Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ribollita – recept voor deze ‘opnieuw gekookte soep’ uit Toscane

Na het wijnproeven bij Castello di Brolio werden we bij Ristorante Da Pode in San Gimignano nog eens culinair in de watten gelegd. Gastheer Sergio voorzag ons meteen bij binnenkomst van wijn – maar dan nu een goed glas vol – terwijl zijn echtgenote Lucia in de keuken de laatste hand legde aan het menu.

ristorante-Da-Pode-San-Gimignano (3)

We zullen jullie niet lekker maken met alles wat Lucia ons die avond voorschotelde, maar delen wel graag haar recept voor ribollita met jullie. Deze 100% Toscaanse soep, waarvan de naam letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een stevige primo piatto, die wordt gemaakt met onder andere brood, bonen en kool. De soep dankt zijn naam aan de gewoonte van de boeren om na het harde werk een restje groentesoep op te warmen, die ze op smaak brachten met wat extra olijfolie en een in dunne plakjes gesneden ui, zodat zich een goudkleurig korstje aan de bovenkant vormde.

Naast de soep zette Lucia nog borden met rauwe rode ui, in parten, op tafel, die je volgens lokale traditie in de soep kan dippen. Gezien het drukke programma voor de dag erna, met wijnproeverijen en bijzondere blogbezoeken, hielden we de ui voor gezien, maar ook zonder was de ribollita goddelijk.

ristorante-Da-Pode-San-Gimignano-ribollita

Gelukkig hebben we voor jullie het recept, dat je in gedachten meteen naar een gezellige Toscaanse keuken brengt, met la mamma die regelmatig in de pan roert en de voorjaarszon die als vanzelf tevoorschijn piept. Buon appetito!

Voor circa 8 personen heb je nodig: 250 g gedroogde (cannellini)bonen, minimaal 12 uur in koud water geweld | salie | 2 uien | 3 wortels | 2 stengels bleekselderij | 2 aardappelen | een paar flinke bladeren cavolo nero (of een halve savooiekool) | 0,5 liter groentebouillon | 500 gram gepelde tomaten | oud brood, in dunne plakken | zout en versgemalen zwarte peper | extra vergine olijfolie

Laat de cannellinibonen uitlekken en kook ze in circa een uur gaar, samen met een paar blaadjes salie, een beetje zout en wat olijfolie. Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden, ui, wortel en bleekselderij. Voeg vervolgens de in kleine stukjes gesneden aardappel en de fijngesneden kool toe en bak even mee.

Laat de bonen uitlekken en pureer de helft van de bonen. Meng dit door het groentemengsel en schenk er de groentebouillon bij. Voeg ook de gepelde tomaten toe. Laat de soep circa anderhalf uur op laag vuur pruttelen. Voeg halverwege de kooktijd zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.

Leg voor het serveren in elk bord een paar dunne sneetjes brood, giet er wat soep over, bedek met een andere laag brood, giet er weer soep over en ga zo door totdat alle soep en brood op is. Laat de soep even in het brood trekken, zodat het brood goed doorweekt en zacht wordt. Serveer met een mooie rode wijn uit Toscane – en als je durft rauwe rode ui…

ristorante-Da-Pode-San-Gimignano (1)

Na de ribollita, waarvan we – domdom – nog een tweede keer opschepten, hadden we eigenlijk geen trek meer, maar er volgde nog een bord zuppa di farro (een soort speltsoep), een met porchetta omhulde kippenpoot, aardbeien, ijs en een schaal vol cantuccini met een fles vin santo. Ons advies is dan ook: serveer geen andere gangen als je bovenstaande ribollita maakt, de soep vult meer dan goed en verdient alle aandacht van je tafelgenoten. Zo weet je zeker dat de soep tot de laatste lepel opgaat en je hem volgens Toscaanse traditie niet de dag erna nóg een keer moet koken…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *