Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Risotto met pompoen en amaretti

Dinsdag verruilden we de blauwe Toscaanse lucht voor de grijze Nederlandse hemel. Die lucht is altijd een goede graadmeter voor de heimwee: strakblauw met zon doet iets minder terugverlangen naar Italië dan een met regenwolken beschilderde hemel. Gelukkig werd onze thuiskomst dit keer ietwat verzacht door de postbode die woensdag aanbelde en ons de bestelde FoodWeLoveBox overhandigde, vol met Italiaanse lekkernijen waar ons hart sneller van ging kloppen.

Willemijn ontfermde zich meteen over de basilicumzaadjes om zelf te planten, terwijl Saskia bijna verliefd het blik risotto door haar handen liet rollen. De box bracht namelijk de ‘crème de la crème’, de ‘Rolls Royce’ onder de risottorijst, naar onze keuken: Acquerello Carnaroli.

risotto (2)

Deze Acquerello Carnaroli rijst heeft een schare beroemde fans, waaronder de beroemde chefs Alain Ducasse, Heston Blumenthal en Carlo Petrini. Dat is niet voor niets; deze rijst wordt gezien als ‘s werelds beste rijst voor risotto. In Nederland is hij o.a. te koop bij Vanilla Venture.

Daar gaan we dus als eerste mee aan de slag, in combinatie met een van de andere ingrediënten uit de box. Niet met de funghi porcini, zoals wellicht voor de hand ligt, maar met de amaretti.

amaretti (2)

Op het Italiaanse foodblog Un tocco di zenzero vonden we namelijk een bijzonder recept voor risotto met pompoen en amaretti. En aangezien het dankzij die grijze luchten nog best weer is voor pompoen, gaan we dit komende week uitproberen.

Voor 4 personen heb je nodig: 280 gram Acquerello Carnaroli rijst | 200 gram gepureerde pompoen | 1 kleine ui | 1,5 liter groentebouillon | extra vergine olijfolie | 1 dl droge witte wijn | 6 amaretti | chocopops | geraspte Parmezaanse kaas | zout en versgemalen zwarte peper

Pel en snipper de ui. Verwarm een beetje olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en fruit de ui op laag vuur. Voeg na een minuut vier verkruimelde amaretti toe en bak even mee. Voeg de rijst toe, schenk er nog een beetje olijfolie bij en roer goed, op middelmatig vuur, zodat alle korrels mooi glanzen.

Schenk er dan de wijn bij en laat deze verdampen. Roer er de pompoenpuree door en schenk er beetje bij beetje de hete bouillon bij. Blijf goed roeren. Na zo’n twintig minuten is de risotto gaar.

Draai het vuur laag en breng de risotto op smaak met peper en zout. Roer er een ruime hoeveelheid Parmezaanse kaas door, zodat de risotto goed romig wordt. Garneer met stukjes amaretti en chocopops.

risotto-Gli-Aironi-con-amaretto-e-Crunchy-Liquiriziafoto en recept: untoccodizenzero.it

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ik vind het heel erg leuk dat ik een box heb gewonnen!
    Nog even geduld, ik neem de box mee naar Italië, want tijdens mijn vakantie ga ik
    er iets heerlijks van maken, met verse ingrediënten van de plaatselijke markt!
    Heel erg bedankt! Ciao, ciao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *