Jolande Burg is kookboekenschrijfster; Erik Spaans is wijnschrijver en culinair fotograaf. Samen wonen en werken ze op het Italiaanse platteland in een eeuwenoude gerestaureerde villa tussen de olijfbomen.
Deze tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood is een van hun regionale lievelingsrecepten, door Jolande naar eigen smaak omgebouwd, dat ook in hun boek Extra Vergine werd gepubliceerd.
Het is een delicate puree met een diepe smaak. Hier hoort dan ook een wijn uit Puglia bij: een rode Salice Salento DOC, maar zeker geen op hout gerijpte.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie, om te bakken | 200 gram uien, gesneden | 250 gram gedroogde tuinbonen | 200 gram aardappel, in blokjes | 1 eetlepel tomatenpuree | 2 takjes bonenkruid | 1 theelepel zout | 1 liter water | zout en witte peper uit de molen | 4 plakken zuurdesem brood, in repen gesneden | 2 deciliter olijfolie, om te frituren | 40 gram Parmezaanse kaas, flinterdun geschaafd | 2 handjes rucola | extra vergine olijfolie, voor garneren | zwarte peper uit de molen
Hoe maak je de tuinbonenpuree?
Bak de uien glazig aan in de olijfolie. Voeg de tuinbonen, de aardappelblokjes, de tomatenpuree, het bonenkruid, het zout en het water toe en breng dit geheel aan de kook. Laat op laag vuur vijfenveertig minuten doorsudderen.
Giet af en pureer het met een pureestamper. Druk het vervolgens met een lepel door een zeef. Doe terug in de pan en kook het in tot de gewenste dikte. Blijf intussen goed roeren en breng eventueel nog op smaak met zout en witte peper.
Verwarm in de tussentijd in een koekenpan de olijfolie en frituur hierin de repen brood. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de borden voor en verdeel de puree erover. Garneer met de repen brood, de geschaafde Parmezaan, de rucola, een flinke scheut extra vergine olijfolie en als het kan wat rucolabloemetjes. Buon appetito!