Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Risotto met venkel en wodka uit De Dikke Vinazza – kookboek uit een Italiaans paradijs

‘Een beeld van Vinazza, het paradijs waar het nog echt donker is ’s avonds en de Melkweg te zien is, waar honderden vuurvliegjes dansen van mei tot juni en de stilte zo enorm is, dat kikkers en krekels oorverdovend lijken. Een boek over geuren en smaken. En dat je nooit met minder genoegen moet nemen. Een persoonlijk document over de plek waar ik zoveel van houd. Een plek die ik graag met anderen wil delen.’

Zo schrijft Diane Lensink (1950-2012) voor in haar nieuwe boek, geheel en al gewijd aan haar aardse paradijs Vinazza (Ligurië), dat ze bij toeval ontdekte, in 1978. Ze was op slag verliefd op het totaal verlaten gehucht Vinazza en stukje bij beetje kocht ze er de huisjes en bijbehorende olijfbomen op.

In 1993 ging Diane er permanent wonen en maakte ze van het paradijselijke Vinazza, diep verborgen in de uitlopers van de Italiaanse Alpen, een agriturismo met een grote moestuin waar levensgenieters, natuurliefhebbers en rustzoekers zich tevens tegoed konden doen aan haar geweldige keuken.

Helaas overleed Diane vorig jaar – veel te jong. Gelukkig kunnen we nog altijd genieten van haar erfenis, niet alleen op Vinazza maar ook met de recepten en verhalen die ze ons naliet en die nu gebundeld zijn in De Dikke Vinazza.

De Dikke Vinazza is een compilatie van de eerder verschenen Vinazza-kookboeken en het derde boek, waar Diane druk mee bezig was toen ze ziek werd. De (h)eerlijke recepten worden afgewisseld met charmante en ontroerende schetsen van het leven in dit deel van Ligurië en de mensen die zo met deze streek verbonden zijn.

venkel

Wij koken er deze maand geregeld uit, met om te beginnen risotto con finocchio e vodka, risotto met venkel en wodka.

Voor 6 personen heb je nodig: 3 venkelknollen met groen, 2 knoflooktenen, 1½ gedroogd chilipepertje, zout, 1 theelepel anijszaad, 75 gram boter, 4 eetlepels olie, 1 rode ui (fijngesneden), 300 gram risottorijst (voor een primo, reken op 500 gram als je er een stevig hoofdgerecht van wil maken), 1 glas witte wijn, 1 liter kippenbouillon, half wijnglas wodka, 1 citroen (uitgeperst), 100 gram Parmezaanse kaas (fijngeraspt)

Maak de venkel schoon, snijd ze klein en houd het loof apart. Wrijf in de vijzel de knoflook, de chilipeper, wat zout en het anijszaad fijn.

Laat in een pan 50 gram van de boter met de olie smelten, smoor het uitje erin en dan de knoflookpasta. Voeg de venkel toe en laat deze een beetje zacht worden. Voeg dan de risotto toe en roer goed om tot alle korrels mooi vettig zijn. Blus af met de witte wijn. Dan gaat lepel voor lepel de bouillon erbij; wacht steeds tot het vocht is opgenomen door de rijst voordat je weer een lepel toevoegt. Ga hier 15 tot 20 minuten mee door.

Meng ondertussen de wodka met het venkelgroen en het citroensap. Doe er zodra de rijst bijna gaar is het wodkamengsel door en laat de risotto met het deksel op de pan nog even staan. Roer er tot slot de resterende boter en de kaas door en laat nog 10 minuutjes staan, met het deksel op de pan maar niet op het vuur.

Heerlijk als primo, maar eventueel ook, met twee of drie gegrilde gamba’s als hoofdgerecht.

Meer verhalen en recepten vind je in

De-Dikke-Vinazza-cover

De Dikke Vinazza | Diane Lensink | ISBN 9789491126024 | € 30,50 | uitgeverij Novecento | bestel De Dikke Vinazza via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *