Ga op pad met onze City Walks!

Tomatenfrittata met Parmezaanse kaas

tomaten-schaal

Tomaten liggen altijd in onze fruitschaal, of we nu thuis in Nederland zijn of tijdelijk even in Italië verblijven. De kleine pomodori eten lekker weg tijdens het schrijven, zo uit het vuistje, en met de grote exemplaren maken we salades (van panzanella tot insalata caprese), topping voor bruschette, soep, pastasauzen en ander lekkers.

Nieuwe inspiratie vonden we in Tomaten – 75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol. Jenny Linford vertelt in dit kookboek het verhaal van de tomaat, van oorsprong tot heden, en laat zien welke variëteiten en zaden er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze praktische tips voor het kweken, behandelen, bewaren en laten rijpen van tomaten. Daarnaast deelt ze haar passie voor de unieke smaak van de tomaat in meer dan 75 recepten van over de hele wereld.

Tomaten-Jenny-Linford

We smulden onder meer van zongedroogde tomatenkoekjes met Parmezaanse kaas, tomatengranita met basilicum, pappa al pomodoro, tomaten/venkelsalade, tomatenfrittata met Parmezaanse kaas, sinaasappelsalade met burrata en zongerijpte tomaten, tomatenrisotto en worstjes met linzen in een salie-tomatensaus.

Het recept voor tomatenfrittata met Parmezaanse kaas delen we vandaag jullie. Heerlijk als lunch, maar ook lekker bij een picknick of als een makkelijke maaltijd.

Tomaten-Jenny-Linford (3)foto: Peter Cassidy

Voor 4 personen heb je nodig: 450 gram rijpe tomaten | 1 eetlepel olijfolie | 1 ui, in dunne ringen | zout en versgemalen zwarte peper | 5 eieren | 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas | 2 eetlepels verse gladde peterselie | 25 gram boter

Snijd de tomaten doormidden en schraap met een theelepel voorzichtig de zachte kern met het zaad eruit. Snijd het vruchtvlees in stukjes en zet deze apart.

Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de ui toe en bak vijf minuten, tot hij zacht is. Roer af en toe. Voeg de tomaten en zout en peper naar smaak toe. Draai het vuur hoger en roer vijf minuten, tot het mengsel zacht en papperig is. Laat afkoelen.

Klop de eieren in een grote mengkom en roer d Parmezaanse kaas en peterselie erdoor. Voeg een beetje zout en peper toe, maar bedenk dat de kaas ook al zout is. Meng het afgekoelde tomatenmengsel erdoor.

Verwarm de boter in een ovenvaste koekenpan van 20 centimeter doorsnede op matig tot hoog vuur tot hij schuimig is. Giet het eimengsel in de pan. Draai het vuur laag en bak de frittata 25 minuten.

Verwarm intussen de grill voor tot hij matig heet is. Plaats de frittata na het bakken onder de hete grill en rooster hem drie minuten, tot de bovenkant gestold en goudbruin is. Snijd de frittata in vier punten en serveer hem op kamertemperatuur. Lekker als lichte lunch met een frisse groene salade en knapperig brood erbij.

Alle 75 tomatenrecepten vind je in

Tomaten-Jenny-Linford

Tomaten – 75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol | Jenny Linford | ISBN 9789462501027 | € 19,95 | uitgeverij Forte/Van Halewyck | bestel Tomaten via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *