Regisseur Paolo Sorrentino is terug met Parthenope, een film die Napels niet alleen toont, maar vooral laat voelen. Deze liefdesverklaring aan Napels is vanaf 27 februari 2025 te zien in de Nederlandse bioscopen.
Felicia van Salerno Travel zag Parthenope vorig jaar in Italië en licht een tipje van de sluier op voor de film hier te zien is.
‘Ik adviseer je om tijdens het kijken lekker achterover te leunen en vooral te genieten van de beelden. De mysterieuze, diepere en soms verstopte betekenissen begrijp je dan vanzelf. Soms een paar dagen later, maar dat is juist het mooie aan Sorrentino’s films…
Net als in zijn eerdere visuele spektakels La grande bellezza en È stata la mano di Dio dompelt Sorrentino je onder in een wereld van schoonheid, melancholie en verlangen. Dit keer doet hij dat aan de hand van een bijzondere vrouw: Parthenope.
Wie is Parthenope?
Parthenope is een figuur uit de Griekse mythologie die nauw verbonden is met de oorsprong van Napels. Volgens de legende was ze een van de sirenen, half vrouw, half vogel (later werden ze afgebeeld als zeemeerminnen), die met hun betoverende gezang zeelieden probeerden te verleiden.
Toen Odysseus hun lokroep wist te weerstaan, stortte Parthenope zich uit wanhoop in zee. Haar lichaam zou zijn aangespoeld aan de kust waar later de stad Neapolis werd gesticht, het huidige Napels.
Door de eeuwen heen werd Parthenope hét symbool van de stad: verleidelijk, mysterieus en ongrijpbaar. In de film Parthenope krijgt haar naam een nieuw verhaal.
De belichaming van de stad Napels
Sorrentino’s Parthenope is geen zeemeermin. Zij is een vrouw, een idee, een belichaming van de stad zelf. In de film neemt Sorrentino je mee op een reis door de ziel van Napels, gezien door de ogen van een vrouw die zowel mysterieus als magisch is.
De film volgt het leven van Parthenope vanaf de jaren vijftig tot het heden, waarin ze opgroeit in een stad die haar vormt en betovert.
Zoals we van hem gewend zijn, verweeft Sorrentino in Parthenope humor met melancholie, het alledaagse met het buitengewone. Zijn filmstijl is rijk en poëtisch, gekenmerkt door lange, schitterende beelden en dialogen die zowel scherp als emotioneel zijn.
Met een mix van dromerige beelden, rijke kleuren en nostalgische klanken wordt Napels niet zomaar een decor, maar een levend personage. De zee, de zonovergoten straten en de oude palazzi ademen de geschiedenis van de stad, terwijl Parthenope zelf symbool staat voor de eeuwige zoektocht naar identiteit en betekenis in een stad waar schoonheid en verdriet hand in hand gaan.
Het is een film die je meeneemt in de complexiteit van het leven in Napels, een stad waar, zoals de iconische quote zegt, het onmogelijk is om gelukkig te zijn (È impossibile essere felici nel posto più bello del mondo– het is onmogelijk om gelukkig te zijn op de mooiste plek ter wereld).
In een stad waar de contrasten groot zijn, laat Sorrentino met Parthenope de tegenstellingen van het leven samensmelten in een visueel betoverend en emotioneel gelaagd verhaal.
foto’s: Gianni Fiorito
Liefdesbrief aan Napels
Parthenope is een liefdesbrief aan een stad die al eeuwenlang kunstenaars, dichters en filmmakers inspireert. Het is een verhaal over identiteit, over wat het betekent om ergens bij te horen, en over de mysterieuze band tussen een mens en haar stad.
Net zoals de mythische Parthenope haar naam gaf aan Napels, ademt deze film de ziel van de stad: magisch, ongrijpbaar en onvergetelijk.
Parthenope is een film die je nog dagen nadat je de zaal bent uitgelopen bezig zal houden. Het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de stad én van de vrouw die haar weerspiegelt.
Ik zal verder niet te veel verklappen over de verhaallijn, maar maak vanaf 27 februari zeker een avond tijd voor deze unieke liefdesverklaring aan een overweldigende, ongrijpbare en fascinerende stad!’
Bekijk alvast de trailer van Parthenope:
Ik wacht al een paar weken tot deze in de bioscoop getoond gaat worden!
Het verhaal spreekt mij enorm aan, bven fan van de Italiaanse taal en cultuur en nog belangrijhker! Napels heeft een speciaal plekje in mijn hart!
Ik kijk met veel nieuwsgierigheid uit naar deze prachtige film ! Jaarlijks ga ik met vakantie naar Italië. Ik houd van de Italiaanse cultuur. Door deze film kan ik de Napolitaanse sfeer al opsnuiven.
Salve! Lijkt mij een prachtige film, vooral nu het in de gemiddelde Nederlandse stad nog zo winters is!
Ik wacht met smacht op deze film!
Ciao tutti, kijk ernaar uit. Voel me gelijk een stuk beter, deze schitterende impressie doet me goed in deze grijze winterdagen. Kan niet wachten.
Napels heeft altijd een betoverende uitstraling, in elk seizoen. Dus laat ik mij verwennen met beelden uit deze geweldige stad
Vedi Napoli e poi muori.
Italia, come amo questo paese. Die film lijkt me prachtig om te zien.
Deze film lijkt ons magisch spannend!
Sorry, een dikke NO van mij.
Dromerige beelden van Napoli en ’n prachtig meisje. Maar een verhaallijn kon ik niet ontdekken. En soms dacht ik ècht waar zit ik naar te kijken! We gaan zeer regelmatig naar Italiaanse films, dit was de slechtste ooit! Diverse mensen liepen de bioscoop uit.
Mij is de film goed bevallen.Een pluspunt is de italiaanse versie. Lange film en soms wat moelijk te begrijpen maar dat komt de dagen nadien wel. Voor wie al in Napels is geweest is het mooie herinnering. Het is Napels zoals het is.