Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Witte Donderdag in Manduria: passie en pasta in Puglia

In het zuiden van Italië wordt deze week met tal van processies, gezangen en rituelen stil gestaan bij het lijden van Jezus. Vorig jaar waren we in Ostuni tijdens de sobere processie op Goede Vrijdag, vandaag verblijven we wederom in Puglia, maar nu in Manduria (provincie Taranto).

The Calvary of Manduria. Puglia. Italy.

Dit kleine dorp heeft een grote trots: Il Calvario. Dit monument werd gemaakt door Giuseppe Renato Greco, een kunstenaar die zijn hele leven wijdde aan het maken en het onderhouden van alle scènes die verbonden zijn met het lijden van Jezus. Hij gebruikte alles wat er maar voor handen was, van keramiek en porselein tot stenen en afval.

Calvario-Manduria-2

Een bezoek aan de Calvario is echt een must als je in Manduria bent, zeker in deze periode. Maar er is meer! De inwoners van Taranto en omgeving eten op Witte Donderdag namelijk altijd een bord pasta del giovedì santo. Het heerlijke aan dit vrij simpele pastagerecht is dat je de ingrediënten eigenlijk bijna altijd wel in huis hebt – een fijn recept voor als je weinig tijd hebt om boodschappen te doen dus!

Voor 4 personen heb je nodig: olijfolie | circa 1 kilo rijpe trostomaten | 400 gram ‘korte pasta’ (bijvoorbeeld penne of farfalle) | 4 eetlepels broodkruim (of paneermeel) | versgemalen peper | een handvol venkelzaadjes

Verhit een beetje olijfolie in een grote pan. Maak de tomaten schoon, snijd ze in tweeën en verwijder het vruchtvlees. Doe de tomaten in de pan en zet het vuur laag. Laat pruttelen totdat de tomaten papperig zijn. Haal de tomatenpap van het vuur en duw hem door een zeef, terwijl je de saus in een kom opvangt. Houd de saus eventueel warm in een pannetje op laag vuur.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime hoeveelheid zout al dente. Meng ondertussen het broodkruim met de peper en venkelzaadjes. Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bak het mengsel van broodkruim in de olie tot het goud kleurt.

Verdeel de pasta over de borden en schep een grote (opschep)lepel tomatensaus over elk bord. Meng de saus goed met de pasta. Schep vervolgens op elk bord een volle eetlepel gebakken broodkruim, gevolgd door nog een lepel tomatensaus. Laat de saus nog even in het brood trekken voordat je de borden op tafel zet.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *