Download gratis de Ciao tutti app!

Patrijs met kastanjes en een glas Rosso di Montalcino

Terwijl we ons door deze pittige periode ‘worstelen’, komen de feestdagen steeds dichterbij. Tijd voor wat culinaire inspiratie van Gerty Simons van Mosaevino, met een feestelijk recept voor patrijs met kastanjes en Rosso di Montalcino.

Gerty: ‘Dit jaar zijn de feestdagen belangrijker dan ooit. Hoe ze eruit gaan zien, is nog onduidelijk voor iedereen, maar het worden in elk geval dagen om extra uit te pakken; met feestelijke gerechten en een mooi glas wijn.

Ik denk erover dit recept met patrijs te maken, echt niet ingewikkeld, feestelijk en niet al te duur. Schenk er deze kerstwaardige Rosso di Montalcino bij en geniet!

Patrijs met kastanjes
Ingrediënten (voor twee personen): 2 roodpootpatrijzen (schoongemaakt, bijvoorbeeld van RUIG-Sligro) | een flinke scheut rode port | 0,5 liter slagroom | een paar takjes dragon (blaadjes) | een blik hele kastanjes op water (439 gr) | peper & zout | een klont roomboter | 2 sjalotjes, gesnipperd

Laat de patrijsjes op kamertemperatuur komen en ‘verwen’ ze met peper en zout. Laat de kastanjes uitlekken, maar bewaar het vocht. Verhit in een braadpan de boter en bak de beestjes aan beiden kanten lekker bruin. Neem ze even uit de pan en leg op een bord.

Fruit de sjalotjes in dezelfde pan in een klein beetje boter glazig en doe de patrijzen er dan weer bij. Zet het vuur hoog en blus af met de port. Doe de slagroom en dragon erbij, plus eventueel een scheutje van het kastanjevocht.

Doe dan het deksel op de pan en laat de patrijs zo’n 45 tot 50 minuten op laag vuur pruttelen in de dragonroom. Draai ze af en toe om zodat ze gelijkmatig garen. Serveer met gebakken polenta, kort gegrilde groene asperges en een glas Rosso di Montalcino. Buon appetito!’

Rosso di Montalcino van Ciacci Piccolomini
Gerty deel graag nog wat meer over deze kerstwaardige wijn. Gerty: ‘In Toscane, voor mij een van de mooiste regio’s van Italië, ligt het heuveldorp Montalcino, midden in de Val d’Orcia, met zijn prachtige landschappen.

Montalcino is wereldberoemd om zijn kostbare Brunello’s. Ciacci Piccolomini is een van de wijnproducenten die al jaren zeer hoog gewaardeerde (Brunello)wijnen maakt. Hier werkt een van de grootste Sangiovese-specialisten ter wereld!

Het domein heeft een totaal oppervlakte van zo’n tweehonderd hectare, waarvan veertig hectare is bestemd voor de wijnbouw. De hellingen naar de rivier de Orcia hebben een speciaal mild microklimaat waardoor de druiven in optimale conditie kunnen gedijen.

Het bedrijf, dat in 1985 is gestart door Giuseppe Piccolomini d’Aragona di Bianchini, wordt thans geleid door Paolo en Lucia Ciacci Piccolomini.

Zij maken een robijnrode Rosso di Montalcino, met aroma’s van zwarte en rode bessen, zoetzure kersen, bloemige tonen, milde specerijen en cederhout. Het is een zeer elegante wijn, met heerlijke fruittonen, sappig, vol en mooi in balans, met een lange, fluweelzachte afdronk.

De druiven worden met de hand geplukt. Daarna rijpen ze in roestvrijstalen en cementen tanks onder gecontroleerde temperatuur, voor ze minstens twaalf maanden rijpen op Sloveens eikenhout.

Deze Rosso di Montalcino mag iets koeler geschonken worden zodat de fruittonen net iets beter naar boven komen, als je daar van houdt. Hij is heerlijk bij geroosterd/gegrild rood vlees, lam, pluimwild zoals fazant en bovenstaande patrijs.’

De Rosso di Montalcino van Ciacci Piccolomini kost € 16,95 en is te bestellen via Mosaevino.nl, waar je ook andere mooie wijnen uit Italië vindt.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *