 hield omdat hij zijn gemeente graag een Pinokkio-monument gunde.

Greco moest zijn eerste plaats echter delen met Venturino Venturi, die La Piazzetta dei Mosaici (Het Pleintje van de Mozaïeken) instuurde, dat nu direct achter het beeld van Pinokkio te bewonderen is.

De weg slingert verder door het park, langs het dorp van Pinokkio, het huis van de Fee, de dieren uit het verhaal, van de slak tot de krekel, en – als uitsmijter – de walvis die Pinokkio aan het eind van het verhaal opslokt. Kinderen kunnen hier zelf ervaren hoe dat moet voelen; via een trappetje komen ze in het binnenste van de walvis terecht.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *