Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Torta mimosa van Tessa Kiros voor La Festa della Donna

Ter ere van La Festa della Donna maken we vandaag een wel heel bijzondere taart: een torta mimosa naar recept van Tessa Kiros!

‘De mimosabloem staat symbool voor de kracht en liefde van vrouwen. In Italië is het de gewoonte om op La Festa della Donna, op 8 maart, een paar takjes van deze heldergele bloesem te geven aan vriendinnen, vrouwelijke collega’s of iemand anders die bijzonder voor je is. Torta mimosa zie je overal rond deze tijd van het jaar. Gebruik eieren met een felgele dooier voor de mooiste kleur.’

Voor een cake met een doorsnede van 24 centimeter heb je nodig: 6 eieren, gesplitst | 180 gram suiker | een halve theelepel vanille-extract | 100 gram patentbloem | 50 gram aardappelzetmeel | 4 theelepels bakpoeder | voor de crème: 480 ml melk, een paar druppels vanille-extract, een klein reepje citroenschil (alleen het geel), 4 eidooiers, 100 gram suiker, 25 gram patentbloem, 125 ml slagroom en 2 eetlepels limoncello

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Beboter een ronde springvorm en bestuif met een beetje bloem.

Klop met een elektrische mixer het eiwit stijf. Mix in een aparte kom de eidooiers, suiker en vanille. Meng de bloem, het aardappelzetmeel en het bakpoeder en klop dit door het eidooiermengsel. Spatel er een schep eiwit  door en als die is opgenomen, voeg je de rest toe.

Schep het mengsel in de vorm, maak het oppervlak glad en bak het ongeveer 30 minuten, of totdat het goudkleurig is en een satéprikker die je er in het midden in prikt, er schoon uitkomt. Laat de cake eerst 10 minuten in de vorm afkoelen, stort hem dan uit op een rooster om helemaal af te koelen.

Maak de crème door de melk met de vanille en de citroenschil te verwarmen in een middelgrote steelpan, tot net onder het kookpunt. Gebruik een elektrische mixer om eidooiers en suiker in een kom romig te kloppen. Als dit mengsel bleek en dik is, meng je de bloem erdoor.

Roer wat van de bijna kokende melk in het eimengsel en voeg dan de rest toe. Blijf roeren. Giet nu alles terug in de steelpan en kook boven een laag vuurtje, al roerende, tot het mengsel dik en glad is. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen, ondertussen regelmatig roerend.

Klop de crème stijf. Haal de citroenschil eruit en spatel de stijfgeklopte room erdoor.

Snijd de cake horizontaal in tweeën. Pluk voorzichtig deeg uit het midden van de gesneden kant van elke helft, 5 millimeter tot 1 centimeter diep. Laat een rand van ongeveer 1 centimeter over. Bewaar het deel dat je eruit hebt gehaald.

Sprenkel de limoncello gelijkmatig over de gesneden kanten. Leg de onderste helft van de cake op een groot plat bord met de gesneden kant naar boven. Lepel twee derde van de crème in het midden en smeer deze gelijkmatig uit. Leg daarna de bovenste helft van de cake terug op zijn plaats. Smeer de rest van de crème op de boven- en zijkanten  van de cake.

Gebruik je vingers om de apart gehouden cake te verkruimelen in redelijk grote stukjes, zodat ze eruitzien als mimosabloesem. Strooi ze over de boven- en zijkant van de cake, waarbij je ze voorzichtig aandrukt, zodat ze blijven plakken aan de crème. Bedek de cake zo gelijkmatig mogelijk.

De cake is nu klaar om op te dienen. Je kunt hem in een taartstolp op een koele plaats een paar dagen bewaren.

Meer recepten van Tessa Kiros vind je in

La Dolce Vita - Tessa Kiros

La Dolce Vita – recepten voor een Italiaans leven | Tessa Kiros | ISBN 9789089895547 | uitgeverij Terra | La Dolce Vita is alleen nog tweedehands verkrijgbaar via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *