Ga op pad met onze City Walks!

Risottotaart met kersen

risottofoto: Food We Love

Piemonte, waar onze stagiaire Eline vakantie vierde, is de bakermat van de risotto. Daarom delen we vanmiddag graag het recept met jullie dat Jeannette, een van de winnaars van de Food We Love Box, ons stuurde vanaf haar vakantieadres, veel verder zuidwaarts.

Jeannette schreef ons: ‘Wat was ik verrast toen ik een van de gelukkige winnaars bleek te zijn van de Food We Love Box! Ik ben dol op de Italiaanse keuken dus de inhoud kwam goed van pas. Zeker omdat ik op het punt stond om op vakantie naar Italië te gaan, met lekker veel tijd om te experimenteren met nieuwe recepten. Ik nam de doos dus mee naar mijn vakantieadres in de Maremma om daar inspiratie op te doen.

De eerste dagen smulden we vooral van lokale lekkernijen. Tot we op een avond door onze Italiaanse vriend Claudio en zijn vrouw Damiana werden uitgenodigd om pizza te gaan eten in zijn geboorteplaats. Terwijl we door het dorp liepen, kwamen we Claudio’s zus tegen, die er nog steeds woont. Ze vond het ontzettend leuk om ons alles te vertellen over haar dorp en wandelde een eindje mee.

Toen we uiteindelijk afscheid namen om de beloofde pizza te gaan eten, kwam ze ons na een paar stappen achterna met een grote mand vol met vers geplukte kersen! Heerlijk!

Toscane-juni-2013 249

De dag erna zat ik bij het zwembad te bedenken wat ik eens met die kersen zou doen. Ik dacht aan het blikje risotto dat nog in het keukenkastje stond te wachten op een lekker recept. Zou ik geen risottotaart kunnen maken, gegarneerd met heerlijke kersen? Zo gezegd, zo gedaan, en na een ritje naar de supermarkt ging ik aan de slag.

Dit was het resultaat:

juni2013 132

Hij was echt heerlijk – zo oordeelden ook Claudio en Damiana, die ik natuurlijk liet proeven. Damiana wilde zelfs het recept – een groter compliment kun je van een Italiaanse niet krijgen toch?

Nogmaals hartelijk bedankt voor de Food We Love Box!’

Zoals beloofd ook Jeannettes recept, voor wie ook zo’n risottotaart wil bakken:

Voor 1 taart heb je nodig: 100 gram poedersuiker, plus extra om te garneren | 150 gram roomboter | 275 gram bloem, plus extra om te bestuiven | 5 eierdooiers | zout | boter | 300 gram risottorijst | 250 ml prosecco of witte wijn | 900 ml melk | suiker | rasp van 1 sinaasappel, liefst biologisch | 1 vanillestokje | pijnboompitjes ter garnering | kersen (of frambozen, aalbessen etc). | een springvorm met een doorsnee van 25 cm

Meng de poedersuiker met de boter (in blokjes), de bloem, 3 eierdooiers en een snufje zout. Kneed het goed door, tot je er een mooie deegbal van kunt maken. Wikkel deze bal in plasticfolie en leg hem minimaal een half uur in de koelkast.

juni2013 128

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad netjes uit tot een grote ronde plak, waarmee je de bodem van de springvorm ruim kunt bedekken. Leg het deeg voorzichtig in de springvorm, prik een paar gaatjes in de bodem en bak hem in ongeveer een kwartier lichtbruin in de voorverwarmde oven.

Laat ondertussen in een pan met een dikke bodem een ruime hoeveelheid boter smelten. Voeg de risottorijst toe en zorg dat de korrels allemaal mooi glanzen van de boter. Schenk er dan de prosecco of de wijn bij en roer goed door. Als alle vocht bijna verdampt is, schenk je er beetje bij beetje de melk bij. Blijf goed roeren. Laat de risotto zo in ongeveer 20 minuten gaar worden. Het kan zijn dat je een beetje meer of minder melk nodig hebt, afhankelijk van de soort risottorijst.

Als de rijst beetgaar is, voeg je een eetlepel suiker, de sinaasappelrasp en het merg van het vanillestokje toe. Ben je een echte zoetekauw, roer er dan nog een lepel suiker doorheen. Draai het vuur uit en roer dan de 2 overgebleven eierdooiers door de risotto. Schep de risotto in de taartvorm, strooi er wat pijnboompitten over en bak de taart in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.

juni2013 134

Serveer de risottotaart met verse kersen (of ander fruit) en eventueel wat vanille-ijs. Squisito!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *